La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya convoca una manifestació contra la possible ubicació del cementiri nuclear a Ascó.
Davant la possible instal·lació del cementiri nuclear de tot l'Estat a Ascó, la CANC ha convocat una manifestació a Móra d'Ebre, el diumenge 7 de març a les 12 del migdia, per tal de mostrar el rebuig i la manca de consens territorial, social i polític a una instal·lació d'aquest tipus. Així ho expressen les mocions de rebuig aprovades per 91 ajuntaments, 9 consells comarcals (entre ells, el de la Ribera d'Ebre), la Diputació de Lleida i el mateix Parlament de Catalunya. A més, més d’un centenar d'adhesions d'entitats socials, polítiques i econòmiques de tot Catalunya s’han posicionat en contra.
Es significatiu que des del passat 26 de gener, dia en que Ascó va aprovar presentar-se com a candidat, s’hagin aprovat un total de 29 mocions en diferents ajuntaments. Pràcticament és una moció més per dia la que s’ha aprovat en contra del cementiri nuclear a Ascó. Especialment representatives del sentiment territorial contrari al cementiri nuclear, son les mocions aprovades durant aquest darrer mes a la Torre de l’Espanyol (29 de gener) i a la Palma d’Ebre (11 de febrer), així com en diversos municipis del sud de la demarcació de Lleida, o la mateixa Diputació de Lleida.
Així doncs, a dia d’avui, hi ha 10 municipis de l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees amb Centrals nuclears) de Catalunya que han aprovat mocions en contra del cementiri, i que representen el 60% dels municipis (Corbera d’Ebre, el Molar, La Fatarella, Flix, Móra d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, la Palma d’Ebre, Vandellòs-Hospitalet, Mont-roig del C., i Tivissa) i el 80% de la població d’aquesta associació.
Cap ajuntament ni altre organisme ha aprovat cap moció ni acord de recolzament a la candidatura d’Ascó, ni tant sols la pròpia AMAC, ja que en l’assemblea que aquesta associació va realitzar el passat 27 de gener a Madrid, no es va sotmetre a votació cap aval a la candidatura d’Ascó, i va ser per interpretació subjectiva del seu gerent, Marià Vila d’Abadal, que va auto-proclamar el recolzament de l’AMAC.
Des de la CANC durant aquestes darrers setmanes s’han organitzat assemblees pel territori. Se n’han fet a Gandesa, Falset, Móra d’Ebre, Amposta, Tivissa, Sant Jaume d’Enveja, i Alcanar, així com a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. El proper dijous 4 se’n farà una a Valls (20h. Institut d’Estudis Vallencs), i el divendres 5 una altra a La Torre de l’Espanyol (21’20h. al Casal).
De cara a la manifestació del proper diumenge, la CANC ha convidat formalment a assistir-hi al mateix President de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, al President del Parlament, Ernest Benach, i al Síndic de Greuges, Rafel Ribó, així com a tots els diputats al Parlament de Catalunya, i els diputats i senadors catalans a Madrid.
Per a la manifestació s’han organitzat dues marxes en cotxe i un tren antinuclear. Una de les marxes sortirà de Tortosa a les 11h. des del pàrking del Sabeco, mentre que la del Camp i Priorat, sortirà des de Tarragona (Pl. Imperial Tarraco) i Valls (Portal Nou) a les 9’30h., passarà per Reus (Passeig Mata) a les 10h., i per Falset (antic camp de futbol) a les 10’45h. Per la seva banda, el tren antinuclear sortirà de Barcelona-Sants a les 9h. i arribarà a Móra la Nova a les 11’19h., desprès de passar per St. Vicens de Calders (9’47h.), Torredembarra (9’56h.) Altafulla (9’59h.), Tarragona (10’07h.) i Reus (10’26h.).
La manifestació, que començarà al Pont Vell de Móra d'Ebre, comptarà amb la presència de colles de grallers, dolçainers, gegants, i estarà encapçalada per la CANC, seguida dels representants polítics, i els alcaldes i regidors dels ajuntaments. La manifestació finalitzarà a la Plaça de Dalt, on es faran els parlaments, amb intervencions d’Andreu Carranza, Manolo Tomàs, Txus Carbó, veïns i veïnes d’Ascó, i el portaveu de la CANC, Sergi Saladié.
I amés cada dia surten a la llum més motius encara, llegiu aquest article de Lluís Salvadó al bloc de Pere Muñoz
I amés cada dia surten a la llum més motius encara, llegiu aquest article de Lluís Salvadó al bloc de Pere Muñoz
4 comentaris:
Ya se que no te res a veure el el tema.
Pero em podries dir qui a de llimpia el voltans de la gasolinera del guissona?
esta de pena
gracies
Hola anònim, els voltants de la benzinera del guissona els netegen els de la benzinera del guissona. També et puc dir que des del'ajuntament ja se'ls ha requerit diverses vegades per a que ho facin, si vols parlar amb el regidor responsable del tema, és el de medi ambient.
Salut
Hola Jaume, he descobert aquest blog per casualitat. M'encanten les fotos sobre la façana fluvial del meandre de la que no tenia ni idea. Passaré aviat a veure-ho tot. Bona tasca!
Gràcies A. Fortuny, no acabava de lligar aquest comentari amb la entrada.
Ens veiem?
Salut
Jaume
Publica un comentari a l'entrada