dimarts, 1 de desembre del 2009

Flix, en positiu si us plau!.

Jo vaig ser, entre molts altres convilatans, un dels que van ser preentrevistats per les autores del programa d’ahir a TV-3, em van explicar que estaven preparant un reportatge sobre Flix i la relació del poble amb la fàbrica a través de la història i que si estaria disposat a participar-hi, els hi vaig dir que si, que cap problema i em van dir que si de cas ja m’avisarien, suposo que no vaig donar el perfil que buscaven, o sigui que no hi vaig participar. En cap moment em van dir que un dels temes principals seria el dels fangs, no sé si a les altres persones els hi van dir el mateix, el que si sé, es que mun pare estava molt il·lusionat amb el munt d'imatges que havien gravat d'ell i de l'orfeó.


La veritat, m’esperava una altra cosa, crec que tothom esperava una altra cosa i aquestes expectatives les van crear les autores del reportatge, també em pregunto que si el reportatge hagués anat com ens esperàvem, l'haguessim emès per TV3. La imatge que es va donar de Flix, excepte per l’orfeó, del que per cert no van explicar res, la ràdio, algunes imatges dels perxis i l’avinguda de Catalunya i la gent de Flix que va sortir, va ser la d’un poble degradat i en caiguda lliure. És cert que tenim un problema greu amb els fangs, és veritat que la colònia, sobre tot la part baixa, pateix una degradació important, és veritat que estem en crisis, però també es van dir moltes veritats a mitges i algunes que, fora de context, van fer que es donés una imatge de poble enverinat, terminal, en camí de ser mort i enterrat.

Flix és moltes més coses que la imatge que es va donar ahir a TV-3, precisament els darrers dies havíem sortit als diaris diverses vegades, en positiu, fins hi tot a una televisió francesa.

Hi ha hagut notícies, com la del projecte d’un complex hoteler al meandre, la restauració del castell, el nou aguait de Sebes, la exposició de la construcció de la presa, la impaciència per la extracció dels fangs de l’embassament, trobades institucionals amb alts càrrecs, la visita d’un fotògraf per a un reportatge sobre la ribera d’Ebre de la revista Descobrir Catalunya, la inauguració d’una exposició, el proper dia 1 de desembre a Barcelona, sobre les colònies industrials de Catalunya, on per primera vegada surt la de Flix, etc.

D’altres, o al menys algunes d’elles, probablement també seran notícia, com la de la propera instal•lació d’un tanatori i d’una nova entitat bancària, esperem que la propera posta en marxa de la residència, totes les obres que es posaran en marxa en els propers mesos amés de les que hi ha actualment, les paraules de Zabalza d’una tímida recuperació de l’empresa per l’any vinent, una nova empresa de neteja i jardineria creada a Flix per gent de Flix, etc.

Estem fotuts, però no som els únics. És molt important que es parli bé de Flix, no sigui cas que ens passi com aquell de l’acudit que volia vendre la mula (o potser era un ruc?) que havia comprat i va anar a protestar a l’antic propietari perquè l’animal, pobret, estava fet pols, la resposta que va trobar va ser, tu ves parlant malament de la mula, així no la vendràs mai!.

És molt important tenir una visió global de les coses i transmetre una imatge de que som un poble que creiem en el futur, ens podem passar la vida demanant a crits el que creiem que ens pertoca, és totalment legítim, però mentrestant, el treball discret, constant, amb visió global, com el de les formigues, ens pot anar omplint de gra el formiguer, al menys si no aconseguim, o mentre no ho aconseguim, el que demanem a crits, potser podrem anar menjant del fruit del nostre esforç. Qui te més oportunitats, aquell que s’esforça i treballa, o aquell que es passa la vida esperant que l’ajudin?. A qui és més fàcil ajudar? a aquell que vol tirar endavant i demana ajuda per a projectes concrets o a aquell que es passa la vida dient, pobret de mi?.

Som tots al mateix vaixell i tenim una via d’aigua important, alguns proposaran abandonar-lo, altres esperar que vinguin a rescatar-nos, però també n’hi haurà que diran: som-hi! uns a controlar la fuita; altres al timó a conduir-nos fins un port segur; n’hi haurà que s’hauran de continuar ocupant de la intendència i de mantenir els motors en marxa, si s’aturen remarem!; altres a pensar en si val la pena reparar-lo o comprar-ne un de nou..

Les notícies en positiu són oportunitats per a donar a conèixer el nostre poble des de perspectives diferents, donar a conèixer un poble que vol tirar endavant i, amés, son fruit de l’esforç de molta gent que treballa per Flix, des de fa temps, aquestes coses no passen per generació espontània ni surten del no res. A tots ells, que normalment treballen molt, parlen poc i moltes vegades fins hi tot son criticats, els vull agrair que, malgrat tot, creguin en el futur de Flix perquè això ens fa molta falta.

Qui ha de generar bones noticies? doncs tots i si us plau, deixem de dir, pobrets de nantres i si volem protestar, doncs fem-ho, no esperan que ho facin els altres, fem-ho fent coses concretes i a nivell personal, com per exemple, i repectuosament, escribint o trucant al programa 30 minuts deTV3.
He fet una volta pels blocs i encara que jo he dit la meva i hi ha diverses opinions, fins hi tot n'hi ha que donen la culpa a l'ajuntament,  m'agradat molt la del company Enric inclosos els comentaris.

10 comentaris:

enric ha dit...

