diumenge, 10 de juliol del 2016

Una cuca de llum!

El dia de l’aniversari de la Piti, quan ja s’acabava el dia, vam tenir una bona i bonica sorpresa, al jardí hi havia una cuca de llum! Feia molts, molts anys que no en veia cap, ens va fer molta il·lusió!



És un animalet molt curiós aquest,  cliqueu aquí i anireu a la wiquipèdia.
Però per què brillen les cuques de llum? 
La llum que emeten les cuques de llum prové d’unes substàncies químiques que tenen a l’abdomen. Aquestes substàncies reaccionen entre si i alliberen energia en forma de llum. És així de simple.
La raó per la qual ho fan és per atreure la parella. Cada espècie de cuca de llum fa unes pampallugues diferents, al seu propi ritme. Així les cuques s’asseguren que s’aparellen amb membres de la mateixa espècie. 

"De sobte, una ràfega fresca de garbinada em portava una flaire de truita amb ceba i carbassó, que sortia per la finestra, oberta de bat a bat, de qualsevol cuina, era hora de sopar!. De vegades m’entretenia una estona amb les cuques de llum que hi havia als esbarzers de la vora del camí, d’altres m’aturava a collir un brotet d’ herbabona que creixia, any rera any, en una escletxa del formigó de la vorera que envoltava la casa."


Fragment de “Olor d’amic”