dimecres, 24 de juny del 2015

Quan el mal ve .....de la social? De l’ajuntament? D’una conjunció astral?


Fa temps que se senten veus que es queixen de que a Flix el tema de l'oci per a la gent jove està faltat d'espais i actuacions, sembla que ahir, que va caure una gran tronada i va espatllar uns quants plans, el tema va circular per les xarxes. Fins hi tot he llegit que alguns protestaven perquè la Unió Social no tenia un pla B, en previsió de pluges per  a la nit de Sant Joan.
El tema de l’oci a Flix, al menys una part important,  fa molts anys, jo diria massa, que va lligat a l’existència d’una entitat privada, la Unió Social. És veritat que potser fins la desaparició de la darrera discoteca, lloc d’esbarjo d’una part important del jovent, potser el tema, dilema, debat, o com li vulgueu dir no era tant latent.
Recordo que quan jo era jove teníem accès a  una oferta variada, la mateixa Social, dos discoteques, un pub, etc...també és veritat que moltes vegades no ens agradava res i ens ho muntàvem al passeig amb una guitarra i una caixa de mitjanes. Ara això ha canviat molt i a poc a poc ens hem anat quedant sense res. Bé sense la guitarra i les mitjanes no...
És molt fàcil culpar a l’ajuntament d’aquest mal, i de tots els altres, jo discrepo. Els llocs que s’han anat tancant eren tots privats i ho han fet per diversos motius, normatives molt estrictes, mala gestió, deixadesa, falta de beneficis...i a això cal afegir que una entitat dedicada a l’oci com la Unió Social, que no hem d'oblidar que és privada, apart de subsistir com ho fa, mai ha tingut en la gent jove un dels seus principals objectius.
El punt d’inflexió i de no retorn de la social va ser, crec jo, quan hi va haver l’incendi i es va plantejar la remodelació, llavors vam perdre una oportunitat d’or, per part del consistori i dels socis també, d’haver arribat a un acord perquè es convertís en una entitat pública, casal, ateneu..., era el temps on es feien casals municipals a tots els pobles, a Flix no tenim un casal municipal per l’existència de la social, però això ja és història.
Com he dit abans, donar la culpa del que passa als altres, a les autoritats o al món sencer... és molt fàcil, però això implica un problema fonamental, no se soluciona res de res, només, en comptades ocasions serveix, potser,  per a desfogar-se una mica i demostra un fet que és molt comú, enlloc d'implicar-nos demanem que ens ho facin.
La gent jove, que és la que es més es queixa, amb tota la raó, de no tenir els espais necessaris per l’oci en aquest poble, te clar el que vol? Crec que això és una pregunta fonamental, perquè per a aconseguir qualsevol cosa lo primer és saber què es vol, una vegada que això es te clar s’ha de buscar com aconseguir-ho, i quan es tenen clares  aquestes dos coses, ens trobem amb la més important de totes, quants som? O sigui què, com i qui i amb això solucionat només faltaria el quan, sempre que no siguem quatre gats.
No és casualitat que la Unió Social tingui un tracte preferent a l’hora de tractar amb l’ajuntament, són molts socis i disposen d’un munt d’infraestructures que s’utilitzen públicament segons els acords que hi han. 
Resumint, la Unió Social va complir les funcions per a la que va ser creada durant molt anys, però en fa molts, que en la meva opinió hagués hagut de passar a ser municipal o l'ajuntament dedicar-se a fer infraestructures publiques.
El problema de l’oci, i d’altres, que té la gent jove d’aquest poble no se soluciona dient pestes pel facebook o criticant al regidor o regidora de torn, organitzeu-vos collons!, de veritat no sou capaços de muntar una associació de joves, de reunir-vos, triar representants, decidir entre tots què voleu i desprès demanar el que s’hagi de demanar i organitzar el que s’hagi d’organitzar?
Una cosa és molt clara, ningú fa cas, o gaire cas, del què opinen una, dos, tres persones....una altra cosa és tindre al darrera una entitat o associació de 400 socis, per exemple.

La unió fa la força i si no treballes per a prendre decisions altres les prendran per tu.

És la meua opinió.