dimarts, 19 de gener del 2010

No al cementiri nuclear a Ascó, ni a Catalunya!




Senyor Rafael Vidal i Ibars,

El Parlament de Catalunya, igual que 61 ajuntaments i 7 consells comarcals del nostre territori (Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona) estant clarament en contra de que el cementeri nuclear s’instal·li ni a la Ribera d’Ebre, ni a les Terres de l’Ebre ni al Camp de Tarragona, i per extensió enlloc del territori de Catalunya.
Us volem recordar per tant, que fent compliment al mandat del Parlament, el Conseller d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya, va fer arribar una carta al Ministeri d’Indústria demanant que el cementeri nuclear no s’instal·li enlloc de Catalunya.
A més, com els efectes i les repercussions del cementeri nuclear no són només locals (d’aquí que feu el repartiment de diners públics als ajuntaments del voltant), us demanem que no prengueu la decisió equivocada, i no acolliu el cementeri nuclear , respectant la voluntat de la majoria de la població, expressada pels seus representants polítics que van aprovar les mocions al Parlament, als ajuntaments i als consells comarcals.
L'Ajuntament d'Ascó, tot sol, no pot prendre una decisió d'aquest abast i hipotecar així el futur de les nostres comarques i de les nostres generacions futures. Sigueu conscients, que aquesta decisió que voleu prendre pot provocar una fractura social de greus conseqüències a la Ribera d'Ebre i al nostre territori.
No volem el cementeri nuclear a Ascó, ni a Catalunya!!!

6 comentaris:

gloria ha dit...

També us podeu passar pel blog Volem viure a Flix, per saber més sobre l'ATC.

Jaume Masip Llop ha dit...

He publicat el comentari anterior perquè en aquest bloc, si no és per falta de respecte, insults, etc. es publiquen tots els comentaris.
Però, en la meva humil opinió, crec que haurieu de saber:
Que al bloc “volem viure a Flix” trobareu fonamentalment articles favorables a la energia nuclear, opinió totalment respectable, només faltaria!.
El tema actual no és sobre la energia nuclear i pel que fa a la opinió sobre la instal•lació del cementiri nuclear sembla que sigui favorable.
El bloc en qüestió és el de la plataforma del mateix nom, però no han fet públic encara qui son i a qui representen o sigui que és un bloc quasi anònim.
Finalment si voleu informació sobre el MTC a la xarxa també en trobareu, com per exemple:
Què és un magatzem temporal centralitzat?
El que ara en diuen magatzem temporal centralitzat (ATC en castellà) és una expressió eufemística que prova d'evitar la paraula 'radioactiu' o 'nuclear', però en realitat és un cementiri nuclear de tots els residus radioactius de totes les centrals de l'Estat. El que pretén el Ministeri és transportar des de les centrals tot aquest combustible d'alta activitat a un lloc únic per tenir-lo centralitzat, on suposadament serà més barat guardar-lo.
Com s'explica que hi hagi 100 pobles que han demanat informació per acollir-lo?
No és que hi hagi 100 municipis, sinó que ha estat l'Associació de Municipis d'Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) que engloba un centenar de municipis, que ha manifestat el seu interès per acollir-lo. Després entre els propis municipis de l'AMAC tenen disputes i baralles internes, perquè n'hi ha que ho volen per a ells sols. Alguns alcaldes ja han manifestat el seu interès, com Ascó, Tivissa o Vandellós, tot i que en aquest últim municipi hi ha hagut dues mocions de rebuig.
Quin motiu pot portar un alcalde a oferir el seu poble per a un cementiri nuclear?
Hi ha una sèrie d'alcaldes que es veuen temptats pel xantatge amb diners públics que fa ENRESA, que depèn del Ministeri d'Indústria. A nosaltres ens sembla una vergonya absoluta que l'Estat pretengui resoldre el greu problema dels residus radioactius, que és de primer ordre, temptant un alcalde que ofereix el seu municipi d'esquena als seus ciutadans. És una forma bastant antidemocràtica de resoldre el problema. És una política pròpia d'una república bananera. Ho consultin o no als seus habitants, és evident que aquesta és una qüestió que afectaria a tot l'Estat i per tant no es pot acceptar de cap manera un procés dirigit a través d'alcaldes que lògicament miraran més els diners que qualsevol altra cosa.
Què els diria als ciutadans del municipi que aculli el cementiri?
El primer que cal dir és que tot i que el govern ofereix diners, això no és una garantia que aquests diners hi siguin de manera indefinida. Els compraran amb uns diners que no seran infinits, però tindran un cementiri nuclear que estarà generant radioactivitat i serà perillós durant centenars de milers d'anys. I això, sense cap dubte, és la mort per a aquest municipi i la seva comarca, perquè al final seran coneguts com el municipi on hi ha el cementiri nuclear, que no és cap denominació d'origen positiva, ni una garantia de qualitat, sinó tot el contrari. Serà una condemna perpètua per a aquest municipi i el seu entorn, que no es podrà desenvolupar de manera sostenible mai, perquè un cementiri nuclear és una cosa absolutament insostenible.

olga pasarrius llop ha dit...

Jaume yo por suerte y por ahora tengo trabajo,y siempre he estado en contra de las nucleares y de los cementerios nucleares,pero eso de no cementiris nuclears no gracies,diselo a una familia con tres hijos y el marido hechado a la calle de Inquide o de Ercros.
¿ Que hay en Flix a parte de la nuclear ahora ?
¿ Que opciones de trabajo dais en el Ayuntamiento ?
No me gusta estar en contra de todo pero el panorama en nuestro querido Flix esta chungo.
Es muy facil desde un buen puesto de trabajo decir no a les nuclears y als cementiris.

Anònim ha dit...

olga tota la rao noia, ells des de los seus llocs d treball parlen ,natros mos fotem de gana.

Anònim ha dit...

és molt egoista dir que "perquè jo necessito feina" m'és igual que li passi al territori i a l'altra gent."

això no és una fàbrica de cotó fluix, és un magatzem de residus nuclears de tot l'estat (i ja veurem si no ho serà també d'altres parts d'europa). I no se sap fins quan s'ha de mantenir ni que se n'ha de fer amb els residus després de passar per allà.

Tampoc no hi treballarà tanta gent. Va sol. I, a més, representa exclusivitzar-nos únicament en aquest tipus d'indústries faraòniques i repelents per a cap altre tipus d'activitat.

És o tot o res.

Jaume Masip Llop ha dit...

Si us plau, identifiqueus quan feu algun comentari,crec que tot aquest tema anirà a més i no m'agradaria publicar-ne d'anònims.