divendres, 5 de juny del 2009

Una ciutat amb 15 barris



Maria José ha dit...
...Sempre he pensat que els de Riba-roja tenien una frase que serveix per omplir-los d'orgull "Riba-roja és el poble on l'Ebre es fa català", m'agrada molt (el meu pare era d'allí), i ara ,la que finalitza el teu escrit em fa adonar que realment vivim en un lloc excepcional.Gràcies!



De vegades m'imagino que visc a una ciutat de aprox. 24.000 hab. que es diu la Ribera d'Ebre, les ciutats més properes son la Terra Alta i el Priorat, te 15 barris amb esglésies i castells, uns més poblats que altres, entre ells hi ha grans zones verdes amb boscos i muntanyes on hi ha valls, ermites i balmes, és una ciutat molt antiga amb resons d'ibers i romans, àrabs, jueus i cristians que ha sobreviscut a mil batalles, la creua pel mig un gran riu on, si escoltes bé, els dies de boira, encara pots sentir el so del cargol des d'un llaut que s'enfila riu avall al crit de namo-ne! i en dies clars el cruixit del velam inflat per la garbinada, on a les plàcides nits d'estiu es pot sentir el potent cant del rossinyol i la put-put anuncia el començament del temps de la collita, és l'Iber, Ibre o Ibruch, que recorda noms com Tiber o Hebron i on van néixer Artur, Carmel i Dolors, per nombrar-ne alguns.

Hi ha barris que s'hi enmirallen des de les altures, d'altres que s'hi aboquen arriscadament, a Riba-roja es fa català, per Flix passa dos vegades i a Móra te un barri a cada vora, després de Miravet, vigilat per l'imponent castell, el dimoni Barrufemes va obrir-li pas entre les muntayes, perquè pugués veure el mar.

Els que realment la conéixen, estimen aquesta terra.