dissabte, 6 de setembre de 2014

Flix a la Guerra de Successió.

Ara que es parla tant de la Guerra de Successió i de la caiguda de Barcelona l'onze de setembre de 1714, vull reivindicar, i de pas animar als historiadors locals a treballar en aquest tema, que la guerra, abans d'arribar a Barcelona, va passar per les nostres terres i d'això mai se'n parla.
Del mapa que podeu veure aquí hi ha una còpia a l'Arxiu Municipal i l'original és (si no em falla la memòria) a la Biblioteca de Catalunya.Són les tropes borbòniques a Flix, sembla que després de la ocupació, es pot llegir que hi ha el regiment de Berwick o el batalló d'Orleans, entre d'altres. Sembla ser que Flix va caure al seu poder l'any 1707, per tant aquest mapa hauria de ser d'aquest any, aproximadament.Plan du camp de Flix
a –   la ville de Flix............
b –   le Chasteau (Château)................u l’extrémité d’une hauteur. Dimoli (Démoli)
c? – cavalier qui le commande
d –   bataillon d’Orléans
e –   parc d’artillerie
f -     ....ujol d’artillerie
g –   anciens murs démolis
h –   endroit de l’Ebre. Largueur de ......t (toises)  ou l’un ...........pouvoir faire un pont
i/j -   camp de l’avant-garde de l.a.R. Commandez par le Co Justin arrivée le 13è juin
 k –  le camp de l’armée de la R. Arrivée le 15è de juin
 l –   le camp de la R.
m – la ligne de notre armée
n -   berry
o –  la cavallerie (cavalerie)
p –  fortifications dimolis (démolis)
q –  R t de Berwick

El mapa és també molt interessant perquè hi podem veure l'urbanisme de Flix en aquells anys de principi del segle XVII, és el plànol de carrers més antic que tenim. Es veu perfectament la plaça Major, el carrer Major, l'església amb el cementiri, el carrer Sant Roc i altres. També es veuen, el pas de barca del riu de baix, el castell i les muralles, encara que sembla que estaven bastant deteriorades.