divendres, 28 d’agost del 2009

Patrimoni històric de Flix. Les visites guiades.






Farà cinc anys que van començar, el dia 4 de setembre de 2004 va ser un dia especial, era dissabte, no havia fet mai de guia i no s’havia fet mai al poble res de semblant. Aquell dia vaig fer la primera visita guiada per llocs emblemàtics de la vila de Flix.
Es tractava d’ensenyar i explicar coses del poble a gent del poble, estava inquiet, no sabia si vindria molta gent, ni si me’n sortiria, el punt de trobada era el Molí d’Oriol, al refugi antiaeri encara no hi havíem fet res, recordo que vàrem fer una passejada de més de dos hores i que van ser uns trenta visitants.
La primera ruta va ser: molí d’Oriol, plaça d’España (encara no havíem recuperat el nom de plaça Major), restes de la casa del carrer del Caporal Rius, molí de “Butxaquina” (Oli-Flix), sèquia del Portell, castell vell, ajuntament vell i centre d’interpretació de Ca Don Ventura (exposició “El reg tradicional a l’Ebre”).
Vaig preparar un petit dossier, amb una breu explicació de cada lloc i alguna foto il·lustrativa, que es va donar als participants i la veritat és que tot va anar força bé, molta gent es va sorprendre de descobrir coses que no sabien i molts d’ells encara repeteixen cada any.
Durant aquests anys he aprés moltes coses i la ruta ha variat una mica, s’ha incorporat el refugi, de moment l’únic que gairebé s’explica sol perquè està museïtzat i, aquest any, s’hi ha afegit l’església, per cert una gran desconeguda fins hi tot per a la gent de Flix (un dia en parlarem). Ara es fa una visita de una hora que no inclou el molí d’Oriol, excepte en alguns casos especials, perquè encara no està museïtzat. La ruta amb els elements principals és: Església, Plaça Major, Molí d’Oli-Flix, Sèquia del Portell i Refugi antiaeri.
La previsió és que en un parell d’anys s’hagi fet la museïtzació del castell nou, el molí d’Oriol i les façanes fluvials, de manera què sumant el que es fa ara i els actius de Sebes, es podran fer diverses rutes molt potents en quan a contingut i interès.
Aquella primera visita guiada, que va néixer l’any 2004, s’està fent gran i comença a rodar sola, he tingut moltes vegades l’ajuda de l’encarregat de l’arxiu municipal, Josep A. Collazos i de Lourdes Castellví, que te alguna cosa especial quan els visitants són nens i, aquest any, s’han començat a fer també des del Consorci per a la Dinamització Turística de les Terres de l’Ebre. Personalment estic content perquè, salvant totes les distàncies possibles, la criatura ha crescut i ha començat ha sortir del niu, de moment fent vols curtets però tot fa pensar que properament podrà volar sola.
Ara s’ha de començar a pensar com gestionar un volum de patrimoni històric que, a curt termini, serà prou important com per a fer-ne difusió de debò, només pel refugi antiaeri, que es va inaugurar el 15 de novembre de 2008, han passat ja un miler de visitants.
Penso que l’associació la Cana hauria de tenir un paper important en aquesta tasca, no hem d’oblidar que el que s’ha aconseguit a Flix, pel que fa al patrimoni històric, ho vàrem començar fundant l’associació l’any 2001 i no m’hauria imaginat que en tant pocs anys haguéssim fet tantes coses, altres segurament pensaran que encara és poc perquè queda molt per fer, també és veritat que ha ajudat molt poder tenir responsabilitats a l’ajuntament amb una regidoria de nova creació que va ser una idea pionera a Catalunya on, normalment, això del patrimoni històric es dilueix dins d’altres regidories o simplement no existeix.
Per a les d’aquest any recomano que, si podeu, per anar a Sebes trieu el dia 12 en lloc del dia 5, les excavacions comencen el dia 7.
Les frases, amb les que va començar tot això: “recuperar el passat és omplir d’història el futur” i “un no estima el que no coneix”, són plenament vigents.