diumenge, 4 de novembre del 2012

7 dubtes sobre la independència



Assemblea.cat

1 .- Catalunya, econòmicament, és viable?
Si Noruega, Dinamarca o Eslovènia ho són, per què no ho hauria de ser Catalunya? Dels deu països més rics del món, nou són països petits. Per altra banda, cal tenir en compte l’espoli que, des de fa segles, pateix Catalunya. Prenent com a base les dades del 2009, aquest any, des de gener fins a finals d’octubre, ens han espoliat uns 13.700.000.000 d’euros. L’única condició necessària perquè un país sigui econòmicament viable, és que faci les coses ben fetes i, això, només dependria de nosaltres.

Sí, econòmicament, Catalunya és viable.

2 .- Podré continuar cobrant la pensió?
Sí, i en tot cas això no depèn de si Catalunya és independent o no, sinó de l'equilibri entre el nombre de pensionistes que viuen a Catalunya i el nombre de persones que, a Catalunya, cotitzen a la Seguretat Social. A Espanya, les pensions que cobren cada mes els jubilats surten dels diners que paguen, cada mes, els que treballen. En el període que va de 1995 al 2010, a Catalunya, el saldo acumulat de la Seguretat Social (ingressos – despeses) va ser positiu (+24.774 M€), mentre que en el mateix període, a Espanya (sense Catalunya) el saldo va ser deficitari (-86.332 M€). Tot i que, a partir del 2009, a causa de la crisi econòmica, tant a Catalunya com a Espanya el saldo ha estat negatiu, el dèficit entre les cotitzacions i les prestacions ha estat molt menor a Catalunya
que a Espanya.

De fet, amb l’Estat propi fins i tot podríem millorar les prestacions socials!

3 .- Em sento espanyol...I els meus drets?

Ser i sentir-se espanyol no és incompatible amb voler la sobirania política per a Catalunya. Es pot ser espanyol al Brasil, al Japó o a Catalunya. El projecte de tenir un Estat propi és per a tothom que visqui a Catalunya, independentment dels seus orígens i el seu sentiment identitari. Defensem un independentisme plural i integrador que no vol homogeneïtzar les persones, que no vol prohibir cap llengua, que no vol imposar cap passaport a ningú, que no vol fer fora ningú.

Volem un nou Estat per guanyar drets, no per perdre’n cap!

4 .- La meva llengua és el castellà... Mantindré els meus drets lingüístics?
Volem una Catalunya independent i democràtica. Per tant, l’Estat serà respectuós amb els drets individuals de tots els seus ciutadans, inclosos els lingüístics. El català és i ha de seguir essent la llengua pròpia i comuna del país, a excepció de la Vall d’Aran on ho és l’occità. Tots els que vulguin tenir la nacionalitat catalana hauran de conèixer el català, però a nivell personal cadascú podrà parlar amb la llengua que vulgui. A Catalunya es continuarà parlant castellà, àrab, amazic, anglès, francès...

Ningú serà marginat per raó de llengua, ni per cap altra raó.

5 .- Prefereixo seguir sent espanyol... Mantindré la meva nacionalitat?
En el marc d’un país europeu occidental, dins la Unió Europea o no, és absolutament normal viure a qualsevol país sense que importi la nacionalitat que tinguis, i això seguirà essent així en un estat català sobirà. Tots els escenaris són possibles: mantenir la nacionalitat espanyola o fins i tot optar per la doble nacionalitat. Defensem que cap ciutadà/ana de Catalunya serà discriminat per raó del passaport que esculli tenir.

Podràs ser el que vulguis sense problemes!

6 .- No vull cap confrontació. Vull mantenir la convivència i la cohesió social
El procés d’independència no ha d’obrir cap conflicte social en la societat catalana. El nostre independentisme és integrador, transversal, democràtic, pacífic. Vol, per damunt de tot, preservar l’alt grau de convivència i de cohesió social que hem aconseguit a Catalunya i que és mèrit de tots plegats. El procés d’independència i la creació d’un Estat propi ha de ser sobretot respectuós; ha de ser un procés que garanteixi els drets de tots els ciutadans/anes de Catalunya.

La convivència social és el nostre bé més preuat!

7 .- Tot continuarà igual en un Estat propi...

La independència no és un fi en ella mateixa. La independència és una eina per crear un Estat millor. Un Estat que podrà ser el que la majoria de catalans i catalanes decidim. Un Estat amb més llibertat i més justícia social. Un Estat més just i pròsper.

Volem crear un Estat millor i més just!