divendres, 12 de setembre del 2014

Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre, a Riba-roja d'Ebre.

Estic segur que en els orígens d'aquesta dansa hi ha un instint primari dels homes i de les dones: saltar amb el braços enlaire com a expressió d'alegria!

La jota és la nostra dansa des de temps immemorials, si voleu ballar-la o aprendre no hi podeu faltar!





Les danses populars són el fruit de l’evolució de cerimònies i d’aportacions històriques diverses i la jota s’ha ballat i encara es balla en moltes poblacions de les nostres comarques on també rep el nom de “Ball de coques”, “Capdansada”, “Cap de Ball”, etc. es conserva sobre tot els dies que es va a l’ermita corresponent, per festes majors, etc. A Flix es balla el dilluns de Pasqua a l’ermita, però encara hi ha gent gran que recorda com  es ballaven jotes i coques, per Sant Antoni, al voltant de la foguera, com encara es fa a Ascó, i també a l’envelat que per festes es muntava a l’Era nova, recordem que els nostres besavis no coneixien encara la sardana i els nostres avis la van conèixer cap els anys 20 del passat segle.

La jota també es part del nostre patrimoni, ja sabem allò tant repetit de “qui perd els orígens...” si la perdem també perdrem una part de nosaltres.

Aprofito per a demanar públicament que es faci un canvi al Dilluns de Pasqua, com sabeu, en els darrers anys, per la tarde hi ha ben poca gent, per motius diversos. Proposo que pel matí, abans d'anar a dinar, després de les sardanes, es toquin un parell de jotes a la plaça, molta gent tindria l'oportunitat de ballar-la i contribuiríem a la seua difusió!


BALL DE JOTA A L'ERMITA DE FLIX. (10-4-50). Balladors: Teresina Alabart Fontanet i Francisco Visa Alabart.


Any 1957, Jota a l'ermita de Flix, desconec l'autor.