dijous, 8 de desembre del 2011

Què se'n ha fet de Fukushima?

El diari El Punt Avui portava aquesta notícia fa dos dies


i vaig pensar, com és que ja no és parla d’aquest accident tan important? Potser és que sóc jo que no m’hi fixo? 

Teclejo al Goggle "Fukushima el punt avui" i la meva sorpresa és encara més majúscula, la primera entrada és la que comentava abans, la segona una del mateix diari del dia 1 de desembre: 
TEPCO confirma la fusió nuclear a Fukushima 
Un informe afirma que el combustible del reactor 1 es va fondre completament, mentre que les del 2 i 3 ho van fer parcialment 


Aquest fet podria haver erosionat la paret del dipòsit de contenció, provocant un possible una fuga. 

La Companyia Elèctrica de Tòquio (TEPCO) ha conclòs aquest dijous en un informe que les barres de combustible del reactor 1 de la central nuclear de Fukushima-1 es van fondre completament arran de l'accident del 11 de març, mentre que les del 2 i el 3 ho van fer parcialment. 

Segons aquest informe, recollit per la cadena NHK, les barres de combustible del reactor 1 es van fondre completament formant una massa viscosa que hauria caigut a l'aigua acumulada en el fons del dipòsit de contenció, de manera que s'hauria refredat. El combustible, però, podria haver erosionat les zones més primes del dipòsit de contenció, d'uns 37 centímetres de gruix, provocant la ruptura de la paret i per tant un possible una fuga . 

En el cas dels reactors dos i tres, l'informe apunta que les barres de combustible es van fondre en un 57 i un 63%, respectivament, de manera que, probablement, aquesta massa viscosa també es va precipitar al fons del dipòsit, encara que sense ocasionar erosió. 

L'informe, encarregat per TEPCO a diversos instituts d'investigació i patrocinat pel govern del Japó, es basa en mesuraments de temperatures i quantitats d'aigua acumulades en els atuells de contenció, entre d'altres dades. 

El terratrèmol i el tsunami del passat 11 de març van provocar un accident nuclear a la central de Fukushima-1 equiparable al de la central de Txernòbil (Ucraïna) del 26 d'abril de 1986, considerat per l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) el pitjor de la història. 

Com a conseqüència del col·lapse del sistema de refrigeració dels reactors de Fukushima-1, aquests van emetre a l'atmosfera grans quantitats de partícules radioactives. El govern japonès va establir una àrea d'exclusió en un radi de 30 quilòmetres des de la central que manté fora de casa a unes 80.000 persones. 

I les següents entrades ja són, del setembre (una) i per a la resta hem d’anar fins abril o març. 

Bé, jo tinc molt clar perquè no es parla d’aquest accident nuclear tan greu, que afectarà a persones de tot el món i que ha desplaçat, de moment a 80.000 persones fora de les seves cases. I vosaltres?