dilluns, 25 de gener del 2010

10 RAONS PER DIR NO AL CEMENTERI NUCLEAR: NI A ASCÓ NI A CATALUNYA.

1. No volem ser l’abocador dels residus nuclears d’alta radioactivitat de tot l’Estat Espanyol
2. Les comarques meridionals de Catalunya, ja hem contribuït més que suficientment en matèria nuclear, tenim la concentració més gran de grups nuclears de tot l’Estat Espanyol (en menys de 50 quilòmetres3 reactors i un altre en desmantellament).
3. Un Cementeri de residus radioactius és incompatible amb el futur i en la creació de marques de qualitat i d’origen per la pagesia, la ramaderia, la pesca, els productes agroalimentaris, i el turisme de les nostres comarques.
4. Perquè una decisió com aquesta, que afecta a tot el territori i a tot el país, no pot dependre d’un sol municipi, ni la poden prendre només la majoria simple (5 regidors) de l’ajuntament d’Ascó.
5. Un cementeri nuclear és un perill real per la salut de les persones, en el seu funcionament i especialment també, quan transportin els residus nuclears de tota Espanya en camions o per tren cap aquí.
6. Fa uns 30 anys que tenim centrals nuclears i la zona d’Ascó ha baixat en població (perd de promig 18 habitants per any des que té centrals nuclears), mentre la resta del territori puja (la zona de Móra d’Ebre un 50%, la Terra Alta creix un 25%, les Terres de l’Ebre augmenta un 25% la seva població).
7. El model nuclear genera tanta dependència i tantes repercussions, que la resta de sectors de l’economia i altres tipus d’indústries i empreses no s’instal·len prop d’una zona nuclear perquè comercialment el mercat no compra els seus productes que venen d’una zona nuclear.
8. No hi ha hagut ni un debat públic ni transparència en el procés, Ascó i l’AMAC han amagat informació fins al darrer moment
.9. Els efectes i repercussions del model nuclear no són locals. Per tant, en cap cas, la decisió no pot ser local, ha de ser de territori i de país, i la decisió ja ha estat presa amb l’aprovació de diverses mocions contraries al cementiri nuclear.
10. 62 ajuntaments, 7 Consells Comarcals i el Parlament de Catalunya ja s’han posicionat clarament en contra de la instal·lació del cementeri nuclear a Catalunya. Demostrant així, que no hi ha consens territorial. Ni l’AMAC, ni Ascó, ni el Ministerio de Indústria, no respecten la decisió d’aquestes institucions que representen a la majoria de la població del territori.

9 comentaris:

Jesús Escribano ha dit...

Veo que tu también te has leído el manifiesto de la CANC.
Saludos,
Jesús

Anònim ha dit...

asco a perdut 18 habitans per any segons dius i naltros de tanta feina que tenim justet som 4000

Jaume Masip Llop ha dit...

Jesús, pobre comentari, no tens res més a dir de tots els motius?

Jesús Escribano ha dit...

Si, Jaume, la verdad es que era un poco pobre, sólo quería decirte con el comentario "pillin, que los argumentos no son tuyos sino de la CANC", y se me olvidó ponerte el ;) de complicidad.
Todos son rebatibles, aunque considero que no debo ser yo el que lo haga, excepto el punto 8. que considero esencial y en el que todo el mundo está de acuerdo.
Saludos,
Jesús

Anònim ha dit...

Jo tinc dos comentaris, un de ric i un de pobre, però en anys i en català, la llengua de la nació dels asconers, flixancos i catalans, la que volen enterrar en un cemeniri etern els espanyols:

Comentari pobre: Vida mitjana del MTC: 60-100 anys

Comentari ric: Vida mitjana de l'urani: 703.800.000 anys

Visca els immigrants integrats!!

Mori el mal govern i que enterrin l'assumpte del MTC!!

Anònim ha dit...