Jaume, completament d'acord amb el teu article. Jo conec gent que els van entrevistar més de tres hores i que ningú els hi va dir que el tema del reportatge anava sobre la contaminació del riu. Els hi van dir que anava de Flix i la relació amb la Fàbrica. Com molt be tu dius, a Flix tenim moltes coses bones per explicar i per ensenyar. Crec que el reportatge va estar fet per mostrar una imatge molt negativa de Flix. No va estar fet en positiu.
Salutacions Jaume!

eva_yam ha dit...

Molt bona reflexió!! estic completament d'acord amb tu!!

Avui també ho pensava això d'escriure a 30 minuts!!! entre tots, ens podem fer sentir!!!!!

Gloria Forcades ha dit...

Jaume perque no ets el primer en ficar una denuncia al 30 minuts?

Jesús Escribano ha dit...

Estoy de acuerdo contigo, pero creo que, aparte de las quejas individuales, este asunto requiere también de una queja formal por parte de nuestro Ayuntamiento.
¿Sabes si el Ayuntamiento de Flix va a hacer una queja formal?
Saludos,
Jesús

Dora Cervelló ha dit...

Jo sóc dels que estan disposats a remar el que faci falta, però mai a abandonar!
Deixem ja de plorar!!!

Jaume Masip Llop ha dit...

Gloria, evindentment, abans de dir-ho ja havia escrit al programa deint el que pensava i posant l'enllaç a alguns blocs de Flix.

Unknown ha dit...

ÂNIM Jaume , estem indignats per la manera en que van pintar les coses aquests reporters.

No vam poder veure el 30' el diumenge, el dillumns a la feina la gent em feia comentaris de que estava molt podrit el poble, que si quedava algú vivint allí ? ... total que a la nit vam veure la repetició al 3/24 ... en vam indignar .

en fin , endavant i que tremoli l'enemic ! doneu un tomb al mitjo i convertiu l'anec lleig !

Els que estem fora estem amb vosaltres !

Anònim ha dit...

A veure, quan el riu sona... doncs això.
Les grandeses d'un poble i Flix té les seves, no cal esmentar-les, però les té, sols fa falta tirar de dietari en diverses manifestacions humanes, i algunes força significatives, són definicions positives, trets que doten de positivitat un indret.
Per tant no han de venir de fora les floretes, està clar que hem estat un referent industrial, un bressol d'esportistes i d'esports excelent i un focus cultural envejable per a qualsevol poble de les nostres dimensions demogràfiques... tot això ha generat una visió del món particularment globalista i avançada respecte a les distintes èpoques, sols pinzellada per l'autonomia que donava la nostra Fàbrica i que ens feia ser d'alguna manera molt nostres (tot ho dic pensant en virtuts etnològiques positives, no en defectes, que com qualsevol tribu, població o ciutat, també tenim)
Però a veure, tan cert com que Flix va estar un referent de llançament en progrés obert de la Revol·lució industrial a la vora de l'Ebre, i va endegar uns tarannàs sociològics, culturals, econòmics, industrials i de qualsevol altra tipologia de convivència humana sense precedents a la gran majoria d'indrets dels Països Catalans en particular i de la pell de brau en general.
Avui per avui més de cent anys després del gran part, les coses han canviat, i molt, ho han fet a poc a poc, amb petits detalls primer, amb esclats més o menys estridents després i finalment amb el present actual tan ple d'interrogants de tot tipus, des de la salut del riu, fins a les possibilitats de donar feina de la centenària í sempre benaurada indústria, passant per la realitat de d'altres formes d'oferir feina al meandre que en molts casos, segons el meu entendre, en moltíssims casos, sols podria generar mileurisme i el mileurisme i les altres nòmines encara més baixes són acceptades en majoria (en majoria flagrant) pel sector immigrant, plantacions de fruita, construcció, serveis... si fem una volta per diferents llocs veurem clarament aquest fet.
Per tant sembla ser que la Fàbrica no serà la de l'esplendor a l'herba d'anys ja passats. Cal una clara conscienciació d'aquest fet, per a endegar el futur sense pensar en ressurreccions màgiques, que d'altra banda, ojalà.
Sembla ser que el riu necessita una neteja força esmerada, no per a que els altres, quart poder i d'altres misèries gaudeixin de negatives realitats alienes, no, necessita una neteja perquè nosaltres volem que el nostre tros d'Ebre es curi de tanta cicatriu i tanta ferida que trona la seva pell i les seves profunditats.
Inquide, Recuprod ja han entonat les exèquies, la Fàbrica planteja dubtes més que seriosos, i tan cert com part de la seva història està plena de connotacions positives, és el fet que les petjades que no van ser tan positives han de ser guarides, penso que ja.
Doncs això quan el riu sona... aigua (o qualsevol altra substància) porta.
Salutacions.
Albert.

Anònim ha dit...

ESTIC COMPLETAMENT D´ACORD:: RES DE POBRETS DE NANTRES..ARA BE ,,TROBO A FALTAR MES UNITAT ENTRE ELS FLIXANCOS...SI UNS TIREN CAP AQUI I ELS ALTRES CAP ALLA(DIFICIL...)

L-UNITAT FA LA FORÇA ,AIXÍ SI QUE PODEM REMONTAR COM UNA "AVE FENIX"...HEM DE TREBALLAR TOTS PER UN MATEIX OBJECTIU,,UN FLIX PROSPER.,,..AIXÓ ES EL QUE ENS HEM DE PROPOSAR COM UNA META DE FUTUR.

ROSALIA ha dit...

..L.ULTIM COMENTARI SENTO QUE HAIGUI SORTIT ANONIM ,EM DONC A CONEIXER....ROSALIA.