El CCN afirma en l’estudi que si l’any 2010 Catalunya hagués tingut plena sobirania les seves exportacions (que forçosament haurien d’incloure les vendes a l’Estat espanyol) suposarien un 59% del PIB català. Aquest percentatge ens deixaria només per darrera de Tailàndia (74,2%) i els Emirats Àrabs Units (67%), segons dades de 2010. L'estudi el podeu trobar en aquest enllaç del nostre àmbit d'estudis i informes.
L’estudi contempla, però, diversos escenaris que podrien afectar la capacitat exportadora catalana. El CCN es basa en un estudi de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras per concloure que en el cas d’un fort boicot per part d’Espanya (en el pitjor dels casos es contempla que afectaria en un 40% la balança comercial amb Espanya) en cas de secessió Catalunya baixaria només del tercer al setè lloc en el rànquing mundial.
Aquesta posició encara ens deixaria per damunt de països com Alemanya. L’estudi del CCN constata que cada any baixa la dependència econòmica del mercat espanyol, fins al punt que el 2011 el dèficit comercial només equival al 25% del dèficit fiscal. Fins abans de la crisi, el dèficit comercial era clarament superior al fiscal.
Per a Joan Canadell, secretari general del CCN, les dades demostren que l’economia catalana “és dinàmica” i les empreses catalanes “són de les més competitives del món en els seus sectors”. Per a Canadell, “el problema és que les ineficàcies de l’Estat espanyol i el dèficit fiscal permanent fan que com a país no puguem ser competitius fins que no assolim l’Estat propi”.
Si Catalunya esdevingués un Estat de ple dret es convertiria en el tercer país més exportador del món, segons revela un estudidel Cercle Català de Negocis que s’ha fet públic avui. El CCN afirma en l’estudi que "si l’any 2010 Catalunya hagués tingut plena sobirania les seves exportacions (que forçosament haurien d’incloure les vendes a l’Estat espanyol) suposarien un 59% del PIB català. Aquest percentatge ens deixaria només per darrere de Tailàndia (74,2%) i els Emirats Àrabs Units (67%), segons dades de 2010".
L’estudi contempla, però, diversos escenaris que podrien afectar la capacitat exportadora catalana. El CCN es basa en un estudi de Modest Guinjoan i Xavier Cuadras per concloure que en el cas "d’un fort boicot per part d’Espanya (en el pitjor dels casos es contempla que afectaria en un 40% la balança comercial amb Espanya) en cas de secessió Catalunya baixaria només del tercer al setè lloc en el rànquing mundial. Aquesta posició encara ens deixaria per damunt de països com Alemanya".
L’estudi del CCN constata que cada any baixa la dependència econòmica del mercat espanyol, fins al punt que el 2011 el dèficit comercial només equival al 25% del dèficit fiscal. Fins abans de la crisi, el dèficit comercial era clarament superior al fiscal.
Per a Joan Canadell, secretari general del CCN, les dades demostren que l’economia catalana "és dinàmica" i les empreses catalanes "són de les més competitives del món en els seus sectors". Per a Canadell, "el problema és que les ineficàcies de l’Estat espanyol i el dèficit fiscal permanent fan que com a país no puguem ser competitius fins que no assolim l’Estat propi".
Per la seva banda, Ramon Carner, president del CCN, celebra que les exportacions a fora de l’Estat superin les interregionals i diu que és així perquè "l’empresari català ha pres bona nota que vendre a Espanya no és cap solució de futur i per això troba que per sortir de la crisi ha de vendre a l’exterior".
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada