dijous, 13 de maig del 2010

Més sobre el cementeri nuclear o MTC.

En realitat s’hauria de dir MTCDRRDMAA (magatzem temporal centralitzat de residus radioactius de molt alta activitat),
Bé, el que volia dir és que aquests dies estem assistint a una gran campanya mediàtica, que te com a protagonista principal, entre d’altres, al Sr. Rafael Vidal, alcalde d’Ascó, quin canvi ha fet aquest home! abans es coneixia ben poc i  gairebé no concedia entrevistes.
La “Trobada d’Ascó amb la societat civil catalana”, del  29 d’abril, ha estat un dels darrers actes.
Va ser un intent d’escenificar els suports que l’ajuntament d’Ascó ha aconseguit d’ençà que el passat gener va presentar la seva candidatura a albergar el cementeri nuclear i és veritat que va aconseguir suports, al menys segons alguns diaris.
Jo em pregunto, a què es deu referir amb això de la societat civil catalana? això sona molt bé com a titular, però no és veritat, la societat civil catalana és molt més que els que varen assistir a l’acte en qüestió, suposo que no volien dir que allí hi era representada... la societat civil catalana...
I també, perquè es dona per suposat que tots els assistents estaven a favor del MTC? dels assistents n’hi havia molts en contra, com el delegat del govern, per exemple, amés es nombra com favorables a la instal·lació als alcaldes d’alguns pobles on en els seus plenaris s’han aprovat mocions en contra, com Vinebre, La Palma o La Torre. En realitat el que hi havia en aquesta trobada eren persones on, a títol individual, segurament eren majoria els del sí, però també n’hi havia del no.
Hi ha també el tema de les cambres de comerç, això no sé si ho entendré mai, què són i per a què serveixen aquests organismes? precisament l’altre dia llegia al diari el Punt un article, on entre d’altres coses, l’advocat Francesc Sanuy, parlava de les cambres, (pàg. 13 del dia 4 de maig). Deia que el col·lectiu Implica’t denunciava la farsa electoral que perpetua als dirigents en els òrgans de govern d’aquestes corporacions, que només defensen els interessos dels lobbys i poders fàctics que els tenen en nòmina. Deia que no hi ha sufragi universal i directe, no s’aproven els pressupostos d’aquest organisme oficial al Parlament, no es fa públic el que cobren els directius ni per quins conceptes, no se sap a quines grans empreses perdonen la quota obligatòria que és un impost i no es prohibeix que el president, que per llei ha de defensar l’interès general, cobri de conseller de cinc empreses d’interès particular, casualment totes de La Caixa, quin panorama!.
És interessant però el que ha dit el president de la cambra de comerç de Tortosa al de la de Reus, cosa que demostra també la divisió d’opinions, concretament va dir que si la cambra de Reus li veu tantes bondats a la instal·lació del MTC a Ascó, perquè no la demana pel Tecnopark de Reus?, i una darrera notícia:
La Cambra de Comerç de Tarragona va irrompre ahir per primer cop en el debat sobre la candidatura d'Ascó al magatzem nuclear. I ho va fer per torpedinar el suport explícit atorgat al municipi riberenc per la Cambra de Reus i per desmarcar-se'n, com ja va fer la setmana passada –en aquest cas amb oposició ferma– la Cambra de Tortosa. Amb el seu gest, però, Tarragona també es quedava al marge de l'aval que ahir va voler transmetre a Ascó el Consell General de Cambres de Catalunya, en un acte a Barcelona.”
 I continuant amb els retalls de premsa n’hi ha un, davant del qual no sé si riure i plorar, que es titula: “els defensors del cementeri nuclear a Ascó reclamen un pla industrial que aposti per totes les energies” (El Punt, pàg. 8 del dia 11 de maig), bon titular d’uns tallers organitzats per l’AMAC (que per cert es finança amb les aportacions de tots els ajuntaments afectats per centrals nuclears) amb “agents socioeconòmics i socials de la Ribera d’Ebre”!?.
La lletra petita diu que volen que es promogui la captació de sectors industrials relacionats amb l’àmbit energètic?!!!, no ho acabo d’entendre, aquí produïm energia eòlica, nuclear, solar, hidràulica...ah! potser falta la tèrmica!. Però les empreses que ho fan tenen les seves seus o els tallers constructius a Tarragona, Barcelona o més enllà, perquè serà? ah! i també es demana la reducció del preu del KW per als empresaris de la Ribera, a bones hores, després de 25 anys!
Però el més punyent és que diuen que s’ha de promoure el sector turístic i l’agroalimentari a la Ribera d’Ebre, que s’ha de potenciar el turisme rural i  fomentar la navegabilitat pel riu!, aquests defensors del MTC han perdut el nord o què! això, precisament és una de les coses que reclamen els contraris al MTC, les preguntes serien,  com és que el tema de la navegabilitat s’acaba a Móra, com és que l’assut de la nuclear no té una resclosa, com és que no hi cap DO i com és que la IGP del préssec de la Ribera fa la tira d’anys que s’està tramitant, sense èxit, entre moltes altres coses?, de veritat creuen que amb el cementeri hi ha més possibilitats en aquests temes o realment el que volen és confondre a la gent?. I, per acabar, diuen que les conclusions d’aquets tallers serviran per a fer un pla d’acció... si finalment l’estat opta per la candidatura d’Ascó, i si no és així què?, ja no tindrem totes aquestes necessitats? totes aquestes coses, i moltes més, són les que fa anys que es reclamen i que no s’aconsegueixen, jo tinc molt clar perquè. Ara que ens volen dir?, que si acceptem el cementeri nuclear les tindrem? a qui volen enganyar? em sembla que hauré de deixar de llegir els diaris una temporada.
Tot plegat no fa més que demostrar una vegada més que no hi ha el més mínim consens amb la instal·lació del MTC a Ascó, amb això n’hi hauria d’haver prou, al menys si hem de fer cas de les declaracions del cap dels tècnics de la comissió que ha de decidir l’emplaçament, Eduardo Gallego: “La ubicació de l’MTC es triarà tenint en compte el context social i polític... realment el lloc no pot ser ideal si no hi ha una voluntat per part de la població de l’entorn”
En aquest sentit, el rebuig a la candidatura d’Ascó a acollir el cementiri nuclear és actualment de: 140 Ajuntaments, 12 Consells Comarcals, les Diputacions de Tarragona i Lleida, i el Parlament de Catalunya, que han aprovat mocions/resolucions en contra del cementiri.
D’aquestes institucions, destaquen els 8 ajuntaments de la zona nuclear d’Ascó (Móra d’Ebre, Flix, Corbera d’Ebre, La Fatarella, La Palma d’Ebre, La Torre de l’Espanyol, El Molar, i Vinebre), que representen el 62% dels municipis d’aquesta àrea i el 80% de la seua població. En el conjunt de les Terres de l’Ebre i el Priorat, el 80% dels municipis (60 ajuntaments) s’han posicionat en contra del cementiri, igual com ho han fet tots els Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre i el del Priorat. La resolució del Parlament de Catalunya en contra del cementiri es va aprovar amb 111 vots a favor i cap en contra.
Per altra banda, més de 150 entitats de tota Catalunya s'han manifestat en contra d'ubicar el cementiri a Ascó, i la CANC va presentar gairebé 7000 al·legacions contra aquesta instal·lació.
I segons una enquesta encarregada pel propi ajuntament d’Ascó, el 60% dels habitants de la comarca de la Ribera d’Ebre estan en contra del cementiri nuclear.
Al marge del consistori asconenc, cap ajuntament, cap institució, cap consell comarcal, cap organització, cap sindicat, cap patronal, ni la plataforma volem viure a Flix, ni ningú, ha aprovat en els seus òrgans democràtics de decisió cap resolució, ni moció de suport, a la candidatura d’Ascó.
La decisió hauria de ser clara, no?.

