dijous, 30 de juliol del 2009

Patrimoni històric de Flix. El molí d'Oriol



Tot el patrimoni històric de Flix és important, des dels poblats ibers fins la creu de terme dels d’Arenys, però el molí d'Oriol té una cosa especial, va ser el punt de partida d'un canvi en la sensibilitat cap el patrimoni per part de molta gent. Si no recordo malament, l'any 2001 es va fer la prolongació de l’avinguda de la Llum, la previsió de l’ajuntament, i de l’oposició d’aleshores, era destruir la paret i part de l'interior per a fer la vorera més ampla i un pàrking a dins, per sort es va poder conservar, tot l’interior, part de la premsa que hi havia a la vorera i els elements de pedra dels fonaments encara que fora del seu lloc, i també vàrem poder saber que prop de la vorera on hi ha la pedra que queda de la premsa exterior s’hi va trobar un túnel que molt probablement és el refugi antiaeri del bloc de pisos que s’hi va construir abans de la guerra civil que, malauradament, no sabem com és.
Bé, un dels motius principals del naixement de l’associació La Cana va ser salvar el molí d’Oriol i gràcies a l’esforç d’aquella gent, de l’arqueòleg territorial i de l’Antoni Sabaté, que va haver de convèncer a la resta del consistori per arribar a una solució que va satisfer a totes les parts, es va salvar un element patrimonial molt important per entendre una part de la història del nostre poble.
El meu treball i el de la gent de La Cana va passar, a partir d’aquells fets, de les converses de carrer a ser una part activa de la conservació i divulgació del patrimoni històric de Flix, la feina feta a la vista està, recuperar el passat és omplir d’història el futur!

El Molí d’Oriol és un antic molí de premses de biga i lliura, situat actualment en zona urbana, entre els carrers, Avinguda de Catalunya, Avinguda de la Llum i Carrer del Mercat. És documentat al segle XVIII en una pedra situada a la façana on es pot llegir: “AÑO DE 1789 REYNANDO LA MAGESTAD DE CARLOS IV SE AUMENTO UNA TERCERA PRENSA EN ESTE MOLINO SIENDO INTENDENTE EL SR BARON DE LA LINDE Y SU COMISIONADO DON GREGORIO CARPINTIER DE LA CIUDAD DE TORTOSA” i al segle XVII en el Capbreu de Flix de 1625 (Arxiu Històric de Barcelona, Baronies, C-XII-6) “ lo molí de la sansa junt lo molí del oli del sord al camí de la barca” (actual Avinguda de Catalunya). S’ha destacar també la troballa d’una moneda castellana de vuit maravedís de mitjans del segle XVII i de tres monedes més pendents d’identificar.
Es conserven al recinte del molí les restes de quatre premses d’oli, la cinquena és a l’exterior, la primera intervenció arqueològica duta a terme en aquesta instal·lació pre-industrial es va fer entre l’1 al 31 de juliol de 2004 mitjançant dos camps de treball per a joves organitzats per l’Ajuntament de Flix, el Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Josep Carol,
La segona campanya d’excavacions al Molí d’Oriol, es va fer sota el patrocini i coordinació de l’Ajuntament de Flix i es realitzà entre l’1 i el 15 de juliol de 2005, va comptar amb la col·laboració de 17 voluntaris, un grup dels quals eren alumnes del I.E.S de Flix. Les dos campanyes van estar dirigides pels arqueòlegs, naturals de la població de Batea, Josep M. Pérez Suñé i Pere Rams i Folch,
Els resultats de la segona campanya, on es van extreure moltes tones de runa, van ser espectaculars, deixant al descobert els elements de totes les premses, i d’altres elements com la sotamola (on es xafaven les olives), dipòsits de decantació, una altra porta d’accés des del carrer del Mercat i altres nivells d’ocupació a un nivell inferior, entre d’altres. També cal destacar la constatació de l’existència de dos capes de llims de riu diferenciades corresponents les riuades de 1937 i 1907.
Una altre tema a destacar és l’excel·lent estat de conservació de molts dels elements, això permetrà recuperar més fàcilment aquest espai per a explicar com funcionava el sistema de producció d’oli de l’època.
Durant la tercera campanya, l’any de 2006, va aparèixer una altra sotamola i només falta fer una petita intervenció arqueològica i preparar el projecte de musealització que es farà aquest any de 2009, la previsió és que l’any vinent es pugui executar el projecte, afegint un altre actiu al patrimoni històric de Flix, amb el elements necessaris per a ser entés per tothom i visitat en les condicions de seguretat necessàries.
A les fotos podeu veure com estava el molí abans i després de les excavacions i el personal que va intervindre en la campanya de l'any 2005.
Si voleu saber més coses sobre les premses de biga i lliura hi ha a la xarxa un treball molt interessant dels mateixos arqueòlegs que treballen al molí d'Oriol.

1 comentari:

setball ha dit...

Si senyor!! i es gràcies a aquestes sumes de sensibilitats que aspectes tant desconeguts pel gran públic no queden soterrats pel mal anomenat desenvolupament ó progrés. En nom del futur; gràcies per conservar el passat!!
Sisco Pitoi.