dilluns, 4 de febrer del 2013

Santa Agda.

Actes a Flix
Actes a Riba-roja

Considerada com a patrona de les dones, moltes poblacions fan festes en honor seu. Moltes tenen caràcter carnavalesc i es caracteritzen per la inversió dels papers socials entre homes i dones.

Poden ésser una romanalla de les antigues Matronalia romanes, celebracions que commemoraven el rapte de les sabines per part dels romans. Durant aquestes festes, les dones gaudien de plena llibertat i tenien el dret de prendre iniciatives sexuals o agressions envers els homes; les dones assumien els papers dels homes i a la inversa.

La festivitat s'ha celebrat particularment, a Catalunya, a pobles lleidatans (Seròs, la Granja d’Escarp, Juncosa, Sunyer, Aitona i Sudanell, entre d’altres): les dones s'hi desentenien de les feines casolanes, que eren assumides pels seus marits; avui hi ha balls, actes solemnes en honor a la santa i àpats col·lectius, i en les festes sónles dones les que manen.

A la Ribera d’Ebre, Terra Alta i Priorat la santa és coneguda com a Agda i la festa de les dones és viva a diverses localitats amb l'element comú que les dones manen al poble i els homes es queden a casa o les han de servir durant tot el dia. També es troben governs de dones (amb presa de possessió de l’alcaldessa i regidores), àpats servits pels homes del poble, balls femenins, homenatges a les dones més grans de la població, teatre, processons, campionats de cartes, etc

El 5 de febrer també era tradició que les dones es posessin alfàbrega als pits i entre els cabells, perquè aquesta planta, diuen, crida l’amor i atreu els casadors. Segons el refrany, "Per Santa Àgueda planta l’alfàbrega; dama espavilada, ja la té sembrada; dama garrida, ja la té sortida, i la galana, trasplantada".

Avui santa Àgata és invocada per les dones per demanar-los protecció davant els maltractaments i el càncer de pit.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

I a Flix, la diada de santa Agueda ,es ballava la jota a la plasa amb una coca,les dones traien a ballar als homes;perdense la tradicio,l´any que es var esfonsar la barca , el dia de sant Blai. Si no recordo malament fou el any 1945.

Jaume Masip Llop ha dit...

Molt interessant aquesta dada, estaria molt bé, ara que s'ha recuperat una mica el tema de la jota, recuperar aquesta tradició i potser altres de semblants.
No ens pots informar de més coses semblants?