divendres, 16 de juny de 2017

Xoriguers al castell de Flix, rescat d'un pollet.
Dijous, 15 de juny de 2017, una data que mereix recordar-se per....però avui escric això per una altra cosa!
És dijous la gent de la junta de l’associació La Cana hem muntat paradeta al mercat, jo no hi he pogut anar, hem tingut problemes per a poder fer aquesta activitat. Es tracta de mirar de vendre llibres, els dos que ja hem publicat, vendre samarretes, ara és una bona època! I mirar de fer algun soci o sòcia, més. Luís hem diu que com és que no proposem als socis si volen participar en aquest activitat! Ostí! Molt bona idea! De vegades estàs tant posat en la feina  que t’oblides d’obrir el focus (això, a mi, que m’agrada la fotografia, no m’hauria de passar).
Fet, per a la propera proposem als socis i sòcies si volen participar.
Total, que arribo a casa a l’ho ra de dinar i quan ja acabàvem  pregunto a  Cristina (membre de la junta i guia de patrimoni) com ha anat el matí al mercat...
Fluix....molt fluix, molta calor....
Per cert, al castell hi ha una tira de leds de la llum de les baranes despenjada i mira que hi ha al “polvorí”....es refereix a l’espai del castell que hi ha entre la torre de l’edificació carlista i l’ampliació lliberal, desprès de la seua conquesta, el  1875, durant la tercera guerra carlista.
Quan veig la foto, li dic immediatament que s’ha d’avisar a la gent de Sebes, són polls d’alguna au rapinyaire! Ella mateixa hi truca, Josep Albiac confirma que són polls d’alguna  “espècie d’aliga” que han caigut de niu...un sembla mort, l’altre encara és viu!.
Els agent rurals diuen que vindran immediatament, jo no em puc esperar i me’n hi vaig.
Efectivament hi ha un pollet mort, però l’altre està ben viu! En menys d’un quart d’hora han vingut els agents rurals acompanyats per Cristina, confirmen que són poll dexoriguer, el que nantres de petits deiem esparver i que en castellà es diu “cernícalo”. Confirmen també el bon estat del que està viu, uffff! Respirem tranquils.
També comenten que aquests animalets solen fer 4 o 5 cries i que si el niu està allí lo millor seria tornar el pollet al lloc de cria, si no, es portaria al centre de recuperació de fauna salvatge, però la adaptació per a alliberar-lo és més difícil.


Observem també que l’animal  adult ha esta alimentant a  aquest poll in situ per les restes que es veuen  i que hi ha indicis que a la part alta de l’interior de la torres hi pugues haver el niu. En cal una escala molt alta!
Contactem amb l’ajuntament, amb el regidor Francesc Barbero que gestiona que la guàrdia municipal obri el magatzem de la brigada i anem a buscar l’escala. Hi ha quatre polls més!
Ha vingut també Josep Albiac, del Grup de Natura Freixe i esprès de les fotos de rigor i de donar-li una mica de fetge per a menjar per a veure com reaccionava es va deixar el pollet al seu niu, amb els seus germans.Els agent rurals faran un seguiment per a veure que no hi hagi cap problema, nantres no entrarem a l’espai en les visites que es facin aquests dies i si tot va bé, en tres o quatre setmanes tindrem quatre xoriguers més volant per aquest entorn.