dilluns, 11 de juny del 2012

Corpus, novè dijous després de Pasqua.


La festa del Corpus va ser instituïda pel papa Joan XXII l’any 1316. Aquesta nova festa, esdevindrà el model per a les celebracions patronals de determinades àrees del domini català i, també, per a les entrades públiques o benvingudes de grans personalitats.
L’església fon i combina les seves pròpies tesis i estètiques amb tots aquells elements precristians que havien pervingut fins el segle XIV i ho fa per intentar contrarestar l’esperit laic que s’estén durant el tres-cents i el quatre-cents.
Les processons de Corpus o les que s’organitzaven en honor d’un visitant il·lustre eren l’espectacle més esperat pel poble, en poblacions grans podien durar fins a nou hores, eren veritables esdeveniments populars en els que tothom hi podia participar per mitja de les confraries i dels gremis que tenien cura de les figures festives.
La primera documentació sobre figures festives apareix en les relacions de Corpus, la seva màxima expressió, la processó, va integrar elements aliens a la fe cristiana que provenien d’altres creences mítiques i ancestrals. Van incorporar tots els essers fantàstics, mitològics i de llegenda que hi havia a l’imaginari popular. Tenen representacions diverses però, usats com a elements moralitzadors, sempre son un compendi de les parts perilloses dels animals més temuts, hi ha el drac, la víbria (drac femení amb pits) que va desaparèixer dels seguicis al segle XVII possiblement a causa del element provocador dels pits.
Al segle XVI els gegants i els bestiari van anar perden el sentit religiós per assumir-ne un de mes popular.
Una part d'aquests seguicis o processons es conserva encara amb la confecció de les catifes de Corpus.
A Flix encara en diem "alfombres", la veritat és que aquest és un dia exemplar de participació ciutadana en un dia que, apart de les evidents connotacions religioses, es conserva una tradició ancestral.
No es conserva en gaires pobles aquesta tradició, fins hi tot tenim "un ou com balla"!, si es continua així hauríem de pensar en donar-li més publicitat i potser demanar la declaració de festa d'interès comarcal.
La confecció de les catifes és efímera, només dura fins el pas del seguici o fins que el temps ho permet.















1 comentari:

Anònim ha dit...

PRECIOS,felicitats a tots els paticeps....