dilluns, 24 de maig del 2010

Olor D’Amic,( 2)

Hivern....i el silenci té forma de petxina...
Pantalons llargs, olor de fred, de flaire d’escola amb aquella barreja d’olors a llapis i gomes d’esborrar, d’estufa de llenya i d’aire calent i viciat.
Recordo la impressió que produïa la primera glopada d’aire fred, al matí, en obrir la porta i sentir-lo a les galtes després d’haver-me vestit, ben calentet, a la vora de l’estufa al roig viu, per calentar ben depressa la casa, refredada pel cru hivern. Aquell aire, glaçat i penetrant, amenaçava amb gelar-me també per dins, sort que ma mare tenia un  savi remei: un rovell d’ou, sucre i moscatell, tot ben remenat i begut d’un glop, tot just abans de sortir cap a estudi.
La casa on jo vaig créixer, a la raval, estava situada al mig dels horts, entre ella i les últimes cases del poble hi havia una sénia que ja no es treballava, estava destinada a edificar-hi, allò era un paradís per a nosaltres: grans arbres com els que abans hi havia als horts, bancals on fer-hi camps de futbol, la sèquia..., era un lloc envejable per jugar-hi. Aquell terreny ens va proporcionar durant uns quants anys molta llenya per a la foguera de Sant Antoni, un dia, per cert, molt esperat. Dies abans anàvem arreplegant la llenya i preparant la foguera, al tardet del dia assenyalat l’enceníem, després ens obrien els baguls de roba vella i ens disfressàvem, anàvem a visitar les altres fogueres, si podíem les saltàvem i després fèiem el ressopó, on més d’un va agafar la seva primera trompa. Per aquelles dates hi havia, de vegades, un altre fet esperat per l’insoli’t que era, et llevaves al matí i notaves que quelcom estrany hi havia a l’ambient, un silenci, una quietud, ni un ocell cantava, els sorolls eren apaivagats per alguna cosa fora del normal, llavors guaitaves per la finestra i, quina meravella, tot era cobert de neu.
L’hivern començava olorant a roba llargament guardada a l’armari, després olorava a boira o a cerç i a la fi ja s’endevinaven els perfums primaverals.
L’hivern olorava al color de la llar.