divendres, 17 de febrer del 2012

El primer carnaval a Flix.


El primer carnaval a Flix, desprès del franquisme, fins aquest dia les disfresses es limitaven a alguna careta de cartró o algun vestit dels iaios el dia de les fogueres de sant Antoni.
Aquest dia "la colla del Morales" vàrem improvisar una altra festa on el més important, com podeu veure, no era la disfressa, era passar-ho bé!
No recordo la data exacta, és cap al final dels anys 70, vàrem estar uns quants anys fent-ho nosaltres sols, fins que es va començar a organitzar des de l'ajuntament, i així fins avui.
El carnestoltes està fitxat de dijous jarder al dimecres de cendra però si es té en compte els antecedents romans del nostre carnaval el cicle s’encavalla amb el Nadal i fins hi tot l’inclou. D’aquesta manera es poden vincular un seguit de festes tradicionals catalanes amb les antigues festes romanes, per exemple la dels Sants innocents es pot vincular a les Saturnalies, Sant Antoni a les Lupercàlies i Santa Àgueda a les Matronalies.
Saturnàlies.- festes dels esclaus i de les classes socials dèbils, inversió de l’orde establert
Lupercàlies.- Ritual de fecundació i protecció dels ramats en el qual la disfressa tenia un important paper.
Matronàlies.- Festes exclusivament de les dones i commemoració del rapte de les Sabines.
Sortiu i passeu-ho molt bé en aquesta festa, una de les més antigues que hi ha, encara que amb els anys hagi tingut un munt de canvis.
Queden set setmanes per a Setmana Santa!



4 comentaris:

Anònim ha dit...

I les falles de valecia,a quant neron va cremar roma?

eva_yam ha dit...

quina foto més antiga!! llàstima que no conec a ningú!!

Jaume Masip Llop ha dit...

Ja, ja, Eva, ets la única que s'ha preguntat qui hi ha.....bé, la segona per l'esquerra és la Piti, el barbut de la boina vestit de xandall en primer pla (de la laboral de alcalà de Henares) sóc jo, els altres...bé, quasi que podriem fer una foto històrica per a la veu!

Rosa Hierro ha dit...

Jo els reconec a quasi tots, només els dos que porten màscara o massa maquillatge no puc dxir qui són. Una foto maquíssima i la idea de la veu de Flix la trobo molt encerada.