dissabte, 2 de febrer del 2013

LA CANDELERA

Interessant i sintètica explicació de la festivitat d'avui en aquest bloc.
2 de febrer
"SI LA CANDELERA PLORA, L'HIVERN ÉS FORA ...     SI LA CANDELERA RIU, EL FRED ÉS VIU"
Així diu la dita popular més coneguda en referència a aquesta festivitat. I quin sentit té? Resulta que el dia de la Candelera, és a dir el dia 2 de febrer, és just el punt mig de l’hivern:  fa tants dies que va començar com els dies que falten perquè s’acabi.
I si fem cas a la dita, segons el dia que faci durant la Candelera climatològicament parlant, sabrem com serà la resta d’hivern que ens queda: si plou aquest dia, la resta d’hivern gaudirem d’una temperatura primaveral. En canvi, si fa sol … no amaguem els abrics perquè encara farà fred fins que no s’acabi aquesta estació.
Orígens de la festa:
En l’època dels romans, coincidint amb aquesta data, se celebrava la festa de la llum, en homenatge a la primavera que ja s’estava acostant. Ja en aquella època es feia una mena de celebració o ritual on es repartien espelmes a tots els assistents per guardar-los de les malalties pròpies d’aquesta època de freds.
Encara ara, a les esglésies, es reparteixen petites espelmes com a senyal d’aquesta celebració.
Una altra tradició lligada a La Candelera és la que relaciona aquesta data (2 de febrer) amb la data termini per desmuntar el pessebre. Així com avui en dia la majoria de gent desmunta el pessebre just quan acaben les festes nadalenques, antigament  es mantenia el parament fins aquesta data.

1 comentari:

Jaume Masip Llop ha dit...

Xeic! aquesta entrada no li agrada a quatre persones! perquè serà?