dilluns, 4 de gener del 2010

Mostillo

En l’època romana, el temps de la verema constituïa una temporada de feina intensa, era el moment de recollir el fruit de tot un any, com aquí fins no fa tants anys. La bona verema portava abundor a les cases i permetia mantenir la intensa exportació de vi cap a Roma i altres parts del món.
Però del most no tant sols en sortia el vi. També se’n feia una altre producte que resultava cabdal per a la cuina romana: l’arrop, un dolç de fàcil conservació.
L’arrop, anomenat caroenum, sapa o defrutum, es feia bullint el most fins a donar-li una consistència de xarop. Nosaltres li diem mostillo, el recordo més espès i s’hi afegia nous o d’altres fruits secs.
Aquest és un menjar que a Flix s’ha perdut, una llàstima, igual com també ho és que s’hagi perdut gairebé tota la vinya, jo me’n recordo molt bé del mostillo i de veremar i fer vi, perquè a casa del iaio, a ca “chuchimet” en fèiem des de molt antic. Quan el vi nou estava llest, al balcó s’hi penjava una branca de pi, que era senyal de que allí se’n venia. El celler era enorme, amb fileres de grans bocois a una banda i altra i amb la premsa del raïm d’on, entre mig de les reixes, s’escolava el most cap al trull - ti noi! - recordo la veu del iaio dins la memòria, donant-me una gerreta de fang - ves i que’t preparin un bon mostillo amb aquest most acabat de fer -.
De vegades penso què hagués passat si la vinya encara ocupés grans extensions al terme, com quan jo era petit, al secà tots els bancals eren plantats de vinya o de sembrat, envoltats per olivers i algun ametller, sobre tot vora les espones, feia molt goig!. A vegades m’imagino que ara a Flix potser hi hauria uns quants cellers, de fet n’hi havia uns quants, penso que el terreny dona per a fer bons vins, sobretot amb les tècniques d’avui. Potser així el mostillo, preparat des del temps dels romans pels nostres avantpassats, hagués esdevingut un dels nostres postres preferits, era un dels meus!.

A la foto, una impresionant mirada del meu iaio de part de pare, Josep Masip Rius, "Chuchimet"


1 comentari:

Jesús Escribano ha dit...

El arrope se sigue preparando, a nivel familiar, en la zona de La Vera (Cáceres).