dissabte, 10 d’agost del 2013

Privatitzar el Sol.


Un article molt interessant publicat per Francesc Barbero al Bloc Plaça Major
SOL i KWh


Aquests dies el Sol brilla amb força. És l’època de l’any en que un millor s’adona de fins on pot arribar a escalfar l’estrella a la que fem voltes. El passat divendres 26 de juliol, però, el Govern espanyol va fer un pas important per “apagar” la potència del Sol. Es va treure de la màniga el nou decret sobre renovables on s’hi inclou un apartat que pretén fer pagar també per l’energia que un mateix pugui produir a la seua teulada i autoconsumir a casa seua. La lluita contra la independència energètica de la ciutadania és una obsessió de totes les elèctriques i el govern del PP se l’ha fet seua.


De sostre solar, el que tinc més a prop és el del Centre d’Empreses de Flix. Instal·lat per Ecotècnia-Alston i cedit gratuïtament a l’Ajuntament de Flix, fins a data d’avui ha produït més de 103.000 kWh des de la seua entrada en funcionament la tardor de l’any 2008. Amb una potència nominal de 15,48 kWp, aquests 103.000 kWh han evitat l’emissió d’unes 23,60 Tn de CO2, tenint com a base si aquesta electricitat s’hagués generat mitjançant el mix energètic que ara alimenta la xarxa estatal. Produïts amb carbó o mitjançant un cicle combinat de gas haguessin generat emissions de 99,80 i 35,56 Tn de CO2 respectivament.


Aquesta energia (que es ven directament a la xarxa) hagués pogut cobrir la demanda del mateix Centre d’Empreses en un 23-25% durant el mateix període. Aquests percentatges d’autoabastament –que en un habitatge domèstic poden ser encara molt més alts- són el que alarma el Ministeri i les elèctriques. Actualment, amb uns costos d’instal·lació un 50% més barats que fa 5 anys i un preu del kWh cada cop més car (la darrera pujada el 3,2% d’aquest mes d’agost) l’opció de produir-se la teua pròpia llum ha deixat de ser una quimera romàntica per passar a ser una opció real d’estalvi. Superada la fase inicial de grans instal·lacions amb primes a la producció (imprescindible per a desenvolupar tecnologia i arribar a economies d’escala que permetin fabricar captadors a preus competitius) només les traves legals contenen ara mateix una onada de sostres fotovoltaics particulars que ja s’està produint a tots els països amb insolació elevada. Els milers de MW que es podrien instal·lar de forma particular estalviarien milions d’euros en la factura elèctrica i generarien milers de llocs de treball. Però això és secundari si el que es posa en joc és la jubilació daurada als consells d’administració de les elèctriques dels que ara podrien posar en mans de la ciutadania la nostra sobirania energètica.


Perquè si del govern actual depèn, ens privatitzaran fins i tot el Sol.


Per ampliar dades:












Francesc Barbero i Escrivà