divendres, 4 de setembre del 2009

Altres Flix (1)

El nom de Flix existeix a altres llocs, altres companys n’han parlat en alguna ocasió a la xarxa, segurament n'hi ha més, avui m’agradaria aportar algunes dades més d'alguns d'ells. per a no fer-ho molt llarg ho he dividit en dos parts.
Altres Flix de Catalunya:
Hi ha un Flix dins el terme municipal de Cubells a la comarca de la Noguera, prop de Balaguer, on hi ha un jaciment arqueològic.
“P.Bertran-Roigé, Una explotació vitivinícola alt-medieval: Flix (La Noguera), Jornades sobre viticultura de la Conca Mediterrània, celebrat a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Tarragona l’any 1985”.
Les bodegues Costers de Sió tenen una finca familiar de 600 ha. al terme de Flix, entre la Ribera del Sió i la Serra del Montsec.
Un altre Flix, amb una població de 13 habitants l’any de 2006, és una caseria i antic hostal del municipi de Sant Martí de Tous (Anoia).
Sant Martí de Tous té 1000 habitants i té diferents nuclis de població Can Mensa, El Rec, Flix, L' Aubereda i Massip, L' Eucària i Fillol, La Pineda, Sant Martí de Tous i Sentfores.
A la història de l’Anoia del segle XIX hi ha documentat un plet, entre el monestir de Sant Jeroni de la Murtra, delmer del castell de Sant Martí de Tous, i Antoni Franch i Estalella, d’Igualada, tinent coronel de milícies urbanes i famosa personalitat de les batalles del Bruc del 1808 i el 1814, que es distingí en nombroses accions guerrilleres contra els francesos. L’any 1825, el monestir dels jerònims acusà Antoni Franch de no haver pagat el delme de la collita de les olives del 1824, de les terres de les seves heretats de Can Flix i de Can Mestre del terme de Sant Martí de Tous.
Altres Flix localitzats a Europa són noms compostos, excepte un que coneixerem a la segona part:
A França:
Flixecourt és una població i comuna francesa, a la regió de Picardia, departament de Somme, districte d’Amiens. Té uns 3000 habitants i està prop la ciutat d'Abbeville.
El
Domaine de Montflix és un establiment rural, granja, hotel etc. situat, al poble de Grandpré, a la regió d’ Argonne. Es veu que és un paratge natural, un paradís per la gent que li agrada caminar o anar amb bicicleta, un lloc de boscos i llacs, de caça i pesca, un refugi de natura i calma, amés d’un lloc interessant per a l’observació dels estels.
A Anglaterra:
Flixborough
És un poble i parròquia civil a North Lincolnshire, Anglaterra, amb una població de 1.386 habitants. Es va fer tristament famós pel greu accident que va haver a la planta química de la població. Al mes de juny de 1974, hi va haver una gran explosió per una fuita de ciclohexà
amb el resultat de 28 morts i més de 100 ferits, al voltant de 100 cases del poble van resultar destruïdes o greument danyades.
Flixborough ha tingut molts noms diferents al llarg dels segles, Flichesburg (1086), Flikesburg, Flyxburgh y Flixburrow.
Diuen que la primera part del nom és una paraula que vol dir penya-segat i que la població original estava a un assentament amb vistes al riu Trent el nom del poble podria ser traduït com “poble fortificat a la pendent del penya-segat”.
Flixton es pot referir a diversos indrets:
.-
Flixton, Greater, Manchester
.- Flixton, North Yorkshire
També pot fer referència a dos llocs a Waveney districte de Suffolk:
.- Flixton (Lothingland Ward)Flixton, Lothingland
Flixton (All Saints Ward) .- Flixton, Ward.
Flixton s’ha registrat com Fluxton, Flaxtown, Flyxton, Flyxeton, i Flixtone, entre altres grafies. S’ha suggerit que Flixton deriva de "Fleecetown" degut la seva relació amb la indústria de la llana. Flixton apareix per primera vegada en registres històrics l’any de 1177.
A Austria:
Pflixeder, és una localitat que pertany a la comunitat d’Oberösterreich.
És una de las majors explotacions agrícoles d’Austria.
Pflixeder és considerada una de les granges més antigues amb més de 100 anys al negoci agrícola.