diumenge, 11 d’abril del 2010

El cementeri nuclear a la Veu de Flix de març de 2010.

Ni més ni menys que 12 pàgines d’aquest número de la veu tracten, d’una manera o d’una altra, sobre el tema del cementeri nuclear.

Pàg. 6: Manifest de la manifestació de Móra d’Ebre del dia 7 de març.
Pàg. 7: Crònica de la mateixa manifestació.
Pàg. 9: Article de Pere Muñoz.
Pàg. 22: Article de Josep M. Recha.
Pàg. 24: Article de Simó Santamaría.
Pàg. 25: La plataforma informa.
Pàg. 26: Resolució del Parlament i opinions de Marta Cid, premsa.
Pàg. 27: Article de Montserrat Forcades amb retalls de premsa.
Pàg. 28: Article de Carme de Flix, de Volem viure a Flix.
Pàg. 29: Petita descripció del funcionament d’una central nuclear. ANAV.
Pàg. 30: Notícia del diari El Punt sobre la proposta de consorci de l’alcalde d’Ascó.
Pàg. 31: Article de Xavier Forcades sobre els tipus d’energia.

Els articles de la manifestació de Móra s’expliquen sols, amb el de Pere Muñoz hi estic totalment d’acord perquè diu les coses clares i està fet en positiu, el de Josep M. Recha intenta ser objectiu, encara que li discutiria algunes coses, el de Simó Santamaría està fet des del cor.
La plataforma “volem viure a Flix” informa de les seves activitats a la pàgina 25, s’estaran preparant per a les eleccions?, a la 26 hi ha un retall de premsa sobre el tema en qüestió i a la 27, Montserrat Forcades, en la seva línia, publica un altre retall de premsa favorable al MTC, amb un títol una mica enrevessat i una enquesta sobre la resolució del parlament que no expressa una altra cosa que la opinió d’uns quants lectors del diari en qüestió i es que això d’aquestes enquestes de diaris, blocs, etc., la veritat, és molt poc seriós. El que si és fresquet, quan escric això, és l’enquesta, publicada a El Punt, encarregada per l’ajuntament d’Ascó, sobre la opinió del personal pel que fa al MTC, també és simptomàtic que des de segons quin llocs de la xarxa no se’n faci cap esment, per motius evidents.
A la mateixa pàgina, un senyor que acusa de mentider a una altre que s’hauria d’aplicar a ell mateix la primera línia de l’escrit.
A la pàgina 28, un altre article d’opinió que signa “Sóc Carme i sóc de Flix”, apart de que el títol “quan arriba al mar, el riu ja no hi és”, no es deu referir al riu Ebre, perquè precisament quan l’Ebre arriba al mar, forma ni més ni menys que un delta enorme, suposo que deu expressar l’opinió de la plataforma sobre temes locals, perquè el subtítol és “volem viure a Flix”.
De tots el articles, potser el que sorprèn més és el de l’ANAV, no tracta del MTC, explica, molt resumidament, el funcionament d’una central nuclear, senzill i asèptic, sorprèn perquè, si no m’equivoco, és la primera vegada que veig un article així a la revista local, no sé si s’acabarà aquí o n’hi haurà més on s’explicaran més coses de les que es pregunta la gent.
A la 30 hi un altre article del diari El Punt i finalment a la 31 hi ha un article de Xavier Forcades on fa un llarg raonament sobre les maneres de fabricar energia que no té desperdici, per acabar portant l’aigua al seu molí, nuclear.
Hi ha un tema que voldria ressaltar, crec que ens hauríem de moderar en enviar a la revista local articles de premsa i centrar-nos més en articles d’opinió perquè tothom ho pot fer i pot representar un problema, posem per cas que pel proper número 30 persones envien el seu  article del seu diari preferit, què faran? els publicaran tots? no en publicaran cap?, i una altra cosa que s’ha de tenir present, la revista local sempre va, com és normal, per darrera dels esdeveniments, així que les notícies dels diaris, que per això són diaris, poden estar desfasades quan surten a la revista, crec que si es publiquen a la veu, el que s’hauria de fer és una mena de resum des del consell de redacció o es poden produir confusions i malentesos.
Bé, tot un seguit d’escrits en aquest número 357 de la Veu de Flix que intenta reflexar un debat que encara no s’ha acabat, on tothom, o gairebé tothom, s’ha situat a un costat o altre o ha decidit no definir-se i que espero que acabi bé, o sigui que s’acabi escoltant la veu dels milers de persones, ajuntaments, consells comarcals, entitats de tot tipus i al parlament de Catalunya que diuen NO al cementeri nuclear.
I tres coses per acabar.
Una: hi ha una mena d’ofensiva mediàtica dels partidaris del cementeri nuclear a Ascó que no sabria com definir perquè, la veritat, no sé si riure o plorar: la cançó, la proposta de consorci / repartidora, algunes opinions personals o sectorials que es volen presentar com a generals, temes fora de context com el de la inundabilitat, etc, etc.
Dos: atenció! perquè aquella dita castellana de “a río revuelto, ganancia de pescadores” es podria fer realitat, hi ha dos propostes d’instal·lar dos grans abocadors de residus de la “gran ciutat” a les nostres terres, una al Pinell i l’altra a Riba-roja. Quines coses! més de la meitat de la població de Catalunya viu i treballa a Barcelona, és on consumeix la major part de l’aigua, de l’energia que produïm nosaltres i és on es produeixen la major part dels residus urbans de Catalunya, els han de portar cap aquí? a Barcelona la casa, al nord el jardí, a l’oest l’hort, a l’est la piscina i al sud la brossa? ja n’hi ha prou! jo no visc a Barcelona! si ens hem de menjar l’aubarda, també volem el ruc!
I tres: avís per a navegants perquè ho veig venir, no val a culpar als polítics i als ecologistes de tots els nostres mals, uns no són més que el reflex de la gent i els altres, al menys, creuen en un món millor per a tothom. En aquesta societat en la que vivim, tots som responsables del que ens passa i encara que tot està  ja molt desdibuixat, tots sabem qui mana, com deia el poeta i després el cantat: “poderoso caballero es don dinero” i així ens va. Està demostrat que al poble unit no el para ningú, llàstima que sigui tant fàcil dividir-lo.



