dijous, 31 de desembre del 2009

El futur de Flix

Som a punt d’entrar en un nou cicle anual, la veritat és que l’any que s’acaba no ha estat bo en molts aspectes pel que fa al poble de Flix, però com sempre, les coses no són només d’un color i també n’hi ha hagut de positives.
Varem entrar a aquest dies de celebracions amb la ja tradicional publicació de la Veu de Flix arribant a les nostres cases, a la portada: “il•lusió i prosperitat per Flix”, és un bon desig!.
Com no podia ser d’una altra forma, hi ha articles que, en diversos sentits, parlen del futur de Flix, uns esperançadors i altres no. Podríem plantejar l’afirmació del títol també en dos sentits, quin creiem que serà el futur de Flix o quin futur volem pel nostre poble. Tant una com l’altra mereixerien una profunda reflexió i una mirada global sense demagògies.
No faré ara aquesta reflexió, temps hi haurà, però sí que voldria fer-hi unes pinzellades perquè si ens basem en el reportatge de TV3 o en l’article de Montse Forcades a la darrera Veu de Flix el futur és molt negre. Del primer ja vaig dir al bloc el que pensava i no cal tornar-hi, sobre el segon, he de dir que m’ha recordat l’estil del primer, sobre tot perquè, tant un com l’altre, estan plens de veritats a mitges i algunes coses que no són veritat, ara bé, el segon té dos objectius clars, el magatzem de residus nuclears (MTC) i fer critica destructiva de l’ajuntament, tampoc no s’entén gaire si parla en nom propi o d’altres (de vegades ho fa en singular i altres en plural).
Pel que fa al MTC penso, com molts d’altres (per exemple el Parlament de Catalunya, el consell comarcal de la Ribera d’Ebre i molts ajuntaments), que aquesta instal•lació no és la solució al nostre futur, més aviat al contrari, en podríem parlar molt i des de diverses perspectives, però només cal fer-se algunes preguntes: quantes empreses s’han instal•lat a la vora de la nuclear en tots aquests anys, tot hi tenir un polígon municipal? el poble d’Ascó ha guanyat o ha perdut habitants des de la instal•lació de les nuclears? si tant interessant és el MTC perquè tenen tants problemes per ubicar-lo? o perquè no el demanen al polígon de Tarragona?.
Seria molt fàcil entrar en una discussió de detall sobre l’article en qüestió, perquè:
No és veritat que l’ajuntament aposti només pel sector agrari i turístic.
No és veritat que el sector agrari sigui només el “sindicat”.
No és veritat que el sector turístic sigui només el complex del meandre.
No és veritat que l’ajuntament no faci res pel sector industrial.
No és veritat que si la gent no sap que és el magatzem de residus nuclears sigui perquè no els informa l’ajuntament, quan el tema és a tots el mitjans de comunicació.
Etc.
Però no ho faré, només voldria afegir a aquest tema que:
Com diu al final de l’article: “la informació objectiva és fonamental” i l’escrit és un exemple de subjectivitat.
Apart del magatzem de residus nuclears, quina proposta de futur fa?
Que vol dir “El poble de Flix, per sort, no es troba en un estat irreversible, però necessita una rehabilitació estructural objectiva a tots els nivells...?” cal llegir aquest apartat sencer, ja em direu si enteneu alguna cosa.
No està bé acusar a l’ajuntament de falta d’ètica, de moral i de responsabilitat sense cap argument de pes.
Dir que l’ajuntament pretén capgirar el present i el futur del poble sense comptar amb el poble és una acusació molt greu que no s’aguanta ni pels pèls.
Dir, i més per algú de Flix, que el projecte del complex turístic del meandre té dubtoses perspectives de futur, quan és una inversió de molts diners, amb uns 15 llocs de treball, fet des d’aquí, per gent de Flix i amés amb el corresponent estudi econòmic, no s’entén.
Etc.
No estem tant bé com voldríem, però tampoc tant malament com diuen alguns, els missatges catastrofistes fan molt mal al poble en general. Reprenen el fil del començament, jo no sé quin serà el futur de Flix, però el que tinc molt clar és que no serà com l’hem conegut fins ara, s’està acabant un cicle i ens toca triar si volem un futur nou o volem tornar enrere, la història serveix per molt més del que ens pensem i en aquest cas, per saber on anem, cal saber d’on venim, així sabrem si volem tornar-hi o continuar endavant.
També tinc una cosa molt clara, el nostre futur dependrà, en gran mesura, de l’esforç de cadascú de nosaltres, a nivell personal i amb la idea de sumar, no ens podem quedar asseguts demanant la lluna, demanem-la mentre caminem, ja ens hem passat massa temps asseguts, ho dic a nivell general, instal•lats en la comoditat pensant que el que teníem seria per sempre, ara ens toca espavilar-nos i això no serà fàcil. L’haver estat, durant molts anys, capdavanters en molts aspectes ens ha fet especialistes en mirar-nos el melic, és molt interessant veure en com se’n surten a d’altres llocs.
L’ajuntament te la obligació de treballar en totes les direccions possibles per un futur sostenible on tothom, repeteixo, tothom, pugui tenir oportunitats de prosperar i també ha de donar suport a la gent, que n’hi ha, que treballa per Flix en positiu, és el que s’està fent. S’han aconseguit coses molt importants pel poble aquests darrers anys, gràcies, entre d’altres, a tenir un govern de consens i estirar tots del mateix carro, per desgràcia moltes quedaran diluïdes a causa de la crisis (no podem oblidar que és global) i d’altres perquè potser no les hem sabut explicar prou bé, però hi ha projectes en marxa i d’altres al calaix i, el més important, hi ha il•lusió pel futur.
Acabem l’any amb dos bones notícies pel proper 2010, la licitació de la gestió de la residència (tindrà al voltant de 60 llocs de treball, l’atur a Flix era, a octubre de 2009 de 191 persones, a octubre de 2008 era de 127, havia augmentat en 64 persones) i, sembla que ara sí, l’inici de les obres d’extracció dels fangs de l’embassament. Esperem que altres temes amb els que s’està treballant es facin també realitat.
Enguany l’any vell és el nou i amb un adéu entrarem al nou que és el deu, m’agradaria expressar des d’aquest bloc els meus desitjos de salut i prosperitat, durant aquest nou cicle anual que comencem, pels “blocaires” en particular i per a tothom en general.

