dilluns, 21 de gener del 2013

Lo riu (Ebre) baixa gros!


De les pluges de gener, ni una gota es fa malbé! 

Aquest més sol ser un mes molt sec, encara que jo recordo (collons! ja tinc moltes coses que recordar!)  veure nevar per Sant Antoni, aquestes riuades semblen més típiques de tardor o de primavera, o d'anys acabats en set! 1617, l'any del diluvi! que juntament amb la de 1787 van arribar dins de l'església, 1907, on l'aigua va arribar fins el lloc on l'any següent es va plantar la freixa de la plaça. Hi ha una riuada, però, que jo trobo molt interessant, la de 1937, la que va acabar amb les obres del "pont de la república" en plena guerra, del que queden com a testimonis les pilastres al riu de dalt, dic això perquè ja estaven fets gairebé tots els refugis antiaeris i l'aigua va entrar per l'entrada del que avui hi ha davall del Casal de Joves i va estar a un pam de sortir per les escales d'accés de la plaça Major! si puja el nivell una mica més, l'Ebre, per primera vegada (i potser última) hagués circulat pel carrer Major i plaça de l'Església avall hagués passat per l'avinguda de Catalunya, direcció al riu de baix.

Us poso unes quantes fotos de l'Ebre d'ahir al seu pas per Flix, 1300 / 1400 m3/s, déu n'hi dó, però res a comparar amb aquelles riuades, o també la de 1982, o també la que podria baixar si en casos com aquest hagués baixat a l'ample també el Cinca i el Segre, no hem d'oblidar que el pantà de Riba-roja està sempre plé per a garantir l'aigua a la central nuclear d'Ascó i que l'Ebre ja fa temps que neix a Fontibre i desemboca a Mequinensa, si baixa aigua per les nostres terres és perquè baixen plens el Cinca i el Segre!

Una altra cosa a dir és que demanaria per favor als periodistes en general que s'informessin bé i no parlessin del complex Mequinensa / Riba-roja / Flix, l'embassament de Flix és un assut i no fa de magatzem d'aigua, sempre hi ha el mateix nivell metre amunt, metre avall, darrerament sempre metre amunt, fet que està matant els arbres de sebes per asfixia radicular.

Malgrat tot! i demanant que d'una vegada per totes es doni avís a la gent de la Reserva Natural de Sebes per a que puguin traslladar els cavalls a un lloc segur, malgrat que el riu ja no fertilitza les seves vores i horts amb el llim perquè aquest es queda tot als embassaments, malgrat que aquests fangs tampoc arribaran al delta, malgrat que si no porta fang resulta que erosiona molt més les vores, malgrat tot això...baixa l'Ebre pel meandre!