dijous, 6 d’agost del 2015

Els orts de Flix

Ho he posat expressament, orts, sense h, perquè en documents antics sempre surt així.
Dit això, aquests dies, potser per casualitat o potser per causalitat, ha sortit el tema en converses diferents, amb diferents persones, de quan la gent de Flix, els ortolans d'aquesta vila carregaven els carros de verdures la nit abans i a trenc d'alba o encara de nit tancada, sortien a vendre-les pels pobles de les serres del voltant, La Fatarella, Maials, Llardecans, La Granadella, Bovera, La Palma i encara més enllà!
El motiu era ben senzill els orts de Flix eren molts i molt grans i als pobles anomenats fer orta era complicat si no tenies un pou...
A Flix el tema del regadiu i dels orts ve de molt antic, ja en temps dels àrabs, i qui sap si abans, la sínia de l'assut proporcionava aigua abundant, no només pels orts, també pels molins, safarejos, etc.


Les zones que regava l’Aigua procedent de la sínia (de dotze metres de diàmetre) les podeu veure en el mapa adjunt, la zona dels Arenys va ser més tardana provablement desprès que de reconstruir la sínia que es va malmetre durant la Guerra del Francès, en documents del segle XVII les zones que es reguen són la partida del Molí fariner, l'Albal, la partida del camí del molí fariner, Joffa i les Adempnes, i més tard, com s'ha dit els Arenys.
És una extensió considerable d'orta, avui conservada en part, ara que es parla tant de diversificació econòmica potser algú es podria plantejar el tema de l'orta ecològica, al menys el tema del preu de l'aigua el tindria resolt molt favorablement perquè encara es conserven aquells drets ancestrals.