“El món és del que s’adapten a cada situació, dels valents, dels sincers, dels lliures, dels que s’arrisquen, dels que creuen en ells mateixos i no es deixen portar pel corrent. Un corrent que en absorbeix dins una bombolla i que a vegades ens fa creure que no hi ha més realitat que aquella”.

(Montse Castellà)

“Si mires, veus. Si veus, coneixes. Si coneixes, estimes. Si estimes, respectes”.

(Jordi Sabater Pi)

10 comentaris:

Marià Hierro ha dit...

Senzillament!!!!!
Ben dit.
Salut.

Anònim ha dit...

Flix no és Auschwitz i tampoc Arbeit (MTC en demagoguès) macht frei

Bon Any Nou Jaume

JA

enric ha dit...

Jaume, ho pots dir més fort però no més clar!
Endavant!

2teixidor ha dit...

L' ATC no repercuteix sols, positiva o negativament sobre el poble que es presenta com a candidat per albergar-lo. S' han de tenir en compte totes les opinions del territori.No crec que la decició del Govern Espanyol sigui encertada ni democràtica per la següent raó:
Pot acàs amb un acord de ple municipal amb majoria simple decidir el que pensen?:

A dia d’avui són 61 ajuntaments de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona que representen el 67% de la seva població (473.815 habitants), els que han aprovat mocions oficials contra la instal·lació d’aquest cementiri nuclear.

En el mateix sentit contrari al cementiri de residus radioactius s’hi han manifestat 7 dels 10 Consells Comarcals de la demarcació de Tarragona. Entre aquests, els quatre de les Terres de l’Ebre (Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, i Terra Alta), i tres del Camp de Tarragona (Alt Camp, Baix Camp, i Priorat).

L’11 de març de 2008 el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució (resolució 150/VIII; BOP núm. 229 de 17-03-2008), per la qual es rebutja la instal·lació d’un cementiri de residus radioactius al nostre país.

