dimarts, 30 d’abril de 2013

9984 passos, 6 km 90 m

Flix, 18 d'abril de 2013, deixo el cotxe a la plaça del Mercat, agafo la motxilla i la càmera fotogràfica, avui sense pals caminadors, és un tram pla i curt, són les 10 del matí quan començo a caminar en direcció al pont.
Avui faré l'itinerari exterior del meandre, és una de les meves caminades preferides. 
Avui pujo per Colomer, faig unes fotos a una antiga portalada, fa temps que les volia fer, hi ha una data al llindar, 1783. desprès d'un tram del carrer de Sant Roc, enfilo pel carrer del Caporal Rius, faig també alguna foto a un arc de totxo d'una antiga porta integrat dins una paret, és un testimoni més de les destruccions i reconstruccions que es poden veure de vegades a les façanes del nucli antic..

Baixo per la costa Del Graner i enfilo cap al pont després d’aguaitar a veure quantes comportes van i si podré passar bé per la Pedrera de la Boca-Bovera, una cap problema, dos a grimpar una mica, tres grimpar per la part de baix del tros de Nogales, quatre a donar la volta pel sender de la Costa del Graellà, veig que només una! ara ja és notícia que no baixi aigua pel riu! els cabals vistos darrerament no són habituals.
Passant per la nova passera del pont faig també algunes fotos, quina bona obra aquesta! amb el túnel per a passar per davall la C-12 es farà un pas més a un dels projectes de mobilitat, senderisme i turisme de patrimoni i natura que es va iniciar fa bastants anys.

Passo per la zona enjardinada de davant del polígon de la Devesa, penso: quin canvi d'aspecte de l'entrada al poble quan es va fer això! i passo per també per davall de les naus el taller i les cases de vora de la depuradora, aquest és un tram que es va arranjar de nou quan es va fer l'itinerari exterior del meandre. Just abans de arribar a la depuradora i veure que al niu de cigonyes just es veu el cap d'una perquè està covant, m'aturo uns minuts a una de les poques platges que queden al riu, davant meu veig el castell.

A partir d'aquí i fins el pont del riu de la Cana, el camí està per fer, és una llàstima perquè si tingués aquesta continuïtat es podria passar molt millor i amés es podria, també, donar-li publicitat a un dels elements patrimonials i turístics que tenim.
Abans d'arribar al pontet de fusta veig que ja ha arribat la colònia d'orenetes de ribera, fan els nius als talussos de terra, com els abellerols, i és un espectacle!

Des  d'aquí, del riu de la cana i l'antiga pedrera, on encara es poden veure carreus a mig fer i altres que sembla que encara esperin els llaguts per a carregar-los en direcció a Tortosa, comença l'espectacle de veritat, el riu, la fauna, el paisatge, pocs llocs a l'Ebre hi ha com aquest, pocs tan a prop i que sembli tan lluny del poble, cap on puguis veure un meandre tan espectacular des de dins!
 Hi ha llocs que recorden selves tropicals...
Es podria fer també un interessant recorregut botànic, a una banda del camí la garriga i a l'altra el bosc de ribera.
A d'altres, les grans pinedes, plenes d'esquirols arriben fins ben a prop de l'aigua...
Un paradís també pels amants de la fotografia...


Quan passes la bomba del reg dels Vingalis i Aubachs el bosc de ribera és més evident i la xopina està ara en el seu moment més esplendorós!Ben a prop de la zona dels Xops, s'ha cremat no fa gaire un petit espai, uns 2000 m2 de bosc de ribera, a causa d'una imprudència d'uns xiquets, sort que tot era bastant humit i que els bombers van poder actuar amb rapidesa...
Finalment arribo a la zona dels Xops, on ja es veu la barca i on sembla que hagi nevat de tanta xopina que hi ha pel terra!


Els meus amics m'han vingut a saludar...No hi un lloc com aquest a l'Ebre! així que, segons el podòmetre que ens van regalar a la darrera caminada popular, 9984 passos després, amb 6 km i 90 metres caminats i gairebé dos hores i un centenar de fotos desprès, arribo al cotxe a la plaça del mercat, havent fet un recorregut circular que només es pot fer a Flix, que és per on l'Ebre passa dos vegades3 comentaris:

Ferran de Flix ha dit...

Una volta molt xula!!!

Maria José ha dit...

i unes fotos precioses acompanyades d'unes bonoques paraules!

FETS A CAPRITX ha dit...

Unes imatges espectacular!!!!