diumenge, 10 de març de 2013

ERO d’Ercros a la xarxa.
No he fet cap foto, no he escrit gairebé res, no he tingut els ànims per a fer coses que m'agraden, altres han tingut més ànims que jo, es mereixen que els fem una mica de cas. 
No hi és tothom però crec que ès una mostra representativa del sentir de molts flixancos!

No faig mes que donar les gracies, però es de justícia, sentir-se recolzat ens done molta força i ens fa falta.......Gracies al nostre Ajuntament, Alcalde i regidors, Comitè, tenim la raó i la força!!!! Flix en Lluita!!!!!! 


A Flix vaig aprendre a caminar, a llegir i a escriure
A Flix vaig aprendre a riure, a plorar, a jugar
Hi vaig aprendre a sumar, a restar, a multiplicar i a dividir
A Flix vaig aprendre a estimar, a compartir i a decidir
A Flix vaig viure un passat perfecte
I vull per Flix un futur encara millor 

Robert Escolà Si mai he tingut clara una cosa de Flix, i de vatros los FLIXANCOS amb majúscules és lo que vos estimeu lo poble. Costa de trobar pobles de la dimensió de Flix on la gent jove vulgui desenvolupar la seua vida i los seus projectes sense renunciar a les seues arrels. Avui més que mai : AMUNT FLIX !! I utilitzant paraules de Kennedy a la ciutat de Berlin, ICH BIN EIN FLIXANCO !!! 

Xavier Vega Castellví M'ha emocionat caminar amb la gent del meu poble pel mig de la Diagonal. He pensat que són els meus, que som els qui ens denominem "nosaltres", units en una angoixa comuna i una esperança compartida. He pensat que "ells" són uns desgraciats i uns miserables. He recordat la vall d'Elah, on David va vèncer Goliat, contra tot pronòstic, contra tota lògica, només amb la seva fona de pastor i la seva convicció. 

No s'ho pensaven. Estem fent tremolar els fonaments d'aquesta empresa que ens vol deixar després d'explotar-nos i enverinar la nostra terra. Ara comencen a tenir por. Es pensaven que érem quatre arreplegats i, de sobte, s'han trobat amb la nostra voluntat de vèncer, amb el nostre coratge i, sobre tot, amb la nostra intel·ligència. La campanya de comunicació que fem és perfecta: als ulls de tot el país, som els justos a qui els pecadors volen castigar. La seva insolència, el seu orgull i la seva incompetència s'han estavellat contra la nostra dignitat. Frederic Cervelló Rodes Avui hem viscut la fi d'una tendència històrica a la nostra vila que feia massa anys que durava. S'han acabat els paternalismes, els servilismes i els pactes a contra cor. Ercros ha trencat "l'orgue", ja no hi ha organistes, ni manxaires ni punyetes! "Mireu, la fàbrica i Flix han d'estar sempre compenetrats. Entre Flix poble i Electro-Química hi ha d'haver la mateixa relació que entre l'organista i el manxaire. ¿Que faria, si un dia hi hagués una discussió, una separació, una desintegració entre el poble i la Electro-Química de Flix? Si emmudís per una crisi econòmica forta que afectés a la indústria de la Electro-Química de Flix, per una qüestió purament extrema per les necessitats i conveniències del poble. Si allò emmudís, ¿que seria de Flix? ¡Déu meu! ¿Que seria? Seria impensable la vida d' Electro-Química de Flix sense la concurrència, l'assistència i l'estimació del poble". Discurs de D. Francisco A. Ripoll Fortuño, conegut popularment com l'Avi, director d'Electro-Química de Flix. Abril del 1960. comparteixo l´estat de mun germà....Guanyar el primer set no es garantia de guanyar el partit, però sempre es millor que començar perdent... Ara cal seguir lluitant cada punt i arribar al final del partit sense haver economitzat ni la mes mínima porció d'energia, solament així podrem estar en pau amb nosaltres i els nostres... Ningú va dir que seria fàcil, però no ho estem fent tant malament aquesta vegada. A veure com acaba tot... Ah !!!! Tot el meu reconeixement i recolzament als membres del Comitè, tantes vegades qüestionats però ara crec, sincerament, que es mereixen unes paraules d’ànim. Seguim alerta !!!!
Sisco Pitoi Ara ha estat la fàbrica, se sabia de feia temps i difícilment es faran enrere. Alguns dels sistemes que utilitzen ja no concorden amb la legislació (que algú em digui si m'equivoco) i la inversió per canviar-ho és gran. No entra dins de la política d'Ercros.
Pot ser, com a molt, es podran renegociar lloc de treball o condicions d'acomiadament.

