La veritat, no ho entenc, què deu tenir Sebes que hi ha gent que sempre li dona la culpa de tots els nostres mals, em pensava que lo de la mosca negra ja havíem entès com funcionava, però es veu que no és així, avui he tornat a sentir diverses vegades les mateixes coses absurdes que es van sentir quan va aparéixer aquest problema. He recuperat la nota que va es va fer pública llavors a veure si serveix d'alguna cosa.
Juliol de 2006
Ajuntament de Flix
Nota informativa:
Ajuntament de Flix
Nota informativa:
Davant de la problemàtica de la mosca negra, l’Ajuntament de Flix va organitzar el passat dijous 13 de juliol un acte informatiu on Carles Ibàñez, Cap de la unitat d’ecosistemes aqüatics de l’IRTA, biòleg i expert en el tema, va informar de la problemàtica i dels tractaments que s’ha estan fent per tal de intentar controlar aquest insecte que s’ha convertit en una plaga que afecta no sols a Flix, sinó a gairebé totes les Terres de l’Ebre i que ja ha arribat al Priorat i a la zona sud de Lleida.
Encara que l’assistència a la xerrada va ser molt nombrosa, conscients que la informació sobre aquest tema hauria d’arribar a la major part possible de la població, des de l’Ajuntament hem decidit emetre aquesta nota informativa.
Primerament dir que es tracta d’un insecte que ja fa temps que causa molts problemes a diverses parts del món, com ara Anglaterra, els Estats Units o el Canadà i que l’únic tractament que es efectiu és amb un bacteri, anomenat BTT, que es produeix artificialment i que mata les larves, trencant així el seu cicle vital.
Les larves només viuen enganxades a les algues del riu, però només ho poden fer on hi ha aigua corrent, en aigües tranquil·les no es poden alimentar, les prospeccions han demostrat que no hi ha larves ni a l’embasament ni al meandre de Flix, com tampoc n’hi ha a les vores del riu encara que hi hagi algues, riu avall les larves es comencen a trobar prop de la població d’Ascó.
De les larves neixen les mosques que, una vegada comencen a volar, poden arribar fins a 30 o 40 km de distància o més, si son arrossegades pel vent, per això hi ha mosques a Flix encara que no hi hagi larves, la mosca negra viu a les plantes i només piquen les femelles, necessiten sang per a poder pondre els ous a les algues, tancant així un cicle que dura aproximadament dos mesos i mig.
Les actuacions consisteixen en abocar al riu el bacteri esmentat, en trams d’uns 15 km, començant en el punt esmentat, prop d’Ascó i s’ha comprovat que mata aproximadament un 90 o 95% de les larves. El tractament s’haurà de fer periòdicament i no es començarà a notar fins que no hi hagi gairebé mosques que tornin a pondre els ous a les algues i s’haurà de repetir any rera any perquè es impossible matar-les totes. El màxim que es pot aconseguir, doncs, és que en quedin un 5%. Els tractaments aeris amb insecticida no serveixen, perquè no hi ha un insecticida només per a la mosca negra, però si n’hi hagués, s’hauria de fumigar totes les Terres de l’Ebre, boscos, conreus i poblacions, i amés s’hauria de fer molt sovint, cada una o dos setmanes i amb una efectivitat que tampoc seria molt alta.
També voldríem sortir al pas d’alguns rumors que no tenen cap fonament, es diu que a Flix no es fa cap tractament a causa de l’existència de la Reserva de Sebes, això és completament fals, si hi hagués larves a l’embassament o el meandre no hi hauria cap problema en abocar el bacteri, amés aquest només mata les larves de la mosca sense afectar a d’altres espècies.
Des de l’Ajuntament fem una crida al seny i a desmentir falsos rumors i especulacions, tots patim aquesta plaga però cap persona en concret en te la culpa, el problema és que el riu ha canviat molt i està afectat també per molts altres problemes, com el musclo zebra, l’aigua te més transparència, això afegit al baix cabal, afavoreix el creixement de les algues i la mosca negra ha trobat en elles l’habitat ideal per a reproduir-se, tornem a repetir, només en els llocs on hi ha aigua corrent.
Per això, apart dels tractaments per a matar les larves, els esforços també s’estan dirigint a disminuir la quantitat d’algues i a aconseguir una millor gestió del riu. Podem dir que s’està treballant en aquest sentit i, a petició de l’Ajuntament de Flix, s’ha aconseguit que es facin desembassaments periòdics per ajudar a solucionar el problema.
1 comentari:
Gràcies Jaume!
el teu comentari és molt aclaridor.
Publica un comentari a l'entrada