dijous, 26 de novembre del 2015

3a Recreació Històrica del final de la Batalla de l'Ebre.

Diumenge, dia 29 de novembre farem a Flix la 3a recreació històrica del final de la Batalla de l'Ebre, és la 2a que es fa aquí, diem que és la 3a perquè primer es va fer a la Fatarella.
Muntar un acte d'aquest tipus requereix molta feina i la participació de molta gent. Aquest any ha estat organitzat per l'ajuntament de Flix, l'Associació La Cana, l'Associació Lo Riu i la col·laboració molt especial de Miquel Estiu de Faió, hi participen els grups de recreació: 
Grupo 1a Linea, Ass.cultural Memoria España, Grup recreacio Casas Salas, Voluntarios de Fayon, Grup estudis muntanya antiga, Didpatri Universitat Barcelona, Ass. Lo Riu, Asociacion cultural de  Belchite, Grup historic mossos escuadra i Equus Ascó. També Flexus Teatre, el Club Nàutic, l'Escola de Música, l'Associació de Dones....espero no deixar-me a ningú! participaran en la recreació més de 160 persones, serà tot un espectacle.
Però això no seria res sense el que, per a mi, és el més important, és un acte de commemoració del final de la Batalla més sagnant de la Guerra Civil, és un acte que vol reivindicar les mancances que encara tenim en relació a la recuperació de la memòria d'aquells fets i de qui els va patir.
No hem d'oblidar que la guerra es va produir desprès d'un aixecament militar contra la república i per tant, lo just hauria estat restablir el govern legítim, la república, i amés els morts d'un bàndol són homenatjats i recordats,  mentres, molts del altre són encara enterrats en vores de carreteres i fosses comunes i buscats pels seus familiars.

Us esperem el diumenge! el context històric seria el següent:


Ens situem en la setena i darrera ofensiva de l’Exèrcit franquista a la Batalla de l’Ebre.  El 30 d’octubre cauen les defenses republicanes de la Serra de Cavalls i els franquistes avancen en direcció a l’Ebre pel Pinell de Brai, que es reconquerit el 3 de novembre. 
L’Exèrcit franquista, comença aquí, una gran maniobra tàctica que pretén encerclar l’Exèrcit república al sector de la Fatarella i aniquilar-lo. Per això, fixa i no ataca, el front a la zona de Vilalba dels Arcs – Pobla de Massaluca. I en canvi, concentra tota la seva potencia bèl·lica prop de l’Ebre, resseguint la seva riba en direcció nord, cap a Flix. Així van caient com les fitxes d’un dominó: Miravet (el 4 de novembre), Benissanet (el 5), Mora  d’Ebre i La Picossa (el 7), Serra de l’Aguila,  Perles i estació de Garcia (el 8) i Camposines (el 11), arribant al sud d’Ascó.
Manuel Tagüeña i el seu Estat Major del XV Cos de l’Exèrcit republicà, davant de la immensa pressió enemiga,  ideen un pla per tal de “passar a la riba esquerra de l’Ebre, abans d’arribar al límit de la seva resistència”. 
El pla de replegament, configura dos línies: 
la línea del “cap de pont” (cabeza de puente)  que s’ubicava en un arc, que des de l’oest de Riba-roja, pujava per la serra de la Fatarella i girava fins l’Ebre al sud d’Ascó.
I La segona línea de cobertura, establerta per la XIII Brigada de la 35a. Divisió, per protegir la finalització del replegament per Flix. pujava pel Barranc de Mosello fins l’extrem mes occidental de la Serra de Mont-redons i inicialment, baixava al Riu de Baix per la Vall de Valletes.
La nit del 13 al 14 de novembre, Tagüeña mogué totes les seves Divisions, ocupant les dos línies de cobertura dissenyades i establint el seu lloc de comandament a les pendents est de la cota 201, Mont-redons, lloc on també quedava fixat el punt de comandament de la 35a. Divisió.
Sobre les 13:00 hores del dia 15, el front d’Ascó s’ensorrà i sobre les 16:00 cauen definitivament les defenses de Raimats sobre la Serra de la Fatarella. La XIII Brigada guardarà durant el que queda de dia la segona i darrera línea de defensa, permetent el pas complert del que quedava del Exercit Popular a la riba dreta del Riu.
Amb la voladura del pont de ferro de Flix la Batalla de l’Ebre tocava a la seva fi.


"...en las primeras horas de la mañana del día 15 de noviembre, una densa niebla cubría el rio, ello nos permitió pasar parte de los tanques a la margen izquierda en la compuerta pesada, y la aviación enemiga tampoco pudo operar, retrasando el avance de los Nacionales.
Hicieron frente nuestros soldados en las posiciones del Monredón, retrasando el avance cuanto pudieron, los seis últimos tanques cruzaron por la compuerta, no hubo que utilizar las barcas, al anochecer cruzaba yo mismo el rio, junto con el comisario Fusimaña y el consejero ruso Soroka que se negó a cruzar el rio antes de que yo lo hiciera.
A las 4:30 de la madrugada del día 16 de noviembre, terminaba de atravesar el puente junto con el jefe de la 35 división, Después de 113 días de intenso combate había terminado la batalla del Ebro.
Nuestros observadores vieron que hacia las 10 de la mañana las tropas nacionales ya ocupaban las calles de Flix."



Manuel Tagüeña