dimecres, 10 de març del 2010

Cristòfol colom era català.



Comentari de la contraportada del llibre:
- Des dels Estats Units d’Amèrica, Charles J. Merrill, professor de la Universitat de Mount Saint Mary, ha estudiat durant divuit anys tota la informació i les teories existents sobre els orígens de Cristòfol Colom. Per tant, les seves conclusions, publicades a l’estat de Washington el 2008 amb el títol  Colom of Catalonia: Origins of Christopher Colombus revealed, no són fruit de l’apassionament propi de qui vol “escombrar capa a casa”. Amb aquest llibre, Merrill demostra amb rigor que el descobridor d’Amèrica era un català que mantenia una antiga enemistat vers la família dels Reis Catòlics, i per això els monarques van ocultar la catalanitat de Colom i van fomentar la idea que era Italià. La mentida va guanyar credibilitat perquè es va anar repetint de forma autoritzada fins que es va convertir en dogma històric. Però com diu l’autor: “fins hi tot és possible que el mateix Colom i la seva família acceptessin aquest engany. Devien tenir-hi les seves raons. Però no hi ha cap motiu perquè nosaltres hi estiguem d’acord”. -

Deu fer un parell d’anys que vaig llegir un article sobre la catalanitat de Colom que em va sorprendre, sobre tot perquè no n’havia sent a parlar mai d’aquesta teoria, vaig aprofundir una mica i vaig trobar que hi havia moltes diverses teories sobre l’origen del descobridor de les amèriques, i des de feia molts anys, fins hi tot n’hi ha una que el situa a l’illa del genovesos, a Tortosa.
Aquest llibre l’he trobat molt interessant, fa un repàs exhaustiu a totes les teories, ens situa en el context històric per a una millor comprensió i finalment descriu la seva teoria, que vistes les altres, al menys a mi m’ha semblat molt coherent.
I que consti que a mi aquest personatge no em cau gens bé, a partir del "descobriment d'Amèrica" es va iniciar un dels més grans genocidis de la història de la humanitat. El més important crec que no és d’on era aquest personatge, sinó la monumental mentida, això si que queda ben demostrat al llibre, que es va muntar sobre això, fonamentalment perquè era català i havia lluitat a favor de la Generalitat, contra els Trastàmara a la guerra contra Joan II (1462-72), quantes més com aquesta n’hi pot haver?.

5 comentaris:

Albi ha dit...

Ui Jaume!Ho tens clar això? Mira que encara sirem d'Aranjuez en comptes de nèixer a Reus.

Jordi ha dit...

Benvingut al club Jaume. Si vols llibres sobre la Catalanitat de Colom m'ho dius que en tinc un munt, sobretot un de l'any 1987 titulat "Colom venç Colombo". Per no dir tots els de Bilbeny.

Raül Sabaté ha dit...

Ara no recordo qui és l'autor que té un web on parla de fa anys de la catalanitat de Colom. En una entrevista a la ràdio fa cosa d'un any, especulava tb sobre la catalanitat de Cervantes !!. Va donar un munt de dades interessants i sorprenents i que l'origen del nom era el català Servent (més popular que Cervantes). Que intencionadament es va fer passar per castellà. De fet, diuen que mai va voler desvelar el seu lloc de naixement...

Jaume Masip Llop ha dit...

Sí, Albi, és més et dirè que Colom era de Tarroja de la Segarra...
Jordi, ja m'ho havien dit (Francesc) que tenies molt material, jo vaig entrar a aquest tema, precisament després de llegir un article del Bilbeny, aquest llibre, ja te'l passaré si vols, està molt bé perquè recull moltes de les altres teories, les desmunta i després argumenta molt bé la seva.
Raül ja ho havia sentit això del "Cervantes", em va semblar interessant i sorprenent, però encara no tincs prou elements per a tenir una opnió clara, de moment, vist el de Colom, tot és possible!
Salut

Jordi ha dit...

Raul, aquest ecriptor que dius es Jordi Bilbeny. Lo primer cop que el vaig veure dient les seves teories saps on va ser??? Al persones humanes!!!! Jo era un crio i vaig flipar. Tothom s'en fotie d'ell i ara que han passat els anys es punt de referencia. Potser la web que dius es la del centre d'Estudis Colombins.