ON ESTÀ EL CONSENS QUE PREDICAVA LO GOVERN ESPANYOL PER A SITUAR L' ATC(CEMENTIRI NUCLEAR)?

Anònim ha dit...

Molt bones Jaume:
No es pot ser catastrofista ni davant les catàstrofes, les hores de l'esplendor a l'herba no ens les tornarà ningú, podem plantejar projectes del que aparegui, del que ens queda, però ningú pot demanar la lluna des de la raó, la lluna va aparèixer fa més de cent anys i ara per ara està en quart minvant amb respiració assistida.

La lluna econòmica vull dir, és clar, una metàfora de la Fàbrica i els mil sinònims de llum i esplendor que ens ha donat.

Les feines del fang, de la residència o qualsevol altre projecte que s'ha esmentat són pinzellades interessants i en alguns casos necessàries, però que mai poden endegar el motor sociològic i econòmic del poble com en d'altres temps.

Mai poden variar el canvi de definició que sembla ser tindrà, està tenint Flix.
"Ya en los nidos de antaño, no quedan pájaros hogaño, amigo Sancho".

Per tant per més il.lusió i paraules que posem al tema, el que sembla un fet és que no cal fer números d'aturats ni res semblant, perquè a hores d'ara o molt canvià el tarannà de tots els projectes en perspectiva o caminem amb maneres de cranc vers uns dies molt diferents als que hem conegut els habitants de Flix.

L'objectivitat i la subjectivitat són conceptes molt variables com bé saps, i viuen perfectament atesos en la política i en la demagogia, que de fet tenen per definició moltes coincidències, cada cop més.

Escric des del pensament de què no tot passa per una "perestroika" industrial a hores d'ara, hi ha un seguit de canvis "Panta rei"--- tot canvia. I uxí s'ha d'acceptar i desrés com molt bé dius tu actuar, això sí, escoltant la resta i argumentantmés que donant dades.

A no ser que hi hagi un projecte que tingui una octava part de la força que va tenir la Fàbrica en els seus temps, perquè els que s'esmenten fins ara són a anys llum d'aquella lluna tan nostra que mostra ben a les clares en la seva debilitat natural per edat quina va ser la seva força.

Jo crec que tots els plantejaments són lícits, però que la realitat és una i des d'aquesta surten els raonaments, i tots s'adiuen penso jo amb el que passa, els residus, la residència, les ofertes turístiques poden acompanyar el present i el futur però està clar que no tindran ni de bon tros la ressonància social, econòmica i del dia a dia que va tenir la Fàbrica.

Per igualar-la fa falta molt de fum, moltíssim i els venedors de fum es miren aquests indrets des de la llunyania, i sols es plantegen la nostra presència al mapa per a cementiris i d'altres alegries, que d'altra banda i paradoxalment són a nivell econòmic l'única sortida per mantenir el tren que Flix ha dut sempre.

En este mundo... nada es verdad, ni nada es mentira, todo depende del color del cristal con que se mira.

Campoamor.

Albert.

lo llaguter ha dit...

Tot lo millor per aquest 2010!!!

lo llaguter

Jesús Escribano ha dit...

Bueno, antes que nada Feliz 2010.
Yo también tengo una frase que poner :)
"En este mundo traidor. Nada es verdad, nada es mentira, todo depende del cristal con que se mira".
Campoamor.
Saludos,
Jesús

Jesús Escribano ha dit...

Vaya, he puesto la misma frase que Albert, que curioso.

montse forcades ha dit...

Albert, estic totalment d'acord amb tu, crec que tú has entés el meu escrit.

Vull que el nostre poble continui essent un poble de 4000 habitants o més, vull un EuroDisney com els nostres veins francesos (per cert a França hi ha 58 reactors nuclears i un ATC!!!), que estrany, com és possible?.

Deu ser el color del vidre.

No al cementeri nuclear a la Ribera ha dit...

CEMENTERI NUCLEAR A ASCÓ??: NO GRÀCIES!
ASSEMBLEA INFORMATIVA
dimecres 20 GENER ales 20H TEATRE LA LLANTERNA de Móra d' Ebre
No al cementeri nuclear a la Ribera