dijous, 2 de juliol del 2009

Patrimoni històric de Flix. Torres de guaita i defensa.


















Molta gent coneixia algunes d'aquestes construccions, les anomenaven pous, ja fa temps que entre un grup de gent aficionada a temes de patrimoni es va obrir el debat de si eren pous o torres de guaita i defensa, avui podem afirmar, desprès de les darreres descobertes i investigacions, que son torres, molt provablement medievals i amb tota seguretat anteriors al sistema defensiu de la guerra dels segadors.
En quan al fragment de mapa, es tracta d’un plànol que es troba dins “El Atlas del Marqués de Heliche”, aquesta obra va ser encarregada a principis de la dècada de 1650 per don Gaspar de Haro y Guzmán, Marqués de Heliche, fill primogènit de don Luis Méndez de Haro, vàlid del rei Felipe IV.
Conté imatges amb plànols de places fortes, vistes i descripcions de setges i batalles, localitzades a les fronteres territorials i marítimes del que en aquella època era la monarquia hispànica.
La obra cartogràfica va ser realitzada pel pintor bolonyès Leonardo de Ferrari, a qui el marqués va proporcionar material divers per a la confecció de l’atlas, la obra no va ser creada per a ser divulgada o mostrada a persones alienes sinó com un eina de gran interès polític i militar.
El títol de l’atlas és “Imagenes de un mundo perdido” i va ser trobat a l’arxiu militar de Suècia i publicat per la Junta de Extremadura l’any 2004. Entre els 131 plànols de ciutats i fortaleses n’hi ha un de Flix.
La obra en qüestió és posterior als mapes de Flix que va fer Beaulieu durant la guerra dels Segadors (1642-1650), però el plànol ha de ser més antic, cal fixar-se en que encara no està construïda la muralla per a defensar la part de les Illes. Sí que hi ha a tot lo llarg del meandre torres de defensa o guaita.
“Planta del lugar de Flix en la castellania” és el títol i la zona és la situada entre Lleida, Fraga, Mequinensa i Flix, amb els rius Segre, Cinca, Matarranya i, naturalment, l’Ebre. Hi ha localitzades 31 poblacions amb les vies de comunicació principals, Flix és on entra amb més detall, un altre dia parlarem més detalladament d'aquest interessant mapa.
De moment dir que tenim documentades (amb restes o amb fotos, fixeus a les dos fotos antigues a la part superior de la dreta) les següents torres:
- La de la muralla del club nàutic.
- La que hi havia al Passeig de l'Ebre a l'alçada del carrer de Sant Albert (informació oral i foto).
- La que hi ha la paret de la pista d'estiu.
- La de l'antic pas de barca del riu de baix (taller de ceràmica).
- La de vora de la muralla posada al descobert a l'alçada del carrer de Montserrat.
- Les dos de la casa damunt la Roca del Tormo.
- La de l'alçada de la circumval·lació.
- La del riu de dalt a l'antic pas de barca.

Total nou torres, seguirem investigant!

1 comentari:

Anònim ha dit...

Enhorabona pel Blog,Jaume. Val la pena que amplifiquis els teus coneixements, no anem pas sobrats de Blogs amb critèri i que aportin algo a la Blogosfera!!!
Sisco Pitoi.