dimarts, 18 de maig del 2010

Més fotos de les obres de les façanes fluvials.









7 comentaris:

Anònim ha dit...

Bones Jaume,
Ens podries explicar una miqueta en que consisteix aquest estudi/projecte que l'ACA està fent per al subministrament d'aigua potable a les poblacions afectades per la contaminació de l'EBRE (zona Flix).
Quines són les actuacions a Flix? quedarà garantit el subministrament d'aigua de boca? afectarà a l'aigua de reg? hi haurà algun gravament econòmic a la factura de l'Aigua? qui gestionarà el subministre després de les obres?... hi ha moltes preguntes en aquest sentit que encara no tenen resposta... ens podries fer un resum de com va aquest projecte per a poder opinar? gràcies

Jaume Masip Llop ha dit...

Faré un petit resum, però m'agradaria, si és possible, saber amb qui parlo.
Salut

Anònim ha dit...

Bones Jaume,
Perdona que no m'hagi identificat però la veritat és que no escric gens en els blocs tot i que els segueixo amb interés, suposo que viure lluny del poble ajuda.

Soc Jonathan Ferrer i actualment estic treballant amb la enginyeria que està redactant el projecte. És un altre departament i desconec les actuacions que s'estudien.
M'agradarie que, si pot ser, ens fessis cinc cèntims d'aquestes actuacions.

Jaume Masip Llop ha dit...

Jonathan, deixam que ho prepari una mica, és una mica llarg d'explicar e npoques paraules...

Jonathan ha dit...

Cap problema Jaume, i moltes gràcies.

Jaume Masip Llop ha dit...

Bé Jonathan, de moment et diré que el subministrament d’aigua de boca està garantit, que no afectarà a l’aigua de reg i que, de moment, no afectarà a la factura.
A continuació trobaràs uns quants enllaços amb molta informació sobre el tema, si tecleges “pla de restitució” al google en trobaràs mols més. Com potser ja ho has fet ja t’hauràs fet una ideea general, el que et puc dir a nivell local és que això comportarà tenir una captació d’aigua per al poble moderna, amb les garanties de qualitat de l’aigua i amb la tecnologia adient per a potabilitzar-la, actualitzades a les exigències d’avui. Pensa que en l’actualitat, puntualment, s’està fregant el límit per “atracines” i altres compostos provinents sobre tot de pesticides i adobs que van a parar al riu.
En quan a les teves preguntes concretes, l’actuació a Flix és una nova captació, aigües amunt de la fàbrica (possiblement s’aprofiti la captació del reg de Montredons), amb un milió d’euros d’inversió i que anirà connectada a la sortida del dipòsit de l’Aubal, o sigui que quan estigui acabada tindrem dos captacions, la d’Ercros i la pública (en realitat ja fa temps que treballem amb la possiblitat que algun dia Ercros digui prou o tingui algun problema greu i ens quedem sense subministrador, apart que les seves instal•lacions s’haurien de modernitzar i això ho veig molt difícil).
Què pasarà desprès? No ho sé, a curt termini potser res, però hem de ser conscients que el tema de la gratuitat de l’aigua a Flix s’acabarà algun dia, és una cas atípic a Catalunya pel sistema de subministrament (hereu de la nostra història) i també per l’elevadíssim consum que tenim (més de 400 m3 dia). Bé això haurà de ser un procés “progressiu” però inevitable. Naturalment quan s’arribi al final d’aquest procès, l’aigua s’haurà de pagar, com fa tothom.

http://www20.gencat.cat/docs/Sala%20de%20Premsa/Documents/Arxius/mah_premsa.notaPremsa.62.f1247832875497.pdf

http://blogdepere.blogspot.com/2010/03/pla-restitucio-territorial.html

http://www.flix.altanet.org/ObresDescontaminacio/0510Dgpc.html

http://www.elpunt.cat/noticia/article/10-sense-elpunt/26-sense-elpunt/62496-lestat-i-la-generalitat-impulsen-un-pla-nou-per-garantir-laigua-als-municipis-ebrencs.html

Com ja fa dies d'això, ja em diràs si ho has llegit. Per a quealsevol altre aclariment ho dubte estic a la teva disposició.
Salut
Jaume

Jonathan ha dit...

Moltes Gràcies Jaume per a la informació,
Per cert, és normal que els pesticides i adobs de que em parles vagin al riu i contaminin l’aigua? Vols dir que no s’hauria d’actuar en sobre aquest fet per a garantir la potabilització?
Calen dues captacions? La nova captació és millorarà la qualitat de l’aigua? Aquesta nova captació ve derivada de la no inversió en manteniment i millora de les instal•lacions existents per part de “la Fàbrica”? és a dir de no haver fet els deures?

Només un apunt:
Aquesta gratuïtat de l’aigua que em parles no es ben bé així. No se qui està pagant l’aigua de Flix però no em crec que en cap cas sigui gratuïta, mai ningú ha donat res per res. Aquest cost, si no ho tinc mal entès, l’està fent front “La Fàbrica” com a contraprestacions (acords) que es va arribar al seu moment i per tant, fins que finalitzin aquests acords espero que segueixi sent “gratuïta” per a la població.
No s’entendria que pel fet de tenir dues captacions, això suposi la finalització d’aquests acords i “la Fàbrica” deixi de col•laborar amb el pagament d’aquesta contraprestació.
D’altra banda, aquestes dades de consum que em comentes (400 m3 dia) són una barbaritat. Penso que, en el seu moment, l’autoritat competent haurà de fer un seguiment exhaustiu per a analitzar les causes d’aquest consum. T’he de dir que des de que visc fora del poble i sense canviar els hàbits, no he tingut cap problema amb el consum d’aigua ni amb la factura (tot dins de paràmetres normals).
De totes maneres tot això obre un debat, complicat de gestionar, difícil de fer entendre. És molt important informar a la població mitjançant xerrades continuades de que suposarà aquest procés. Com ja saps les coses, si s’expliquen amb coherència, s’acaben entenent.

Per cert, també és un cas atípic a Catalunya, viure al costat mateix d’una Química i d’una Nuclear amb tot el que això comporta.

Em repeteixo però moltes gràcies, intentaré anar seguint tot aquest tema i ja miraré els links que em passes.