dijous, 29 d’abril del 2010

Obres del Castell nou, recta final de la primera fase.







6 comentaris:

Josep M. Albiac ha dit...

Quina pinta que té! El curs vinent a ensenyar-lo!

quim ha dit...

Ei Jaume, ens podies explicar una mica els escuts dels poble que hi ha a l'església.

Jaume Masip Llop ha dit...

Hola Quim, ja m'estranyava que ningú ho hagués preguntat. En teoria són els escuts de les famílies Castellví i Oriol, corresponents a les seves capelles, encara que darrerament m'han arribat informacions que fan dubtar-ho, tal com deia, l'església de Flix és un monument molt desconegut. Fins ara la informació que pots trobar és un treball que van fer els xiquets d'EGB, esperem que les investigacions de Mn. Alanyà es puguin publicar aviat i segur que sabrem moltes coses de la història de l'església i del poble.

enric ha dit...

Quina passada!! esta quedant força be.

quim ha dit...

Ara m'has fet buscar aquell llibre del 1996 "Les famílies benestants de Flix a la fi del segle XVIII" de Joan R. Vinaixa. D'escuts dels Oriols n'apareixen dos:

1)1680: a la dreta superior un escacs de trenta peces, a l'inferior dret i superior esquerre un Oriol sobre muntanya i a la part esquerra inferior una montanya o montagut.

2)1753: Un castell amb tres homenatges sobre una montanyeta i un Oriol amb una rameta d'aulibe al bec.


Sempre he pensat que l'església s'hauria de poder voltar caminant, hauria d'estar obert...però em sembla que la casa del capella està al mig del pas.

Jaume Masip Llop ha dit...

L'únic que s'hi sembla una mica és el primer, té un castell amb tres homenatges...encara que n'hi pot haver més ja que els títols, escuts, etc, es concedien a una persona i els seus descendents, no a un cognom. Haurem de buscar un expert en heràldica..
Poder veure tota l'església per fora estaria molt bé, però no només hi ha la casa del capellà, també hi ha una part de la social, abans es podia fer, on hi ha la casa hi havia l'entrada al cementiri que arribava fins gairebé la meitat de la social.