dimecres, 8 de juliol del 2009

Comencen les obres de restauració del Castell nou

Avui, desprès de més de cinc anys de treball, finalment, amb la signatura de l'acta de replanteig, s'ha donat el tret de sortida a l'inici de les obres del Castell nou, l'escrit que hi ha a continuació va ser el començament de la etapa que avui ha finalitzat, però la feina no s'ha acabat, ara comença la etapa del seguiment de les obres, de muntar una exposició per a explicar en que consisteixen els treballs i dotar-lo de contingut com a centre d'interpretació del carlisme.



Flix, 29 de març de 2004

El Castell Nou de Flix

El dia 24 de febrer de 1989 l’Ajuntament de Flix va comunicar la declaració de BCIL del Castell nou, contestant, el Departament de Cultura, que el decret de 22 d’abril de 1949 sobre protecció de castells establia normes de protecció de l’arquitectura militar sense especificar-ne la declaració monumental i que a instàncies de la Generalitat s’havia fet una revisió del llistat d’aquests elements i es va aconseguir que el Ministeri de Cultura els acceptés i registrés. Per tant el Castell nou de Flix es declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i va ser enregistrat amb el codi R-51-6628
El Castell nou és tot un símbol per a la població de Flix, està situat al turó que domina tot el meandre, vigilant i controlant estratègicament el riu Ebre, el camí de Maials i el de Bovera / La Granadella. La parcel·la on s’ubica el castell és de propietat municipal.
Es tracta d’una fortificació d’època carlina, encara que diversos autors sostenen que fou construït damunt un far ibèric, al mateix turó hi és documentat també, en un plànol de l’enginyer francès, Beaulieu, fet durant la Guerra dels Segadors (1642-1650), l’existència d’una ermita dedicada a Sant Tomàs, fet que és confirmat al Capbreu de Flix de 1624 (Arxiu Històric de Barcelona, Baronies C-XII-6)

“El castell carlista de Flix és una bella fortificació emmurallada al voltant d’una torre circular que, segons Carreras i Candi, es construí damunt d’una talaia ibèrica. L’ estructura defensiva es feu a turó més elevat del meandre, que protegia una centenària barca de pas. La denominació de Castell Nou era per distingir-lo de la gran fortalesa sarraïna destruïda durant la Guerra de Successió (s. XVIII).
El Castell Nou fou edificat el 1837, en el decurs de la primera carlinada, per ordre del Comte de Morella Ramon Cabrera, que l’emprà per protegir la dreta de l’Ebre durant la guerra, i la seva ubicació estratègica li donà una gran seguretat. Per això els seus murs el protegiren quan ell i el seu exèrcit creuaren el riu en la seva retirada, camí de l’exili el 2 de juny de 1840.
Durant la Tercera Guerra fou restaurat, concretament durant els anys 1872 i 1873. Les peces d’artilleria de la seva fortalesa garantiren el pas del riu de l’Infant Alfons de Borbó, el 25 de maig de 1874. La fortalesa fou un enclau carlí molt sòlid i no caigué fins al final de les hostilitats, després de ser assaltat per les tropes del general Eduardo Gamir, el 19 de juny de 1875. A partir de llavors s’hi instal·là una guarnició liberal, que hi continuà fins el 28 de juny de 1876, gairebé un any després de que la guerra oficialment hagués conclòs. Des de llavors ha estat abandonat i ara, quan gairebé fa 170 anys de la seva construcció, és l’hora de recuperar-lo, perquè els fets que contemplà no s’oblidin. Josep Sánchez Cervelló. URV.”

Per a més informació es pot consultar:
SANCHEZ CERVELLÓ, J. (2001): Conflicte i violència a l’Ebre. De Napoleó a Franco. Flor del Vent Edicions.
SANCHEZ CERVELLÓ, J. VISA RIBERA, F. (1994): La navegació fluvial i la industrialització a Flix (1840-1940). La Veu de Flix

Actualment al Castell Nou de Flix és necessària una primera intervenció per a evitar la seva progressiva degradació i, entre d’altres, adequar la conducció de les aigües pluvials i assegurar l’estructura que, en algunes parts està en molt mal estat, a continuació s’hauria de desenrunar i adequar per a la visita del públic, donant a conèixer així una part important de la nostra història.
És per això que ens adrecem a vostè, per a que dins del 1% cultural del proper trienni s’inclogui el finançament per a una intervenció en el Castell nou de Flix que permeti, per una banda evitar la seva progressiva degradació i per una altra dotar al municipi d’una eina cultural, tant lúdica com didàctica, amb la seva adequació per a fer-lo visitable.
Atentament

5 comentaris:

txema ha dit...

Bones Jaume, les obres de Pere IV i T. Llevant, quina data d'inici tenen?
Felicitats pel blog i gràcies.

Anònim ha dit...

Sense cap mena de dubte, tot un detall aquest projecte per consolidar el nostre "xafarder". Ho dic des d'aquell sentit imaginari i real al mateix temps. Una efificació a peus del canó que ens vigila a totes hores amb silenci i tranquil.litat. De vegades Jaume, per aquells vials de la depuradora sembla un "algú" per poder parlar fins i tot. I es que ens fa molta i molta companyia. Salut.

Jaume Masip Llop ha dit...

josemarix, totes les obres del plà E, més conegut pel plà Zapatero s'han de fer durant aquest any, en concret l'empresa a la que se li ha adjudicat aquesta obra, fa també l'ampliació del cememtiri i ha començat per aquesta, de tota manera quan hagi de començar mirarem d'avisar a tots els veïns de la zona.
Salut
Jaume

Josep ha dit...

Molt bona notícia per al poble i bona feina! Felicitats!

Anònim ha dit...

sembla que aixo estara molt be