diumenge, 14 de febrer del 2010

Els arbres del Passeig de l’Ebre.

Ho hem intentat, hem esperat fins a l’últim moment esperant que la situació dels arbres del Passeig de l’Ebre no fos la mateixa que els de la vorera del passeig de vora de les cases. Però no ha estat així, la situació d’alguns d’ells és fins hi tot pitjor.
No podrà ser, haurem de canviar tots els arbres del passeig, per seguretat. Quan es van plantar aquests arbres, es va posar formigó fins gairebé la soca, això, juntament amb una poda dràstica continuada, que afavoreix el creixement del gruix del tronc, ha fet que per davall de la vorera aquest tronc no hagi pogut créixer igual, això ja va provocar la caiguda d’un d’ells, un dia de vent perquè el gruix de la soca per davall de la vorera no va poder aguantar el pes de l’arbre. Aquesta és la situació que ens hem trobat a  gairebé totes les mèlies del passeig al treure la vorera en el curs de les obres.
Això ens obliga a replantejar-nos el tema dels arbres del passeig, els àlbers estan en un estat acceptable, encara que massa junts i la idea inicial era traure’n la meitat, la idea de conservar-los, apart de que són éssers vius, era per a mantenir el caràcter i aspecte de la zona. Amb el nou disseny i ampliació del passeig queden en una situació que fa que tampoc es puguin conservar.
S’hauran d’arrencar tots els arbres i posar-ne de nous. La proposta que hem fet és  plantar dos fileres de plataners (com els de la plaça del mercat), 25 a cada costat,  això ens permetrà en pocs anys fer podes de formació per a muntar una arcada, a tot lo llarg del passeig, com la  del final de l’Avda. de Catalunya.
Aprofito per a dir també que la part de damunt de la nau i les restes de la muralla serà un mirador i que el passeig s’ampliarà a lo ample, en direcció al talús del riu, i a lo llarg, en direcció a la barca, de manera que el monument a la sardana quedarà integrat dintre del passeig. A la banda del riu hi haurà una barana nova de forja i es muntarà altres tipus de baranes, tant al riu dalt com al de baix, segons les característiques de la zona. També es muntarà de nou tot el mobiliari urbà, fanals, bancs, papereres, etc. La previsió de finalització de totes aquestes obres és la prevista, els 36 mesos acaben a finals de setembre.






10 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja posats perquè no us plantejeu plantar-ne a les casetes, perquè l'estat dels arbrers que hi han a les voreres és deplorable. Al barri anomenat les casetes, tenim totes les voreres aixecades i el arbrers en la mateixa situació, realment és un perill caminar i passejar per les voreres.

Ja ho sabem que tot plegat és complicat però ho podieu intentar perquè realment és un peril.
Desde el barri de les casetes us convidem a fer una passejada per les voreres.

Un veí.

Jaume Masip Llop ha dit...

Ferran, l'actuació prevista pel Ministeri de Medi Ambient, no afecta al carrer, només al passeig, el carrer queda igual. De tota manera crec que seria molt complicat convertir aquest carrer en part del passeig, pensa que deixariem quatre carrers sense sortida, amés és una via de circulació important en dates assenyalades, en quan a lo de que hi ha molt asfalt, només dos coses, a les voreres de un metre d'amplada no es poden posar arbres i a les que fan aprox. metre i mig només arbres que no es fan molt grans, també dir-te que, sense comptar les zones verdes (carrer escoles, talús de la C-12, bosc de la circumval·lació, etc),als carrers de Flix hi ha més de 1300 arbres, a mi també m'hagués agradat que, per exemple el carrer de Sant Jordi, fos una avinguda amb arbres, però ara ja no hi ha res a fer.

Jaume Masip Llop ha dit...

Veí anònim de les casetes: estic d'acord amb tu pel que fa a l'estat de les voreres de les casetes, el problema aquí és que la terra no és bona i els arbres busquen l'aigua com poden, moltes vegades a dins de les cases, per això ja n'hem hagut de tallar uns quants i per això aixequen les voreres.
Al final tot és qüestió de diners i de prioritats, els arbres del passeig van a càrrec del ministeri (més de 10.000 €) que és qui fa les obres. Ja fa dos anys vàrem valorar quan costaria reparar totes les voreres de les casetes, 600.000 €. llavors està a la llista, on també hi ha la zona de la punteta, el final de l'avinguda de Catalunya,el primer tram de l'avinguda de la llum, bé la llista és molt llarga, perquè hi has d'afegir un munt de carrers que estan malament, fins hi tot n'hi ha encara de terra, el tema de l'enllumenat, on ens costarà 1.500.000 € en tres fases, posar-lo al dia,etc. etc.
Bé només dir-te que ho tenim present i en som conscients, la proposta serà a veure si hi podem fer per també per fases, perquè reparar totes les voreres en una sola obra és impossible.

Jesús M. Tibau ha dit...

per excés de poda l'arbre s'ha ofegat per la soca. És una metàfora, això? De què?
Salut :-)

Anònim ha dit...

Quan s'acabin les obres del passig, no es podria il.luminar aquest monument que tenim a Flix, que és la barca i poder-la contemplar de nit?

Joan P Margalef

Jaume Masip Llop ha dit...

Home! em sembla una idea molt interessant, ho tindrem present.

nando ││││ ha dit...

La barca il·luminada?!!!!!

Aveam, aveam: no seria millor (més racional?) deixar la barca, el riu i els peixos en pau? (com a mínim de nit)

És a dir, jo estic molt a favor de conservar la barca, que és un símbol del nostre poble. Però d'aquí a mantindre-la il·luminada de nit... hi ha un tall.

1- És un malbaratament brutal d'energia. I tampoc no cal llençar-la. (ah,no! espera, calla! que calen més nuclears!)

2- És una contaminació més al riu i l'entorn. Els peixos i les algues necessiten foscor. O, com a mínim, que no se'ls hi alteri (més) el seu cicle biològic (enllaç).


Ara que... ben pensat (i tenint en compte que el meandre no és més que un canalet artificial)... potser sí que es podria fer i així ja podem eliminar per sempre el tema de les algues... total...

Jaume Masip Llop ha dit...

Nando, he dit d'estudiar-ho, no pas de fer-ho, amés crec, en la meva opinió, que mai parlaríem d'il·luminar-la com un estadi de futbol, jo, quan vaig llegir la proposta, més aviat pensava amb una llum tènue i càlida i naturalment sense il·luminar el riu, només faltaria! també dir-te que avui dia hi ha tipus de llums, per exemple amb leds, que consumeixen poquíssim, encara que són més cares d'instal·lar.

nando ││││ ha dit...

Bé, primer de tot: jo no venia a "cridar" com un "pancartista" qualsevol, només volia recordar alguns aspectes. No voldria que se'm malinterpretés...

Ara, una cosa no trau l'altra.
Els leds estan molt bé quan s'ha d'il·luminar. Però és que segueixo sense veure la necessitat de fer-ho.


I bé, res, com que la cosa va de propostes a estudiar... :
-Plantar tulipans a tota la riba del riu.
-Posar a les carpes un localitzador lluminós (led, això sí)
...
(amb tot el bon rotllo i la ironia del món)

Jaume Masip Llop ha dit...

Home, lo de les carpes estaria bé, sobre tot pels pescadors, je, je...
Bé, lo del bon rotllo,ja ho tenia clar.
Salut