dimecres, 3 de juny del 2009

No perdem el nord

No perdem el nord i no ens equivoquem d’enemic, hi ha esperança.

Malauradament la crisi, que no podem oblidar que és global, ens ha arribat, ho ha fet de manera dura i traumàtica i provocant en molta gent sentiments de ràbia i impotència. Els acomiadaments d’Ercros i el tancament de Inquide són la part més visible per ara, les conseqüències que això provocarà, esperem que els problemes s’acabin aquí, les anirem veien els propers mesos.
Esperem, pel bé del poble, que no perdem el nord, ens esperen dies difícils i els representants dels treballadors i els representants municipals no són l’enemic, també estan afectats com a convilatants que son i, sense cap dubte, han fet, estan fent i faran tot el que poden i més per a cercar solucions, parlar amb tothom al més alt nivell i treballar pel futur del poble.
En certa manera és comprensible que quan hi ha problemes, i ara son greus, alguns dirigeixin la ràbia i la impotència cap els seus representants més directes i es critiquin actuacions que no es coneixen prou bé o han estat poc explicades, a Flix hem estat massa anys sentint-nos el melic del mon, s’ha de dir clar, encara avui dia hi ha qui es pensa que la fàbrica no pot tancar mai i també que som una zona industrial i que les empreses no venen perquè la feina d’atraure-les no es fa bé. La indústria, potser hauríem de dir una indústria, és una part molt gran del pastís, però això no és motiu per llençar a la brossa l’altra part.
Des de l’ajuntament i altres àmbits, ja fa anys que es treballa pensant en un temps on la fàbrica tindrà una importància relativa, la realitat és així sobre tot perquè fa anys que els seus propietaris no demostren gaire interès en el seu futur, però amb això no n’hi ha prou i hem de creure i treballar tots per aquest futur.
En els darrers anys s’ha aconseguit que hi hagi dos polígons industrials, un d’ells químic i públic (és de la Generalitat) als Aubals i de 9 ha. i l’altre a la Devesa que és privat, que hi hagi una parcel·la de 2.5 ha. de propietat municipal al mateix polígon i un Centre d’empreses, amb serveis, despatxos, naus industrials, etc. i un laboratori de primer ordre, amb els corresponents llocs de treball, això és una base important pel futur, sense aquests actius ens podríem trobar que vingués alguna empresa o algú en volgués crear alguna i no ho pogués fer per falta de lloc o infraestructures, i això sí que seria per estirar-se els cabells.
S’ha criticat la construcció de la residència per a la tercera edat, que esperem que ben aviat entri en funcionament, sense tenir present que allí es crearan 70 llocs de treball directes, més alguns d’indirectes difícils de quantificar, es podria comparar, a escala més petita, com quan a Móra es va instal·lar l’hospital.
Es critiquen les obres del meandre sense pensar que hi treballen 8 persones d’aquí des de fa dos anys i encara no s’han acabat, i també que hi ha entre 10 i 15 operaris de fora que tenen llogats pisos, mengen al nostres restaurants compren a les nostres botigues i van als nostres bars i també adquireixen serveis a altres empreses i això suma.
Alguns diuen que no s’haurien d’extreure els fangs de l’embassament sense recordar que això generarà aproximadament 200 llocs de treball directes durant 4 o 5 anys, això també suma, i el nostre futur serà millor i més segur sense aquest munt de merda en perill d’anar-se’n riu avall, el risc hi és, no ens equivoquem, només cal parar-se a pensar a qui li interessa que no es toquin.
Tot això sense oblidar que els 700.000 € que ens corresponen, de les obres finançades pel govern espanyol per aquest any, es quedaran a Flix perquè les obres les faran empreses d’aquí i hauran de contractar més gent apart de mantenir els treballadors que tenen i que està a punt de sortir a concurs una altra obra per més de 400.000 €. Fer carrers i obra pública també porta beneficis, encara que l’empresa sigui de fora, si contracten gent aquí millor, però si no és així els de fora també es gasten diners aquí, als nostres establiments i petites empreses, que també contracten personal i tot això suma.
