divendres, 23 d’abril del 2010

Flix: objectiu de guerra a bombardejar (1937-1938).


Quan vàrem acabar amb la musealització del refugi antiaeri del carrer de Sant Josep, amb Pere Rams i Josep M. Pérez, de Batea, els encarregats del projecte del refugi (també de les excavacions i el projecte del Molí d’Oriol),  vàrem veure que teniem material, fotos, cartells que no haviem utilitzat, etc. La idea del llibre va sorgir d’aquí, amb els textos i les fotos dels plafons i el material “sobrant” vàrem decidir publicar un llibre, com a complement, crec que molt interessant, de la visita al refugi. Pere i Josep M. Es van encarregar de tot, són els autors, i avui ha sortit a la llum.
Està editat per l’ajuntament de Flix, amb el suport del Memorial Democratic i ha estat tot un èxit, a migdia s’havien esgotat els exemplars i s’han hagut de reposar a les paradetes de la plaça de l’església.
Us poso el comentari que vaig escriure per al llibre:
"Cada vegada queda menys gent que pot explicar coses que si no es recullen es perdran per sempre, la importància  de la recuperació de la memòria històrica està en que no es perdin, per a les generacions futures i per a la història, les experiències d’una generació a la que va tocar viure temps convulsos i que, moltes vegades i durant molt temps, han hagut de romandre amagades sota la por d’explicar-les.
La museïtzació del refugi del carrer de sant Josep i la publicació d’aquest llibre formen part de la recuperació de la memòria de molt flixancons que varen haver d’’utiltzar els refugis per a protegir-se de les bombes, alguns d’ells han començat a explicar les seves vivències en el context de la visita al refugi, a d’altres la emoció i el trist record d’aquells anys els han impedit parlar.
La idea va ser intentar transmetre als visitants les emocions, les pors i les incerteses que va patir la gent que va haver de refugiar-se en aquests túnels per a salvar la vida, amés de proporcionar informació sobre els fets que van obligar a la seva construcció, això mateix li vaig comentar a Carmen Tagüeña, el dia de la inauguració, ara fa un any, també li vaig dir que de tota manera mai ho podríem aconseguir del tot - claro! - em va contestar, amb aquell dolç accent mexicà que te - és que nosotros no tenemos miedo -.
Per una altra banda el treball de recuperació de la memòria no s’acaba aquí, més aviat hi comença, aquest llibre és un complement molt interessant pels visitants del refugi antiaeri del carrer de sant Josep i per a la gent que vol aprofundir una mica més en la història d’aquells fets, recuperar el passat és omplir d’història el futur."