dijous, 15 d’abril del 2010

MTC, les comparacions són odioses?

Avui m’ha arribat a les mans un petit article d’Ernest Blanch que trobo força interessant:

Comparativa entre el MTC de Habog, a Holanda, i el MTC previst a l’Estat Espanyol.

Uns dels arguments a favor de la instal·lació del MTC en aquestes terres és la comparació amb el que hi ha a la ciutat de Habog, la veritat és que no se semblen gaire.

Dimensions
MTC Habog: 90 metres de llarg, 45 d’ample i 20 d’altura, 81.000 m2.
MTC Espanyol: 280 metres de llarg, 78 d’ample i 26 d’altura, 567.000 m2.

Capacitat
MTC Habog: entre 600 i 700 Tn..
MTC Espanyol: 6.700 Tn.

Residus que acollirà
MTC Habog: els d’una central en explotació i els d’una altra en desmantellament.
MTC Espanyol: els de 8 centrals en operació, 2 en desmantellament i els de Vandellòs I i Garonya, que han de tornar de França i Gran Bretanya, respectivament.

Tipus de residus
MTC Habog: Conté, bàsicament, residus vitrificats, que són les deixalles del reprocessat de les barres de combustible. Aquests residus són força menys perillosos que el combustible que s’extreu d’una central nuclear. Per aconseguir aquesta vitrificació, els residus s’han de tractar en alguna planta de reprocessat com la que existeix a “la Hague” (França) o a Sellafield (Gran Bretanya) en el centre nuclear de Windscale.
MTC Espanyol: acollirà el combustible gastat, sense cap reprocessat, aquests residus són considerablement més actius i perillosos que els vitrificats.

Si no se semblen en dimensions, capacitat, tipus de residus, quantitat de centrals nuclears, etc.  i tampoc se semblen en el procés que es va seguir per a escollir el  lloc d’ubicació (recordem que a Habog van tardar 15 anys en decidir-ho i el van muntar enmig d’un polígon industrial d’una gran ciutat), la pregunta és:  en que se semblen?.

8 comentaris:

Jesús Escribano ha dit...

Hola, disculpa mi ignorancia, pero ¿puedes poner algún enlace que diga o explique quien es Ernest Blanch?
Gracias de antemano,
Jesús

montseforcades ha dit...

Se semblen en el sistema d'emmagatzematge dels residus, la quantitat i el tipus no és important, els residus són radioactius en els dos casos e igual de perillosos, pero el estar emmagatzemats en aquest MTC el risc és nul i la contaminació exterior és 0.

Compte amb les mates!!
En quan a les dimensions del MTC: en lloc de m2 són 81.000 m3 i 567.000 m3.

MTC Habog: 90x45 m = 4.050 m2 correspon a la superfície del camp de futbol de Flix

MTC Espanyol: 280x78 = 21.840 m2 correspon a 5 camps de fútbol de Flix.

Capacitat:
MTC Espanyol: 12.000 Tn

Residus pantà Flix: 700.000 Tn, el 20% d'aquests són radioactius o sigui 140.000 Tn, la pregunta és on els posarem?

Jaume Masip Llop ha dit...

Ui! quin error! en lloc d'un 2 havia de posar un 3, les meves disculpes.
Però la teva resposta no em serveix perquè el sistema d'emmagatzemament no és el mateix, és el mateix vitrificar que nó vitrificar? no, i per a mi la quantitat i el tamany i tot el que això suposa, és molt important.
Amés, és el mateix el procès que es va seguir per a triar el lloc? no.
Ah! el risc "nul" no existeix i la contaminació exterior no és "0" ni al MTC, ni a cap instal·lació nuclear, en tot cas és menor o igual a la que permeten les lleis o normes actuals.
I, si us plau,la comparació amb els residus de l'embassament! és el mateix la radioactivitat natural de la fosforita (arena del desert amb restes fòsils d'animals marins d'on s'extreu el fósfor) que els residus de una central nuclear? aquest afany de crítica per tot el que fa olor d'ajuntament (o "altres governs" al final us farà perdre el nord, si no és que ja ho ha fet.

montseforcades ha dit...

Informació és l'únic que estic facilitant, sense errors matemàtics.

El tema dels fangs del pantà, que l'Ajuntament ens doni més informació.

Jaume Masip Llop ha dit...

El que facilito jo no és informació? em sembla que ja he demanat disculpes pels errors matemàtics, si això és l'unic argument, la veritat, em sembla molt pobre perquè he dit moltes més coses (potser tinc la "mala costum" de fer escrits massa llargs).
I el tema dels fangs? és el proper cavall de batalla? de veritat no saps de què va el tema? o és una altra excusa per a la crítica fàcil en contra de l'ajuntament?
Totes les coses, tenen la seva part bona, en aquest cas estic aprenent el que seria, aproximadament, una oposició, encara que no se sap amb quina representativitat.

montseforcades ha dit...

Demano informació, vull saber què en faran amb les 140.000 Tn de residus radioactius del pantà. Això és fer oposició?

Un últim error del article del Ernest Blanch:

Aquest bon home i tú, com que no vareu venir a la xerrada informativa en la que va participar l'alcalde de Borsele lloc on està situat el MTC holandès, doncs no sabeu que Borsele és un territori de 19.000 Ha. format per 15 pobles petits (entre 500 i 5.000 habitants) amb un sol alcalde, llàstima que a la Ribera d'Ebre tinguem 14 alcaldes.

Jaume Masip Llop ha dit...

Potser ja n'hi ha prou de demagogia, de veritat vols comparar la radioactivitat natural de la fosforita amb els residus nuclears?, proposes un MTC a Flix pels residus del pantà? de veritat no saps que és fa ara amb els efluents de la planta de fosfat i com es tractaran els del pantà?.
No vull continuar aquest debat, perquè no és debat, vas a la teva, i més després de perles com "...amb un sol alcalde, llàstima que a la Ribera d'Ebre tinguem 14 alcaldes".

montseforcades ha dit...

Jaume, bona idea, en l'MTC d'Ascó també hi podrien guardar els residus radioactius del pantà, no et sembla?, i jo no he dit en cap moment quin alcalde.