A molt tardar, d'aquí 10 anys, serà la Nuclear. (Tot i que seguirà donant treball el seu desmantellament).

O canviem d'un model de pilar econòmic centralista a un descentralitzat, o estem morts.

Per què estem morts?
Faré un supòsit que segurament algú amb més info em podrà rebatre. Si ens fixem amb les dades d'IDESCAT (Dades2001), Flix és un poble amb un 24% de gent sense titulació 10,1 punts per sobre de la mitja catalana 13,7%. Si ens fixem en estudis universitaris, Flix té un 9% de població amb titulació universitària, quasi 5% menys que la mitja catalana. I més de 5% menys de població amb estudis de segon grau que la mitja catalana. (Per agafar un exemple amb un municipi de més o menys similar població, Riudoms té un 9% de gent sense titulació mentre que Flix té un 24%)

Ja se que correlació no implica causalitat, però no pot ser què aquest model econòmic nostre tingui relació amb aquestes dades sobre l'ensenyament?

Som la comarca que produïm més riquesa per càpita de Catalunya. La comarca que aporta milions de MWh d'electricitat a la resta del país. Un comarca que pateix un greuge comparatiu important quan es parla d'infraestructures, oportunitats i serveis.

Exigim doncs el que és nostre; justícia i equilibri territorial. Treballem pel nostre poble i territori.

Jo vull viure a un Flix, a una Ribera d'Ebre, a unes Terres de l'Ebre dignes. Ja va sent hora de que despertem.Quan vivia en aquest carrer, a finals dels setanta, aquesta xemeneia ja no treia fum, però la fàbrica encara feia apostes de futur. En els darrers vint anys, els seus amos no sols no han pensat en el futur, sinó que han boicotejat sistemàticament tots els esforços que l'Ajuntament ha fet per diversificar els usos industrials del polígon químic. Això ha estat especialment greu en la darrera dècada, quan fins a tres cops hem estat convençuts que s'implantaria una nova indústria i, com Sant Pere va fer amb Jesús, per tres cops n'ha renegat l'empresa. Ens enfrontem a gent de mala qualitat humana, desarrelats de la gran tradició industrial catalana, nòmades del capital que desconeixen que el significat últim de la paraula "empresa" implica una responsabilitat i un compromís entre els amos i els assalariats, entre el capital i el treball, per dir-ho com sempre s'havia dit. Aquests empresaris de pega han decidit finiquitar el nostre futur, però s'han trobat amb la reacció exemplar de tot Flix, amb un moviment social sense precedents que ha sorprès a propis i estranys, que ens ha fet sentir bé en el nostre malestar. I que els ha començat a complicar els seus plans de volada gallinàcia. Avui hem guanyat. Almenys hem guanyat temps. Encara hi ha partit. 

No sabem que ens portarà el conflicte d'Ercros del que ara es veu alguna llum no gaire definida. Però m'agradaria deixar la meva opinió sobre una por que tinc a sobre. 

Durant aquestes dos últimes setmanes hem volgut demostrar que som un poble i estem units per què no ens agrada com se'ns tracta, a cada un de nosaltres. I volem conviure a Flix. I dic conviure per què ara és el moment de mostrar que tenim un projecte de convivència comú i que, per molt que tots vulguem viure (o sobreviure) a Flix a nivell individual, si cadascú estira del carro cap a una banda no se si arribarem enlloc. 

Per això espero que, passi el que passi amb les negociacions, això no ens divideixi o apagui el moviment que s'ha iniciat.
Som molts al poble però tots som flixancos, i bé que ens agrada mostrar el nostre orgull.
Els invisibles.
Els treballadors de les empreses que tancaran.
Els treballadors que continuaran treballant.
Els treballadors que entren a l'ERE.
Els joves que haurem de marxar irremeiablement.
Els autònoms que baixaran persianes.
Les famílies que hauran de fer diàspora.
Les persones que hauran de dependre de la solidaritat d'amics i familiars.
I molts més.

