divendres, 2 de setembre del 2011

El peix que es mossega la cua o la caradura d'ENDESA

El riu Ebre, el nostre gran i estimat riu te molts problemes, el més fotut de tot és que els provoquen altres i els patim nantres. La gent que gestiona el riu, el seu cabal, resulta que te  zero sensibilitat vers el territori i la gent que vivim a les vores de l'Ebre, uns intentem fer-ne ús i altres en fan abús. I entre els que en fan abús i amés són tontos, perquè el problema se’l provoquen ells mateixos, està ENDESA.

Aquesta empresa, que gestiona els embassaments i també les centrals hidroelèctriques, està fent, ja fa molts anys, una nefasta gestió del riu. Una gestió que, per exemple afecta a la Reserva Natural de Sebes provocant plagues de mosquits i la mort del bosc de ribera. És veritat que el musclo zebrat ens ha vingut de fora, però el problema de les algues és, per una banda, perquè l’aigua és més transparent, però per l’altra i principal, és per la manca de cabal d’aigua circulant, l’aigua estancada.






Tots heu vist com està el meandre de Flix, sobre tot cada estiu, ple d’algues! Aquest problema te un component afegit, la presa de Flix és la única que pot decidir per on va l’aigua, o va pel meandre o va per la central. 

Fins avui, de tant en tant l’empresa es dignava obrir les comportes, com un favor al poble!, per a netejar el meandre d’algues i sobre tot la zona del pas de barca.

Ai mare! Alguna vegada l’excés d’algues acumulat, provocat pel ells mateixos, per la seva gestió del riu, ha arribat a aturar la central nuclear o els ha obligat a reduir la seva potència. És el peix que es mossega la cua!

Fins fa poc el tema anava com us he explicat, però ara, i per decisió unilateral de ENDESA i sense fer cas a ningú, han descobert com evitar problemes a la central nuclear, solten aigua per la central hidroelèctrica de Flix SEMPRE, tant si produeixen electricitat com si no, així s’estalvien arrossegar les algues del meandre riu avall.





Aquesta aigua hauria de circular pel meandre perquè no passa per les turbines!


Però les comportes continuen tancades... 

Què pretenen aquesta gent? Eixugar aquest tram de riu? Fer-lo servir de dipòsit d’algues putrefactes i nius de mosquits? Em consta que l’ajuntament hi està treballant, potser els hauríem d’ajudar una mica.

De qui és el riu? Sembla que nomes tingui uns amos i això no pot ser! la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre és, en teoria, la responsable de la gestió.

Crec que el nostre estimat meandre, del que estem tant orgullosos està en perill.

Senyors d'Endesa:

VOLEM UNA GESTIÓ DEL NIVELL DE L'EMBASSAMENT RESPECTUOSA AMB LA RESERVA NATURAL DE SEBES.

VOLEM QUE L'AIGUA QUE NO PASSA PER LES TURBINES DE LA CENTRAL DE FLIX PASSI  PEL MEANDRE SEMPRE.
.


1 comentari:

Plataforma en Defensa de l'Ebre ha dit...

Hola Jaume,
Molt interessant. Hem penjat un enllaç al Facebook de la Plataforma en Defensa de l'Ebre. A vore si entre tots aconseguim que les coses es milloren!
Salut,
Brian, en nom de la PDE