4 comentaris:

J.A. Martínez ha dit...

La majoria, exceptuant escassos exemples, dels acrònims compostos per les tres lletres que acaben formant la famosa combinació MTC són de caràcter administratiu o tecnològic, com el sinistre i lamentable Ministerio de Transportes y Comunicaciones, que alguna cosa tindria a dir a l'hora d'empastifar de merda la nostra terra. Una de les combinacions fa referència a Marc Tul·li Ciceró, que sembla ser va acabar mort de mala manera amb el seu cap decapitat i la seua llengua travessada per una agulla metàl·lica, com alguns volen fer amb una pròxima, més raidioactiva i guillotinada Ribera d'Ebre, que, com un Ciceró modern davant d'un Catilina d'urani i plutoni i, majoritariament, fa una mena de "Catilinàries" contràries a l'MTC, un maleït Cavall de Troia gens temporal i molt perillós. Una altra fa referència a Medullary Thyroid Carcinoma, molt relacionada amb Txernòbil i amb l'energia nuclear en general, amb o sense accidents o fuites amagades o no a la població afectada per la xilindrinada conseqüent i diària.

Salut

JA

montseforcades ha dit...

Tens raó Jaume, els que NO voleu el MTC i el Centre Tecnològic, teniu molt suport per a dir NO, però no demaneu res a canvi, no teniu cap altra alternativa per a la comarca, i el que passarà és que no tindrem això ni res més com des de fa 20 anys fins ara.

Jaume Masip Llop ha dit...

M'agradi que em donis la raó en aquest tema, però saps molt bé que, no només es demanen moltes coses, que es fa, i tampoc es veritat que no hi hagi cap altra alternativa (i si us plau aquí no em surtis amb el de sempre perquè hi ha industries de moltes formes, i tamanys i moltes formes de diversificar la economia sense hipotecar el nostre futur) una altra cosa és que no t'agradi o que no hi estiguis d'acord (possició totalment respectable), som molta gent que fa temps que treballem per un futur diferent del passat que ens ha portat on som.
Fa molts anys el llavors president de la Generalitat, en visita per Flix i en resposta a les peticions de desenvolupament, va dir que erem un cul de sac, i un altre del mateix ram va dir que no erem un poble industrial, sinó un poble amb una industria, segurament tenien raó, però durant els més de 20 anys en ells que van governar, el que van fer per Flix, la Ribera o les Terres de l'Ebre no té punt de comparació amb el que s'ha fet en només 6 o 7 anys, tant de bo es pugui continuar treballant per aquesta terra, n'hi ha d'altres que l'únic que volen és aprofitar-se'n.

montseforcades ha dit...

I QUÈ ÉS EL QUE S'HA FET O S'ESTÀ FENT PER A QUE FAMILIES SENCERES NO MARXIN DEL NOSTRE POBLE PER MANCA DE FEINA, PER MANCA DE FUTUR?