És difícil, no impossible, que es vulgui instal·lar a Flix una empresa gran i els motius poden ser diversos però la diversificació econòmica no és només esperar que vinguin empreses, benvingudes seran!, també és crear-les, per petites que siguin, sumen.
He dir també que els representants del poble i per extensió el poble en general, hem d’entonar el “mea culpa” en alguns temes, vaig estar a Sebes el dia de la inauguració d’un equipament més, el Mas de Pitoia, que per cert és espectacular i, després de veure i sentir algunes coses, vaig pensar que alguna cosa no anava bé, una vegada més s’intentava culpar a la reserva de tots els nostres mals, això vol dir, en la meva opinió, dos coses, que per una banda no hem sabut transmetre el valor i els avantatges que per a Flix representa tenir un espai natural d’aquesta magnitud i els esforços que han fet un grup de gent que per damunt de tot s’estima Flix i, per una altra, que hi ha gent que parla sense saber i que informar-se és tant senzill com preguntar a qui ho sap. No és la meva intenció fer una crònica de l’esdeveniment, altres mitjans ja ho faran, només diré sobre Sebes que, apart dels seus valors mediambientals i la seva tasca didàctica, hi ha 8 llocs de treball, contractats pel Grup de Natura Freixe, que les visites anuals passen de 6000 persones i més de 1500 escolars, que la major part del finançament prové de línies de subvencions que demana i gestiona el mateix grup i que, al final, serà veritat que es valora més el que tenim des de fora que des d’aquí.
El Centre d’interpretació del camí de Sirga és un equipament de primer ordre, que farà que encara vingui més gent de fora a visitar-nos, afegit als altres de dins la reserva, com el Mas del Director, el Mas de les Cigonyes i una petita part del jaciment ibèric del mateix nom i altres del poble com el Refugi antiaeri del carrer de Sant Josep, el castell o el riu, el refugi es va inaugurar el passat mes de novembre i ha tingut més de 1000 visitants. Ja fa anys que hi ha gent que treballem per adequar espais del nostre patrimoni històric i natural per tal de que ens coneguin per altres coses que les de sempre, l’objectiu és poder adequar-ne tants com per a poder oferir als visitants unes rutes prou importants com per a que hagin de fer estades, com a mínim de cap de setmana a Flix (una altra cosa és on podran dormir), això és diu Turisme Cultural, només cal mirar els mitjans informatius per a veure que aquest tipus de turisme, cansat de “sol i platja” i que busca alguna cosa més, no para de créixer. Naturalment això no significarà 200 llocs de treball (o potser si) però crec que és preferible tenir deu empreses de 8 llocs de treball a una de 80 (que per una altra part benvinguda seria!), les dos opcions sumen el mateix però en el primer cas, si una té problemes, l’impacte sempre és menor, això es diu diversificació econòmica i el gran avantatge és que no només es depèn de que vinguin de fora, està demostrat que es pot fer des d’aquí, el de Sebes només és un exemple que es pot fer extensiu a moltes altres vessants de l’economia com el comerç, la petita indústria, l’agricultura o les noves tecnologies.
També vull explicar que el Mas de Pitoia, on està situat el nou equipament, és propietat de Caixa de Catalunya, com el Mas de les Cigonyes, que el va comprar als seus propietaris, que viuen a Barcelona, i que ha signat un conveni amb l’ajuntament i el Grup de Natura Freixe per a que aquests s’encarreguin de la seva gestió. En realitat aquest s’hauria de dir Mas de Pitoi ja que el de Pitoia està situat prop de la carretera de Bovera i és possible que alguns avantpassats llunyans de la família de Flix del mateix renom hi tinguessin alguna cosa a veure però no els membres actuals, per entendre’ns el Mas d’en Perelló fa molts anys que no és de Francisca Perelló, el mas de Soc ja no és de Matias Zoog, etc. i els propietaris no tenen res a veure amb el noms antics dels masos.