Deixeu-me fer una opinió diferent des de l'anonimat. Donant un altre punt de vista.

el cementiri igual que les presons, son edificacions necessàries que ningu vol al seu territori pero que tothom en vol tenir els beneficis que comporta. No posem el cementiri (q es menys contaminant i perillos que una central, ja que com a minim aquest no es un perill actiu i no te impacte visual destacat) augmentem a tothom el cost del kW, per tal de contribuir el lloguer d'aquestes instal·lacions a l'estranger.

Crec que es pot discutir i condemnar tal com s'ha dut a terme tot plegat, com s'amaga la informació i com es passen pel forro la opinió dels ciutadans, però crec que no es una decisió descabellada la implantació a aquella zona.

per desgràcia, agradi o no, la tecnologia ha evolucionat molt, s'ha investigat molt, pero ara per ara el futur energetic de forma sostenible, tenint en compte els consums, continua passant per les nuclears, Amb tot lo que això comporta.

Fallada per part del govern en no dinar-hi la importància que això mereix i facilitar-ne la informació per a tothom. No m'indigna el projecte en si, m'indigna tal com es planteja i s'organitza així d'amagatotis.

(respecte els punts 3 i 7, no hi estic del tot d'acord si mes no amb aquest tipus d'instal·lació concreta. Potser diversifica cap a sectors mes industrials la inplantació d'empreses, pero no les anul·la.)

Anònim ha dit...

Les presons són inhumanes i s'hauria de cercar una solució millor, però és dificil trobar-la. Es pot entendre que siguin necessaries per això, però també ho era de necesària l'esclavitut, com també era inhumana. Als Estats Units, la Guerra Civil va fer trontollar tot un sístema econòmic al sud.

Un cementiri nuclear fa a tothom esclau i pres sense haver fet res, com Millet, per exemple, que encara no ha estat "enterrat" o sense haver estat capturat injustament a l'Âfrica.

Si un cementiri nuclear és com una presó, que el posin a un lloc com Alcatraz que ara està buit de personal residual de la societat.

Les Terres de l'Ebre ja han fet prou.

Jaume Masip Llop ha dit...

La veritat, no entendré mai això de fer comentaris des de l'anonimat,tinc una sensació estranya parlant amb algú que no s'atreveix a donar la cara... però bé, que hi farem!
Anònim: no em serveixen els teus arguments, només opines sobre el que t'inreresa. el més important no és si és segur o no, això tindrà la mateixa seguretat, només faltaria, que les centrals, ja hem vist moltes vegades quina és, i amés pocs parlen del transport. Per a mi el més important són precisament els punts que et deixes per comentar. Hi ha molts més arguments en contra que a favor.
Però tots es podrien reduir a un: 9000 municipis i de moment 3 candidats, al final resultarà que els 8997 restants no volen el millor pel seu poble! i no m'allargaré més...

Anònim ha dit...

respecte aquest ultim argument, no dic que 3 tinguin la decisio encertada i la resta s'equivoqui, pero evaluo les condicions. Asco, és una població de les que per be o per mal depen de la nuclear i tot el que gira al seu voltant. Trobo que en aquest cas, no es cap bestiesa la implantació del cementiri ja que si el comparo amb la central, crec, és un mal "menor". (és infinitament més segur al ser un element passiu, tot i que potencialment perillos).

Pero entenc tot el que aixo comporta i tot el que als territoris veins afecta. No dic que pel fet de tenir una central plaguem la zona de tota aquella industria "perillosa", sols que no em sembla descabellat que als productors hi posem també els mitjans per a emmagatzemar-ho en condicions.

es cert que les terres de l'ebre sempre han estat les mes mal parades, en tema industria, politiques d'aigua i demés i comprenc que ara es vulgui que un altre carregui aquest mort. Es com si qualsevol cosa que no volen els "camacus" l'encolomessin als de l'ebre. molt respectable la oposició q crec encertada.
Entenc el desencant de la gent per la manera que s'ha dut el tema, que s'ha tractat i de com s'han obviat les opions.

Total i en resum, que potser jo diria que no al projecte, pero no per ubicacions ni edifici en si, sino pels punts q suposo que no comento (4-8-9-10)