dijous, 7 d’abril del 2011

El Parlament torna a rebutjar el cementeri nuclear

El Punt
Roser Royo
El magatzem temporal centralitzat de residus nuclears (MTC) s'allunya una altra vegada d'Ascó. Ahir la comissió de Territori i Sostenibilitat va aprovar amb el suport de tots els partits polítics, tret del PP, que hi va votar en contra, i de Ciutadans, que es va excusar per haver arribat tard, una altra resolució, presentada per ICV-EUiA, que rebutja que el cementeri nuclear s'instal·le a Catalunya i que evidencia que no hi ha consens sobre aquest tema.
És la tercera resolució que el Parlament aprova en aquest sentit, la primera va ser el 2008 i la segona el 2010, però la primera des que s'ha constituït el nou govern. “És important perquè esvaeix els dubtes que ens van generar arran de les declaracions ambigües d'alguns consellers”, recordava ahir el portaveu de la Coordinadora Antinuclear de Catalunya (CANC), Sergi Saladié, que va agrair als grups polítics el suport. “Ara el govern haurà de fer servir tots els mecanismes necessaris per fer complir la resolució”, va afegir.
Per la seua banda, la diputada ecosocialista, Dolors Camats, va assenyalar que la resolució aprovada ahir demostra que no hi ha consens a Catalunya per ser seu del magatzem nuclear i que de cap de les maneres” Catalunya, el “territori més nuclearitzat” de l'Estat espanyol, pot afrontar la ubicació del magatzem “sense que al costat i en paral·lel hi hagi un pla de tancament de les nuclears d'Espanya”. Per la diputada tarragonina d'ICV-EUiA, Hortènsia Grau, la nova votació ha servit per “blindar” la qüestió després de les “lliçons” rebudes amb el que està passant a la central nuclear de Fukushima al Japó.
Pel responsable d'energia de Greenpeace, Carlos Bravo, el no de Catalunya deixa “políticament mort” el projecte del magatzem nuclear, perquè no existeix consens en cap comunitat autònoma per poder-lo ubicar. A més, Bravo va insistir en el fet que el procés engegat per l'Estat és nul de llei.
Vidal reivindica l'autonomia municipal
La nova resolució contra la ubicació del magatzem nuclear a Ascó no ha canviat la posició de l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, que en una entrevista a Ràdio Móra d'Ebre va dir que les decisions del Parlament no afecten l'autonomia municipal d'Ascó. Vidal continua defensant la ubicació del cementeri nuclear al seu poble i continua sent el candidat de CiU. Ahir la CANC va reclamar a la coalició nacionalista coherència en aquest tema.