La crisi passarà i arribaran temps millors, això és segur. Hem d’estar preparats a tots els nivells, personal, social i institucional i sobre tot, mentre duri, no podem perdre el nord, sumar i multiplicar va a favor nostre, si restem i dividim no anirem enlloc i n’hi ha que es faran un fart de riure i no volem que això passi, oi que no? ens hauríem de parar a pensar perquè quan algú de Flix decideix obrir un establiment, crear una empresa o treballar pel poble es tant criticat, per favor! tothom que treballant intenta obrir-se camí a la vida, és d’admirar i aquells que treballen per a que tothom pugui viure millor, com a mínim es mereixen respecte. Escric això com un habitant més del poble que més m’estimo i que ara està en perill, la història ens ensenya que hem superat altres situacions molt difícils i aquesta, entre tots, també l’hem de superar. Flix és l’únic poble que conec per on l’Ebre hi passa dos vegades, prenem exemple perquè això és un privilegi.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Felicitats per l'article!! crec que tens molta raó! no hem de perdre el nord i sobretot la gent abans de parlar s'hauria d'informar.

Son moments que la gent no es pot dividir ni agafar la postura fàcil ja què aquesta de la crítica la sabem fer tots; ens hem d'unir i buscar totes les alternatives possibles de futur per flix!!! i aquesta del turisme a flix és molt bona i si seguim per aquest camí la gent ens arribarà a conéixer pel que tenim i no pas per la química o per la nuclear.

Bé,a veure com va tot i esperem que puguem viure un futur a flix!!

Un petonàssssssssss
eva_yam

enric ha dit...

Enhorabona Jaume, per l'escrit.
Estic completament d'acord amb tot el que dius i crec que és molt fàcil criticar sense saber les coses. Jo sóc dels que crec que quan un es posa al front d'una entitat o una organització, s'hi posa perquè l'estima i perquè vol fer el millor per ella. Un altra cosa és si ho podrà fer o no, però el que realment interessa és la voluntat que hi posarà per aconsseguir-ho. Quan un forma part d'una entitat, és dóna realment compte de que tot no és tan fàcil com sembla.
És molt fàcil dir que un dirigent, sigui el que sigui, no ha fet res per nosaltres quan realment s'ha fet un fart de treballar però no ho ha aconsseguit.
Be, jo també crec que és el moment de sumar esforços i lluitar plegats per sortir d'aquest moment tan dificil. La crítica solament aconsseguirà divirdir-nos i això no serà gens bo, per Flix i per la Ribera.
Una abraçada Jaume!
Enric Cervelló

Unknown ha dit...

Bona reflexió Jaume i felicitats pel bloc!

Jaume Masip Llop ha dit...

Gràcies a tots, també als del facebook, pels comentaris i els ànims.
Ferran, si vols, un dia comentenm tot això amb un parells de cerveses, nomes dos coses, una: alguns països del nord ens porten uns quants anys d'avantage en concienciació mediambiental, a Alemanya, per exemple, a moltes ciutats les cases tenen cisternes per a recolir l'aigua de pluja, amb lo que hi plou! a Suïssa si no recicles la brossa et foten una multa, però si els hi preguntes et diran que aquí "sabem viure millor" i és que ningú (res) no és perfecte, i dos: els representants sempre son un reflexe dels que representen, una de les coses que envejo (sanament) d'alguns d'aquests països és la participació ciutadana i això no depèn només dels polítics.
Salut

Maria José ha dit...

Jaume, m'ha agradat molt el teu escrit i a més de posar-lo al facebook, també l'he enllaçat al meu bloc.
Sempre he pensat que els de Riba-roja tenien una frase que serveix per omplir-los d'orgull "Riba-roja és el poble on l'Ebre es fa català", m'agrada molt (el meu pare era d'allí), i ara ,la que finalitza el teu escrit em fa adonar que realment vivim en un lloc excepcional.
Gràcies!

Marià Hierro ha dit...

Jaume! Enhorabona pel bloc i, evidenment, per l'escrit. Com es diu en aquests casos, poses el punt sobre la i.
Salut