3 comentaris:

Jesús Escribano ha dit...

Ten en cuenta que, desde que se anunció a bombo y platillo lo de los lodos del pantano, no ha habido otra noticia tan importante como la del ATC en la comarca.
Saludos,
Jesús

J.A. Martínez ha dit...

A Flix i a la Ribera d'Ebre, només tenim el riu, dos o tres fàbriques velles, unes cigonyes blanques, quatre ecologistes i uns quants "experts" neolerrouxistes que diuen que els cementiris nuclears són segurs, quan no ho són pas i, a més a més, provoquen càncer i, per molt que ho neguin, ens regalen una contaminació ambiental que dura milers o, fins i tot, milions d'anys.

A Alemanya, tan avançats que són, són igual de rucs, malgrat el seu cap quadrat, però hi ha de tot; tenen més coses, com ha de ser: milions de aris verds i ecologistes, cigonyes blanques, negres i blaves i uns quants cementiris nuclears que no són gaire segurs, però els nuleareros germànics diuen que si ho són.

Per a riure o plorar una mica, perquè potser és un drama per el príncep blau volador protagonista i axilindrinat, uns enllaços interessants a sota:

http://www.buzzfeed.com/mathieus/blue-stork-nests-in-german-village-8q4

http://s-ak.buzzfed.com/static/enhanced/web02/2010/4/9/12/enhanced-buzz-1907-1270831405-29.jpg

PS. Potser li van regalar al nostre príncep blau volador una samarreta blava i nova uns saberuts anant de camí i volant a Alemanya des de l'Àfrica, aturant-se a un poblet català amb un meandre molt bonic i li va quedar la pintura fresca de la peça de roba a sobre del seu plomall blanc i negre.

Jesús Escribano ha dit...

Reyes, no se puede generalizar de esa manera pero cuanto mezclas lobos con perros al final salen perros lobo. (Tómese como lo que es, una metáfora).
Saludos,
Jesús