dijous, 27 d’octubre del 2016

La Ribera d'Ebre, una ciutat amb 17 barris.

Entrada publicada al bloc a principis de gener de 2009 (actualitzada) :)



De vegades m'imagino que visc a una ciutat de aprox. 24.000 hab. que es diu la Ribera d'Ebre, les ciutats més properes son la Terra Alta i el Priorat, te 17 barris amb esglésies i castells, uns més poblats que altres, entre ells hi ha grans zones verdes amb boscos i muntanyes on hi ha valls, ermites i balmes, és una ciutat molt antiga amb ressons d'ibers i romans, àrabs, jueus i cristians que ha sobreviscut a mil batalles, la creua pel mig un gran riu on, si escoltes bé, els dies de boira, encara pots sentir el so del cargol des d'un llaüt que s'enfila riu avall al crit de namo-ne! i en dies clars el cruixit del velam inflat per la garbinada, on a les plàcides nits d'estiu es pot sentir el potent cant del rossinyol i la put-put anuncia el començament del temps de la collita, és l'Iber, Ibre o Ibruch, que recorda noms com Tiber o Hebron i on van néixer Artur, Carmel i Dolors, per nombrar-ne alguns.


Hi ha barris que s'hi emmirallen des de les altures, d'altres que s'hi aboquen arriscadament, a Riba-roja es fa català, per Flix passa dos vegades i a Móra te un barri a cada vora, després de Miravet, vigilat per l'imponent castell, el dimoni Barrufemes va obrir-li pas entre les muntanyes, perquè pogués veure el mar...

Cal visitar tos els barris (pobles) i racons! 

Ascó
Benissanet
Darmos
Flix
Garcia
Ginestar
La Palma d’Ebre
La Serra d’Almos
Llaberia
Miravet
Móra d’Ebre
Móra la Nova
Rasquera
Riba-roja d’Ebre
Tivissa
Torre de l’Espanyol
Vinebre

S'hi menja molt bé, es beu bon vi i la gent s'ha guanyat la fama de ser molt acollidora amb els visitants, m'agrada viure a la Ribera!

Els que realment la coneixen, estimen aquesta terra amb una natura i una història excepcionals!

Vine a viure a la Ribera!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Impressionant

Anònim ha dit...

L'Ebre es fa català a Mequinensa... ;-D