dimarts, 21 de juny del 2016

Les "mides" o cintes de la Verge del Remei.

Ves per on, de vegades trobes la informació que buscaves en els llocs més fàcils, en aquest cas a la Wiquipèdia.
L’últim dia de l'ermita de Flix, un grup assegut a la barana, mentre anàvem i veníem de ballar la jota, em van preguntar pel origen de les cintes, nantres en diem "mides", que porta la gent aquest dia de dilluns de Pasqua a l'ermita, jo els hi vaig contestar el que, de petit, m'havien explicat, que eren cintes de la mida del braç de la imatge de la mare de déu.
Però, com tinc el costum de rebuscar en l’origen de les coses, doncs un dia ho vaig teclejar al google i, com és habitual, la primera cosa que et surt és del wiquipèdia, aquí us poso el què diu, que per cert és molt més lògic que el que sabíem, encara que s'hi sembla una mica:

"La Mare de Déu del Remei, Verge del Remei, Nostra Senyora del Remei o simplement el Remei és una advocació mariana commemorada en el calendari litúrgic catòlic el segon diumenge d'octubre i és advocada de les parteres i una verge en honor de la qual se celebren a Catalunya molts aplecs i romiatges. La mare de Déu del Remei és una de les que gaudeixen de més veneració a Catalunya. A més de demanar-li bon consell i remei en casos de malaltia, hom la reclama en tota mena de tribulacions i trasbalsos. Una de les invocacions més freqüents era perquè afavorís el moment del part. Moltes de les imatges de la Mare de Déu del Remei duien una cinta de seda de colors, de l'alçada de la imatge, la qual, posada damunt del cos de la partera, deien que ajudava a infantar.


Com que aquestes cintes tenien molta demanda, finalment es va acabar venent cintes amb virtut remeiera a les ermites i capelles advocades al remei. Hi havia dones que es portaven elles mateixes la cinta, la qual creien que prenia virtut en tocar la imatge de la Mare de Déu."

Això m'ha fet pensar també, per exemple, en la Verge de la Cinta  de Tortosa (a la imatge del costat) i per tant en totes les verges embarassades o "en cinta" com diuen en castellà.
És tot un món aquest que ens porta a plantejar quin deu ser l’origen de moltes de les advocacions de les verges o imatges venerades en temples i ermites i, no es pot evitar pensar en antigues deesses de la fertilitat en aquest cas concret o que també la verge del Remei de Flix ho hagués estat en origen.

.