dimecres, 16 de desembre del 2009

Ximberga





DCVB: era una peça pròpia de la classe social benestant, “fer les coses a la ximberga” = “fer les coses de qualsevol manera”.

Segurament haureu escoltat motes vegades aquesta expressió, el seu origen es ben curiós.
Era una casaca ampla que tenia el folre voltant la roba i formant les solapes i les vores de les mànegues, fou una peça de roba la denominació de la qual deriva del nom del militar que la introduí a les nostres terres, es tracta del general Schömberg.

Charles de Schömberg (1601-1656) fou nomenat governador del Llenguadoc l’any de1632, el defensà amb èxit dels atacs de les tropes de Felip IV de Castella, fet que li valgué el grau de mariscal. El 1648 comandà l’exèrcit francès de Catalunya i fou nomenat lloctinent general del Principat (1648-1649), durant el seu mandat obligà als castellans a alçar el setge de Flix i s’apoderà de Tortosa, ciutat que tractà amb molta duresa.
Precisament es tracta d’un personatge que segurament hem vist moltes vegades sense saber-ho, davall d’un enorme retrat seu hi ha una vista de la vila de Flix amb la situació dels exèrcits espanyol i francès, és un dels plànols dibuixats per Beaulieu, durant la guerra dels Segadors.

1 comentari:

Anònim ha dit...

A les comerques de Lleida també s'utilitza aquesta expressió però allí més aviat se sol utilitzar dient:

"anar-se'n (quelcom o algú) a la ximberga" i això equival a anarse'n a norris o anar-se'n a fer punyetes.

Per exemple:

"Això cada dia funciona pitjor, si no ho porto a arreglar, se n'anirà tot a la ximberga i llavors s'hauria de llençar i n'hauria de comprar un de nou"