dijous, 28 de gener del 2010

Una resposta i la desinformació de l'AMAC i alguns mitjans.

Generalitat de Catalunya

Departament de la Presidència
Secretaria General
Gabinet de Gestió del President

Sr. Jaume Masip Llop
Benvolgut senyor,
Acuso recepció del missatge electrònic enviat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, on mostra la seva disconformitat amb la instal•lació d’un magatzem de residus nuclears a les Terres de l’Ebre.

Des del nostre gabinet hem de dir-li que és el Govern central, no el de Catalunya, qui promou la cerca d’un espai per acollir un magatzem temporal centralitzat (MTC); i és una institució municipal – l’Ajuntament d’Ascó (Ribera d’Ebre), no la Generalitat – qui es postula com a candidata a acollir-lo.
Tot i amb això, el President opina que a Catalunya la quota d’instal•lacions nuclears està més que coberta. Per això fóra bo que s’ubiqués en un altre territori amb menys, o cap, centrals que a casa nostra.
Cal recordar que el nostre país té centrals que produeixen més del 40 % de l’energia nuclear de tota Espanya. En canvi, altres territoris de l’Estat només en consumeixen, trencant-se així la solidaritat i l’equilibri entre autonomies.
A més, l’esmentat magatzem s’ha de fer allà on hi pugui haver consens social i territorial, circumstància que en aquests moments no es dóna a Catalunya. A més a més, l’Executiu català ha de ser coherent amb el mandat que va emanar del Parlament de Catalunya el març de 2008, segons el qual s’ha de desestimar qualsevol ubicació del MTC en el territori de Catalunya.



Atentament,
Narcís Castanyer

Cap del Gabinet de Gestió del President

Barcelona, 25 de gener de 2010

---------------------------------------------------------------------------------------------------------



Durant les darreres hores s’ha dit per alguns mitjans que els ajuntaments de la Ribera d’Ebre donen suport a la candidatura d’Ascó
Després que ahir a Madrid l’AMAC va fer mans i mànigues per escenificar que la Ribera d’Ebre vol el cementiri de residus nuclears per boca d’alguns alcaldes (i només eren els de l’AMAC); la Federació Comarcal d’Esquerra de la Ribera d’Ebre vol recordar que:
1. 9 dels 14 ajuntaments de la Ribera d’Ebre estan posicionats (o ho faran els propers dies) en contra de la instal·lació del cementiri nuclear: Flix, Vinebre, la Torre de l’Espanyol, Móra d’Ebre, Ginestar, Benissanet, Tivissa, Miravet i Rasquera.
2. Flix, Vinebre, la Torre de l’Espanyol i Móra d’Ebre són de l’AMAC i hi estan en contra, com la Fatarella i Corbera d’Ebre a la Terra Alta, que també són de l’AMAC i també hi estan en contra.
3. Aquests 9 pobles representen un 69,5 % de la població de la Ribera d’Ebre. Per contra, els 5 pobles restants (que ni han debatut la moció als seus plenaris) suposen només un 30 % de la població. Queda clar que hi ha una gran majoria de municipis i de població en contra de la instal·lació del cementiri a la Ribera d’Ebre.
4. Que el mateix Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, en Ple i en Consell d’Alcaldes, es va posicionar en contra de la instal·lació a la comarca. La mostra més clara ha estat el lideratge institucional d’oposició que s’està duent a terme des del Consell, especialment els darrers dies.