Si volem continuar sent flixancos haurem de ser tots una mica de la resta.

El que tenim tots en comú no és només el problema d'Ercros. Tenim un problema estructural com a poble i com a territori que ja ve de molt llarg. I era vox populi que aquesta bombolla explotaria; anava donant mostres mentre veiem com ens passava de llarg. M'agradaria que tot plegat, el que estem vivint avui, NO serveixi per tornar al mateix i viure cíclicament fins a que acabi de rebentar tot. 

En la meva opinió, ara, hem de treballar junts amb l'Ajuntament per a canviar-ho aprofitant el que ens pugui venir d'inversió externa (Generalitat?) per iniciar projectes comunitaris de treball i ocupació laboral i canviar de paradigma sobre com coneixem el poble. 

Això implica una forma diferent d'entendre l'assemblea. No només com a recolzament a les accions que es puguin anar donant de suport sinó a donar-li un caire més constructiu.

No ens hem de centrar tan sols amb intentar que tot torni a una normalitat de fa uns mesos. Això que hem tingut fins ara, a curt termini, acabarà i hem de dedicar esforços, també, a construir el poble. 

Jo pràcticament ja visc i tinc la meva vida fora de Flix, tampoc tinc la solució a res ni se cap formula màgica sobre com s'han de fer les coses, però m'animo a ajudar amb lo possible. 

Elisabet Cervelló Vázquez Hem d'assessorar-nos bé ara mateix. Granero, Transcrispi, totes les empreses q depenen de La Fàbrica juntament amb l'Ajuntament, El Celler d'Empreses, La Generalitat, gent experta en el món empresarial, haurien de trobar paral.lelament a Ercros un lloc al teixit empresarial a Flix. Hem d'oferir facilitats per a q s'instal.li alguna empresa al poble, hem d'assessorar-nos bé per poder aprofitar aquest moment i no equivocar-nos. Ens hem d'especialitzar amb altres sectors, tenim terrenys, aigua, gent treballadora, ... És el moment de que s'ens conegui per coses negatives, estem canviant i això no hi ha qui ho pari! Visca Flix! Jo crec que per això estem lluitant, pel treball a Flix...........jo així ho entenc....ahir em vaig engoixar mot en lo de Granero, porte un munt d´anys a Flix, recordo perfectament al señor Joan..........menys jo tota la meua familia i ha treballat abans de passar a fàbrica.......estic molt disgustada i patint per la gent ...........no podem parar...... 

És una bona noticia que Ercros flexibilitzi la seua posició, però hi ha alguna altra empresa al poble que se n'ha anat a l'aigua per tot aquest tema. Ja hi pensem en aquests FLIXANCOS afectats? Hi ha alguna manera de fer-los costat? Tot el poble s'ha unit per tal de fer pressió i ara hauriem de seguir units, cosa ben dificil si una part se sent abandonada amb tots els seus problemes.
Ja sé que encara queda molt camí per davant, però crec que no ens podem deixar a ningú a mig camí ni baixar la guardia ni deixar de exigir inversions a la fàbrica, perquè el 2018 és a tocar i ens tornarem a trobar amb el mateix monstre.
Be, no vull aigualir la mitja bona noticia que tenim, però no em quedaria la conciència tranquila sense exposar la meua opinió. Bon cap de setmana! 

"Ojo al dato" manifestació a Madrid pels mes de 3500 acomiadaments d'Iberia 2000 participans (no se quants habitans son a Madrid milions...) Manifestació a Barcelona pels més de 250 llocs de treball d'Ercros i empreses indirectes afectades 1000 participants ( Uns 4000 habitants)...Som l'Hostia CONSAGRADA...


2 comentaris:

Anaïs de català ha dit...

Ei si si, tot aixó i el que digueu pero no abaixem la guardia que la guerra no esta guanyada.
Hem de lluitar per tot el poble no perque la fabrica Ercros flexiblititzi el ERO ni res aixi que res de felicitar-nos i a seguir lluitant com des del primer moment.
Perque si no és Ercros sirà una altra empresa que ara ja esta la veta feta.
Anims Flix i que la "guerra" continui.

Visca Flix!!

Fina Masip ha dit...

Jo també vull aportar el meu granet de sorra...

https://www.facebook.com/notes/fina-masip-llop/flix-sal-a-les-venes/10152648996215192