divendres, 7 de gener del 2011

El pas de barca de Flix

A la barca de Miravet hi ha dos barquers, Vicent, amb qui ens coneixem de fa molt temps i  Paco, amb el que m’uneix una amistat de fa molts anys. Avui voldria felicitar-los per la seva mestria en el maneig de la barca, la seva saviesa d’homes de riu i per la Sirga d’Or, que els ha estat concedida pel CERE (Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre), en la categoria d’entitats, juntament a les dones de la Pauma de Rasquera, amb la categoria de persones.

Bé, la notícia és que la Sirga d’Or és per a la Barca de Miravet, no diu res dels barquers, com tampoc s’esmenta enlloc que a Flix també es conserva un dels dos passos de barca que tenia, des de temps immemorials, en concret el del riu de baix. No es diu cap mentida quan es diu que el pas de barca de Miravet és l’únic “de les seves característiques” que es conserva a l’Ebre, però hi detecto una mica de la falta de generositat de la que tant mancada està la comarca. És necessari no dir que a Flix també hi ha un pas de barca?, la única diferència és que l’estira un motor (a causa de la manca de corrent del riu des de la construcció de l'embassament) i que té embarcadors nous, a les fotos podreu jutjar vosaltres mateixos.
La barca de Miravet és mereix aquesta distinció, sense dubtar-ho, però passa que no és la primera vegada que escolto i llegeixo això de  “l’únic de les seves característiques” per a no tenir que nombrar el de Flix i em venen al cap velles rancúnies entre pobles, que malauradament, i per a la nostra desgràcia comarcal, encara existeixen.
Jo faig visites guiades a Flix, quan parlo de la barca, sempre nombro la de Miravet i de vegades fins hi tot explico que a Garcia l’estan recuperant, que a Riba-roja es pot veure un llaüt fora del riu i que a Ascó, si s’hi fixen bé, encara es pot veure la barca enfonsada al riu. Mai m’ha passat pel cap dir que el pas de barca de Flix és l’únic de les seves característiques.
Fem comarca? 
Doncs fem-la!




Del llibre  "La navegació fluvial i la industrialització a Flix (1840-1940)" 
de Josep Sánchez Cervelló i Francisco R. Visa Ribera i editat per La Veu de Flix l'any 1994.



Pas de barca del riu de dalt, desaparegut amb la construcció del pont sobre l'embassament.


Es pot observar la casa del barquer i la torre de defensa.


                                    Antic pas de barca del riu de baix




Es pot observar molt bé la torre de la colladora i la de defensa.


               Pas de barca actual








1 comentari:

Ramir Guiu ha dit...

Tens tota la raó. "l'únic de les seves característiques encara en funcionament" com menyspreuant el de Flix. No se qui és el que té aquesta rancúnia però al final ha aconseguit el seu pròpòsit. li han donat el premi, ha menyspreuat el de Flix i els mitjans se'n fan ressò:

http://www.avui.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/351067-sirga-dor-per-al-pas-de-barca-de-miravet.html

http://www.elpunt.cat/noticia/article/2-societat/5-societat/351067-sirga-dor-per-al-pas-de-barca-de-miravet.html